- Gösterim: 6923
Venöz yetmezlik ve varislerde kullanılan ilaçlar “Venoatif ilaçlar-VAD” olarak tanımlanmaktadır. Bu ilaçlar venöz yetmezliklerden kaynaklanan ödem ağrı gibi semptomlarda etkilidir. Örneğin venöz yetmezlik kaynaklı bacak ağrılarında analjezik ve NSAI’lar etkili değilken VAD ağrılarda etkindir. VAD ların variköz venlerin yada telenjektazilerin oluşmasını engeleyici özellikleri yoktur. VAD içerisinde sadece flavanodler bacaklarda ülser oluşmasını engellemektedir. VAD ile ilgili halen bir konsensüs malesef yoktur.
VAD ilaçlara farklı isimler verildiğini görmekteyiz. Ödem engelleyiciler, flebotonikler, venotonikler vasoprotektörler ve venotropikler gibi.
VAD etki mekanizmaları aşağıda sıralanmıştır.
- Venöz tonusu arttırmaktadır( bu venöz kan akımını restore etmekte, trombüs oluşumunu engellemekte ve iyi bir doku oksjenizasyonu sağlamaktadır.)
- Kapiller permeabiliteyi ve lenf akımını sağlamaktadır.
- Damar endoteline lökositlerin adhezyonunu-yapışmasını inhibe etmekte ve lökositlerin damar duvarından dokuya geçişini-migrasyonunu bloke etmektedir(bu özellik sadece mikronize saflaştırılmış flavonoidlerde vardır).
- Fibrinolizisi arttırmaktadır.
VAD bu etkileri ile venöz yetmezliklerde semptomlarda etkilidir. Bu etkileri;
- Ödemi azaltmakta; dokuda kapiller permeabiliteyi azaltmakta, lenfatik drenajı arttırmaktadır.
- Venöz tonusu arttırmaktadır.
- Mikrosirkülasyonu arttırmaktadır; lökosit adhezyon ve migrasyonunu inhibe etmekte, prostaglandin sentezini ve inflamatuar mediatör salınımını azaltmakta, antioksdan etki göstermekte ve kan vizkozistesini azaltmaktadır.
- Eritrositler üzerinde etki; agregasyonu inhibe etmekte, eritrosit deformasyonunu azaltmaktadır.
VAD sınıflaması
- Benzopironlar
- Alfa benzopironlar
- Gama benzopironlar
- Saponinler
- Diğer bitkisel içerikler
- Sentetik ilaçlar