- Gösterim: 4456
Ayaklarda venöz yetmezlik kaynaklı varis ve telenjektazilerde 2 ayrı sorun görülmektedir. Birincisi estetik yani görsel problemler. Diğeri venöz yetmezliğin getirdiği genel sağlık problemleridir. Bu nedenle tedaviler her iki soruna dönük olmalıdır. Varis tedavileri ile estetik olarak rahatsız eden varisler tedavi edilmeli, ancak belki bundan daha önemli olan altta yatan ve toplardamar içindeki basıncın artmasına yol açan sorunun giderilmesidir. Böylece hastanın görüntü sorunu giderildiği gibi ağrı ve bacakta şişme yakınmaları düzelecektir. Belki de en önemlisi hastaların temel kuşkusu olan varislerin tekrarlama olasılığı en aza indirilecektir.
Tedavi bacaklardaki venöz yetmezliğin derecesine, tipine, hastanın şikayetine, isteğine ve ultrason bulgularına bağlı olarak ciddi değişiklikler göstermektedir. Her hastaya uyabilecek tek bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak aşağıda özetlenen bir algoritma kullanılabilmektedir.
Bacaklarda variköz yetmezliklerde genel tedavi basamakları şöyledir;
- Fizik muayene tam yapılmalıdır.
- Noninvasive tanı yöntemleri
- Bacaklarda venöz sistemde bir anormali öngörüldü ise duplex scanning, varicography yada photoplethysmography yapılabilir.
- Varis ve variköz yapıların gelişiminde derin ven sisteminden yüzeysel ven sistemine reflu ile kan akımının olduğu bir nokta bulunmakta. Bu geri kan akımındaki noktalar saphenofemoral junction (SFJ), saphenopopliteal junction (SPJ) ve perforatörlerde olmaktadır. Tedavide amaç bu reflünün azaltılması yada baskılanmasıdır.
- Özellikle SFJ-SPJ anatomik alanlarda reflü noktaları saptanmalıdır.
- Perforator yetersizliklerinin saptanması
- Büyük çaplı variköz venlerin skleroterapisi
- Telenjektazileri besleyen perforator yada reticular venlerin skleroterapisi
- Telenjektazilerin skleroterapisi
Hasta tedavi yöntemlerinden birinin veya birkaçının uygulanmasına, kendi sosyo-ekonomik durumunu da düşünerek; tekrar etme oranları, komplikasyonları, zorlukları, maliyeti, hastanede yatış durumu gibi faktörleri de göz önüne alarak hekim ile birlikte karar vermelidir. Bu nedenle hasta ile tedavi/tedaviler ayrıntılı olarak görüşülmelidir. Bu görüşmede; şikayetler ile variköz venler arasında korelasyon olup olmadığı, tedavi olmadığında variköz venler komplikasyon yapabilecek yapıda olup olmadıkları(ödem, deri değişimi ve ülser, hemoraji, yüzeysel tromboflebitis), hastanın beklentileri, tedavi sırasında hastanın hissedecekleri, tedavinin kaç seans gerektireceği, tedavinin faydaları, tedavinin muhtemel riskleri ve yan etkileri, alternatif tedaviler, cerrahi tedaviler hastanın nasıl baktığı, tedavi sonrası bakım ve iyileşme süresi mutlaka tartışılmalıdır.
Varis tedavileri 2 başlıkta toplanmaktadır;
- Koruyucu ve destekleyici tedaviler;
- Kompresyon tedavileri-varis çorapları
- Yaşam Tarzının değiştirilmesi
- Varis ilaçlarının kullanımı
- Varisleri giderilmesi tedavileri;
- Cerrahi tedaviler; açık cerrahi ile yüzeyel damarların çıkarılması (stripping) ; basit cerrahi ile bağlama ve ufak varislerin cerrahi ile çıkarılması (pake ekzisyonları)
- Skleroterapi
- Lazer tedavileri;
- Damar içi Varis Lazer tedavisi
- Deri yüzeyinden varis ve telenjektazilerin lazer tedavisi
- Endovasküler radyofrekans uygulaması