Kaposi Sarkoma

Kaposi sarkomu (KS) “Multiple idiopathic hemorrhagic sarcoma” olarakta bilinmektedir ve malign anjiyomatöz bir neoplazidir(damarların endotel hücrelerinden kaynaklanan maling tümörler). Nadir görülen bu tümörler 1980’lerde AIDS ile ilişkisi nedeni ile daha sık görülmeye başlamıştır.

kaposi_sarkoma_01.jpg


Kaposi sarkoma klinik ve epidemiyolojk olarak 5 alt guruba ayrılmakta; 

  • Klasik Kaposi Sarkomu; Bu formu genellikle el ve ayak üstlerinde, bacaklarda gözlenmektedir. Lezyonlar zamanla yukarı-proksimale doğru ilerlemeye eğilimlidir. Morumsu makül yada papüllerle plaklarla başlamakta daha sonra nodüllere dönüşmektedir. Doğu Avrupa, Akdeniz ülkelerinde, Yahudiler, Yunanlılar ve İtalyanlarda özellikle yaşlı erkeklerde sık gözlenmektedir. Erkek kadın oranı 15/1 dir. Yaşlı hastalarda hastalığın ilerlemesi daha yavaştır. Genellikle iyi seyirli bir kliniğe sahiptir. Bu tipte mukozal tutulum nadir görülür. Tanısı klinik bulgular ve deri biyopsilerindeki histopatolojik inceleme ile konulmakta. Tedavide; cerrahi, lazer, elektrocerrahi, tek lezyonlarda IL interferon alfa-2b (1-3 milyon ünit) etkilidir.
  • Endemik(Afrika tipti) Kaposi Sarkomu; Kaposi saromunun bu formu Afrika orta bölgelerinde sık gözlenmektedir. Bazı ülkelerde erkeklerde % 50 sıklığı ile bildirilmiştir. Deri ve lenfatik olarak 2 alt formu bulunmaktadır. Deri formu erkeklerde bacaklarda ödem, nodül ve plaklarla seyretmektedir. Bu formda lokal radyoterapi oldukça etkilidir. 32% tam 54%kısmi kür sağlanmaktadır.
  • İyatrojenik(immünosüpresyon ile birlikte görülen) Kaposi Sarkomu; Organ nakillerinde 0.1-5.3% oranında(etnik yatkınlıklarda rol oynamaktadır) KS görülmektedir. Özellkle 67-80% erkeklerde görülmektedir. Organ nakli sırasında HSV 8 in bulaşmasına bağlı olarak gelişmektedir. Bu klinik formu daha ilerleliyicidir. Lenf nodları, mukoza ve iç organlar etkilenmektedir. Hatta bazen deri lezyonları olmayabilmektedir.
  • Epidemik(AIDS ile Birlikte Olan) Kaposi Sarkomu; AIDS li hastalarda en sık görülen sarkomdur. Burada lezyonlar vücutta daha dağınık ve yaygın, sıklıkla gövde, baş ve boyunda gözlenmektedir. Mokuzal tutulum gözlenebilmektedir. Deri dışında iç organ tutulumlarıda olabilmektedir.
  • Non-epidemik(gay ilişkili) Kaposi Sarkoma

Human herpes virüs-8 (HHV-8) ile Kaposi sarkoma arasında direkt korelasyon bulunmaktadır. HHV-8’in tükürük yoluyla geçiş yaptığı, kötü hijyen alışkanlıkları ve kalabalık yaşamın bulaşmayı kolaylaştırdığı düşünülmekte. Bu virüs tükrük salgısı gibi vücut salgılarında bulunmakta. Cinsel ilişki ve diğer salgılar ile temasla bulaşmakta. Özellikle Afrika orta kesimlerde yüksek sıklıklarla gözlenmekte. Homosexual erkekler ve AIDS li kişilerde % 40 oranında asemptomatik olarak gözlenmekte. İtalya’da yapılan çalışmalarda silika içeren volkanik arazinin ve kan emici sineklerin olası risk faktörleri olabileceğinden bahsedilmiş. Hasta yaşı arttıkça HHV-8 birlikteliği artmakta. Bildirilen diğer risk faktörleri arasında tahıl çiftçiliği yapmak, sıtma tedavisi için kinin kullanmış olmak, kırsal bölgelerde yaşamak bulunmakta. Kaposi sarkoma ile ikinci bir primer malignitenin eşlik ettiği(lenforetiküler tümörlere) olgular bildirilmiştir.  


Kaposinin Sarkomu'nda Tedavi

İyi seyirli, düşük dereceli bir tümör olan kaposi sarkomada tedavide esas amaçlar semptomları hafifletmek, hastalığın progresyonunu önlemek, hastalığa eşlik eden ödem, uyuşma, psikolojik stresi azaltmaktır.

  • Deri lezyonlarında alitretinoin gel (Panretin), IL vinblastine, radyoterapi, lazer yada kriyotedavi kullanılmaktadır.
  • Antiretroviral tedaviler içi organ tutulumlarında tek başına yada diğer kemotedaviler (liposomal doxorubicin) ile kombine kullanılmaktadır.
  • Cerrahi
  • Radyotedavi; lokal uygulama olarak tek veya birbirine yakın cilt lezyonlarında 8 Gy tek doz radyoterapi ve birbirinden uzak çok sayıda lezyonda ise toplam 30 Gy (15 x 2 Gy) bölünmüş dozlarda radyoterapi uygulanmaktadır.
  • Sistemik yayılımı olan hastalarda doksorubisin 10 mg/m2, vinkristin 1.4 mg/m2 ve bleomisin 10 mg/m2 dozlarında iki haftada bir altı kür verilmektedir.
  • Interferon


Kaposi Sarkoma

Kaposi Sarkomunda Klinik Evreleme

  • Evre I; sadece deride makülonodüler lezyonlar var.
  • Evre II; deri lezyonlarında infiltrasyon ile nodüller gelişim var
  • Evre III; deri lezyonları klinik olarak ilerlemiş.
  • Evre IV; sarkom iç organ tutulumu ile seyretmektedir.


KS AIDS dışında vücutta başka bir kansere özellikle lenforetiküler tümörlere bağlı olarakta sık görülmektedir.

AIDS ile birlikte olan KS  ya “human herpesvirus 8 (HHV-8)” neden olmaktadır. 


Kaposinin sarkomu mokozal tutulum da göstermektedir.


Kaposi Sarkoma



 


Damarsal Hastalıklar

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency