- Gösterim: 20759
Venöz göllenmeler, yaşlılarda bağ dokusu dejenerasyonuna bağlı olarak özellikle kronik güneş hasarı olan yerlerde; dudakta, kulak ve yüzde ortaya çıkan venöz anomalilerdir.
Venous lake koyu mavi, hafif deriden kabarık, 0.2-1cm çaplarında keskin sınırlı genişlemiş venöz damarlardan oluşan damarsal genişlemelerdir. Deride maling melanomaya banzemesi nedeni ile tanıda önemlidir. Üzerine hafif basınç yapıldığında damarsal yapının sönmesi en önemli özelliğidir.
Tedavi
Elektrocerrahi yada lazer tedavi seçenenkleri arasındadır.
PDL Tedavisi
Nd:YAG Lazer Tedavisi
Nd:YAG Lazer Tedavisi
IPL Tedavisi
Argon Lazer
1-4 senas uygulama gerekmektedir. Argon lazerde uygulama spot alanı 1 mm kadar çok küçük olması nedeni ile daha kolay kanama gelişmektedir. Bu nedenle 5 mm den daha küçük venöz göllenmelerde argon lazer tercih edilmektedir. Daha büyük olanlarda malesef skar gelişebilmektedir.
PDL
Yüzeysel lezyonlarda diaskopi yardımı ile PDL etkili olmaktadır. 7.5J/cm2 enerjilerde kullanılmaktadır.
Nd YAG lazer
Kalın ve nodüler lezyonlarda ise deride daha derine ulaşabilen Nd:YAG, Alexandrite gibi sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
5-7 mm lik spot 45 msn pulse üsresi ve 120 J/cm2 etkilidir. Aynı alan 4-6 overlap şeklinde uygulama yapılmaktadır.
Uygulamalar ağrılı olduğu için lokal anestezi yada bölgesel sinir blokajı uygulanmalıdır.
Tam iyileşme için 2 ya da 3 seans gereklidir.
IPL
1-2 seans etkilidir.
590-nm filtreli IPL 38J/cm2 enerjilerde 2 pulse sistemi 3-2 msn ve her pulse arasında 10 msn delay time şeklinde 4 hafta ara ile 2-3 seans uygulanmaktadır.
Farklı dalga boylarından oluşan kombinasyonlar ile tedavi başarısı arttırılabilmektedir.