- Gösterim: 14539
Deri yüzeyinde ince damarsal çizgiler şeklinde damarların görünür olmasına telenjiektazi denilmektedir. Telanjektaziler genişlemiş venül, kapiller ve arteriollerdir. En küçük olanı, telenjiektazi olarak adlandırılır (<1mm). Venülektaziler biraz daha geniştir (<2mm) . Retiküler venler 2-4 mm çaplıdır, retiküler dermis ve subkutan yağ dokusunda yerleştikleri için bu ismi alırlar. Daha büyük çaplı damarlar ise variköz genişlemelerdir.
Telenjektazi eğer arteriolden kaynaklanıyor ise canlı kırmızı renktedir ve deriden kabarma göstermemektedir. Telenjektazi veüllerden kaynaklanıyor ise mavi renkte ve sıklıkla deriden kabarmalar göstermektedir. Telenjektazi kapillerden kaynaklanıyor ise başlangıçta ince, kırmızı lezyonlar şeklindedir ve zamanla mor , mavi renk değişimi göstermektedir. Venöz hidrostatik basınç artışı ile daha belirgin hale gelmektedir.
Bunlar sıklıkla altta yatan bir hastalığa bağlı belirtiler olarak ortaya çıkabilmektedir. Nadiren kanama yaparlar ve sıklıkla kozmetik problemlerdir.
Bu küçük çaplı damarlar çizgisel, dallanan(spider), noktasal veya hafif deriden kabarık bir yapıda klinik olarak görülmektedir. Sıklıkla yüzün orta yan kısımlarında, burun kanatlarında ve göz çevresinde gözlenmektedir.
Yüzde telenjektaziler yetişkin yaş döneminde oldukça sıktır, yaklaşık %15-20’sinde görülmektedir.
Tedavi
Yüzdeki telenjektazilerin lazerle tedavisi en sık uygulanan yöntemlerden birisidir.
1064 nm Nd YAG , 532 nm KTP, 595 nm PDL ve IPL sistemleri etkili ve güvenilir yöntemlerdir.
- Nd YAG Lazer
- PDLdaha uzun (6-10 ms) uygulama süresi ve yüksek enerjilerin (7-9 J/cm2) kullanılması ile doku atı kanmanın-purpuranın az gelişmesi ile daha fazla tercih edilmektedir.
- IPL yüzdeki telenjektazilerde PDL kadar etkin ancak daha uzun seanslar gerektirmektedir.Ayrıca uygulama sonrası ödem ve ağrı daha fazla gelişmektedir. IPL fasiyal telenjiektazi ile birlikte olan rosaceada etkin sonuçları ile kullanılmaktadır.
- 532 nm KTP lazer yüzde telenjektazilerde oldukça uygundur.