Damarsal Hastalıklarda Fotodinamik Tedavi

Fotodinamik tedavi dokulara dışarıdan ışık duyarlandırıcı verilmesi, sonrasında dokuya ışık uygulanarak dokudaki oksijenin reaktif oksijene dönmesinin sağlanarak bu oksijenin dokuda hasar oluşturması prensibi üzerine geliştirilmiştir.
Damarsal hastalıklarda fotodinamik tedavide amaç damar duvarı dokusudur. Bu amaçla nevüs flammeus, venöz, arteriovenöz ve kapiller malformasyonlar ve anjiyosarkomlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hedef dokuda ışık duyarlandırıcıların kullanımı daha düşük enerjili ışık sistemlerinin kullanımını sağlamaktadır. Bu derinin üst tabakalarının yani epidermisin korunmasını ayrıca her cilt tipinde bu tedavilerin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca her derinlikte ve çapta kolay ve etkin kullanılmasını da desteklemektedir.

Işık duyarlandırıcılar damar yolu ile verilebilecekleri gibi ağızdan tada topikal olarak kullanılmaktadır.

Bu tedavilerde geçmişte en büyük sıkıntı ışık duyarlandırıcıların etki sürelerinin 1-4 hafta kadar uzun olması idi. Bu istenmeyen yan etkilere neden olmakta idi. Günümüzde daha etki süresi kısa ışık duyarlandırıcılar kullanılmaktadır.
Damarsal hastalıkların tedavisinde ışık duyarlandırıcısı olarak photocarcinorin (PsD-007), hematoporphyrin, monomethyl ether ve hematoporphyrin ürünleri kullanılmaktadır.

Işık duyarlandırıcılar kullanıldığı için uygulama sorası hastanın 4hafta güneşten uzak kalması istenmektedir.

Işık sistemi olarak;

Argon lazer 50-100 mW/cm2 enerjiler ile kullanılmaktadır.

PDL sistemlerinde ışık duyarlandırıcısı olarak benzoporphyrinin monoasit halkalı deriveleri kullanılmaktadır. Bu aktif madde 576 nm dalga boyunda etkindir. Bu tedavilerde uygulam sonrası 5 gü güneşten korunulması istenmektedir.
Diode lazerin bare fiber sisemleri; özelikle lenfatik, venöz ve arteriovenöz malformasyonlarda kullanılmaktadır. Hastaya uygulamadan 96 saat önce 0.15 mg/kg meta-tetra-hydroxyphenyl chlorine verilmekte. Genel anestezi altında bu malformasyonlar içeriisne bere fiber ile diode lazer uygulanmaktadır.

IPL sistemleri; kaposi sarkoma ve anjiyosarkomlarda kullanılmıştır. Bunun için sarkom dokusuna 2% metilen mavisi, 2% toluidine mavisi ve 2% lidokan enjekte edilmekte. Sonra 600-750 nm IPL 45 mm spot boyutu ve 100 mW/cm2 dozlarda ve 18 J/cm2 total dozlarda uygulanmaktadır. Uygulama haftada 1 kez 4 ay uygulanmakta sonra 6 ay 2 hafta ara ile uygulanmaktadır.


Damarsal Hastalıklar

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency