Yoğun Darbeli Işık Sistemleri (IPL)

Damarsal LezyonlardaIPL sistemleri 500 nm ile 1200 nm arasında geniş dalga boyunda, nonkohorent, polikromatik ışıma yaparlar. Bu ışınım xenon içeren flaş lambaları ile sağlanmaktadır. IPL sistemlerden çıkan bu ışınımdan farklı filtreler sayesinde belli bir dalga boyunda ışınım sağlanmaktadır.   IPL sistemlerinde 515, 550, 560, 570, 595, 610, 645, 695 ve  755nm dalaga boyunda ışınım için filterler kullanılmaktadır. Işınımın dalaga boyu arttıkça deride derin dokulara erişimide artmaktadır.



ipl 01




Hedef damara ve deri tipine uygun dalga boyu elde edilerek şarap lekeleri, hemanjiomlar, yüzde yaygın telenjiektaziler, Civatte’nin poikiloderması gibi farklı damarsal lezyonlar tedavi edilebilmektedir.

IPL firmalarının farklı klinik kullanım için farklı filtreler kullandıklarını görmekteyiz. Örneğin Palmor firması IPL sisteminin cilt gençleştirmede kullanmakta ve dermal ısı artışı için 800–950-nm aralığında filtreler kullanmaktadır.

Kliniğimizde kullandığımız Deka nın geliştirdiği Synchro Vas-Q sisteminde IPL sistemi ise 500- 680 nm aralığında ışınımı filtre etmektedir. Bu sistem enerjiyi 3 e bölerek( 3 pulse) toplam enerjiyi düşük enerjilerle damarsal yapılara uygulamaktadır. Uygulama safir bir çerçeveden deriye uygulanmaktadır. Bunun uygulama yüzeyi 13×15 ( 2cm2) dir. Deriye soğutulmuş bir jel kullanılarak safir kristal uygulanmaktadır.

IPL 2 cm2 lik uygulama alanı damarsal hastalıklarda daha geniş alana uygulama kolaylığı sağlamaktadır.



ipl 02




IPL de soğutuculu safirin ve soğuk jellerin kullanımı deride epidermisin korunmasını sağlamaktadır.

Ayrıca IPL sisteminin çoklu pulse sistemi ile uygulanması hedef damarlarda daha etkin bir ısı sağlamaktadır. Buda tedavi etkinliğini artırmaktadır. Deka Synchro Vas-Q sisteminde IPL sistemi tekli yada 3 lü pulse olarak kullanılabilmetedir. Pulse ların 3 lü olması pulse aralıklarının ayarlanabilmesi damarlarda çevre dokularda hasar yapılmada daha fazla etkinlik sağlamaktadır.



ipl 03




IPL sistemlerin epidermisi koruyucu özellikleri nedeni ile derinin yüzeysel damarlarında ve pigmentasyonlarında özellikle yüzdeki yüzeysel telenjektazilerde güvenilir ve etkin olarak kullanılmaktadır. IPL bu amaçla yüzde yanma ve kızarıklıkda, telenjektazilerde ve yüzde yüzeysel pigmentasyonlarda yüksek hasta konforu ve etkin sonuçları ile daha faza tercih edilmektedir.

IPL sistemleri hemoglobini PDL kadar iyi hedeflemeseler de eritem ve telenjiektazi tedavisinde oldukça etkilidirler. Günümüzde bu sistemler çoğunlukla yüz veya göğüs üst kısmındaki diffüz eritem ve telenjiektazilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Çünkü diğer laser sistemlerine göre daha geniş tedavi başlıkları vardır. Ayrıca geniş spektrumda ışıma yaptığı için farklı kromoforları hedefleyebilmektedir, bu nedenle eritem ve lentigoların bir arada olduğu poikiloderma gibi durumların tedavisinde daha etkilidir.

IPL ile tedavi sonrasında hemen gri-mavi renk değişikliği ortaya çıkar veya damar tamamen kaybolur.

IPL sistemleri dalga boyu aralığının (500-1200nm), enerji düzeyinin (10-18 J/cm2) ve atım süresinin (2- 200 msn) geniş aralıklarda ayarlanabilir olması nedeni ile farklı derinlikteki damarların tedavisi için uygundur. Ayrıca ışınım spot genişliği büyük olduğu için geniş alanları kısa sürede tedavi eder, tedavi sonrası iyileşme zamanı kısadır (genellikle 48 saat) ve tedavi hasta tarafından iyi tolere edilmektedir. Dezavantajları ise flash lambasına farklı akımların gelmesi sonucu uygunsuz olmayan akım değişiklikleri, ağır ve büyük el ünitelerinin direk deri teması gerektirmesi ve deriye optik iletken jel uygulaması gerektirmesidir.

Ayrıca bir avantaj olarak görünen büyük spot genişliği daha küçük konkav alanlarda uygulama kabiliyetini azaltmaktadır.

Epidermal koruma için kontak soğutma sistemlerine ihtiyaç duydukları için tedavi edilen alanın eş zamanlı gözlenme şansının olmaması da diğer bir dezavantajdır.

Bunun dışında PDL’ ye göre riski daha yüksektir ve tedavi için daha uzun zamana ihtiyaç duymaktadır. Son zamanlarda IPL sistemlerinde epidermal soğutma sağlamak amacı ile soğutulmuş safir ya da quartz kristal pencereler kullanılmaktadır. Bunun dışında eksojen soğutma sistemleri de kullanılabilir (buz kalıpları ile kontak soğutma, kriyojen sprey gibi).

IPL ile tedavi sonrası eritem gelişmektedir, ödem ve pigmentasyon gelişme riski düşüktür, purpura gelişimi gözlenmez.


Damarsal Hastalıklar

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency