Varislerde Cerrahi Tedavi (Flebektomi)

Vücudun belirli bölgelerinde, özellikle koltuk altı ve el-ayak gibi yerlerde, ikincil bir neden olmaksızın görülen aşırı terleme "Primer hiperhidrozis" olarak adlandırılmaktadır. Koltuk altında primer hiperhidrozis durumunda, topikal tedavilerin yetersiz kaldığı hallerde, genellikle ikinci basamak olarak botulinum toksin (Botox) tedavileri tercih edilmektedir. Yüksek klinik etkinliğine rağmen, Botox enjeksiyonlarının ağrılı olması, hasta ve doktor tercihlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ağrı kontrolü için çeşitli stratejiler kullanılmaktadır; bunlar arasında Botox'un dilüsyonu sırasında lidokain kullanımı, enjeksiyon öncesi topikal anestezik uygulamaları ve soğuk kompres desteği gibi yöntemler yer almaktadır. Ancak son yıllarda, Botox'un etkinliğini azaltmadan koltuk altında daha az enjeksiyon noktası kullanma eğilimi, ağrı kontrolünde daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır.

Klinik çalışmalar, koltuk altı primer hiperhidrozisinde aşırı terleme alanının genellikle koltuk altı kıllarıyla sınırlı olduğunu göstermektedir. Nadiren, bu alanın dışında da aşırı terleme görülebilmektedir. Terleme alanının tam olarak belirlenemediği durumlarda, Botox uygulaması öncesinde ve üç hafta sonrasında "minor iodine-starch test" adı verilen bir test yapılabilir. 

Bu test sonuçları fotoğraflanarak arşivlenebilir ve tedaviden üç hafta sonra sonuçlarla karşılaştırılarak tedavi etkinliği ve kontrol botoks uygulaması değerlendirilebilir. Ancak pratikte "minor iodine-starch test" işaretleme yöntemi kullanılmamaktadır. Bunun yerine, botoks uygulaması için koltuk altındaki kıllarla sınırlı bir alan işaretlenmektedir.

Koltuk altında botoks uygulaması, genellikle 20 nokta tekniğiyle gerçekleştirilir. Bu teknikte, 1-1.5 cm aralıklarla eşit noktalara enjeksiyon yapılır. Botulinum toksin olarak Dysport kullanılır ve bu, 4 ml serum fizyolojik ile seyreltilir. Her bir noktaya 30 gouge iğne ile intradermal olarak 0.05 ml (6.25 U botoks) Dysport uygulanır. Bir koltuk altı için toplamda 1 ml (125 U botoks) ve iki koltuk altı için toplam 2 ml (250 U) botoks kullanılır. Üç hafta sonra klinik yanıt %90'ın üzerindedir. Ancak, uygulamanın toplamda 40 noktadan enjeksiyon şeklinde yapılması, hastanın ağrı toleransını zorlayabilir.

Son zamanlarda koltuk altında uygulanan 7 nokta tekniğinde, 2-2.5 cm aralıklarla eşit noktalara enjeksiyon yapılmaktadır. Bu yöntemde botulinum toksinin Dysport ürünü kullanılır ve 4 ml serum fizyolojik ile seyreltilir. Her bir noktaya 30 gouge iğne ile intradermal olarak 0.14 ml (18 U botox) Dysport enjekte edilmektedir. Bir koltuk için toplamda 1 ml (125 U botox) ve toplamda 2 ml (250 U) botox uygulanır. Uygulamadan 3 hafta sonra klinik yanıt %90'ın üzerinde olmaktadır. Ancak, toplamda 14 noktadan enjeksiyon yapılması, hastanın ağrı toleransını önemli ölçüde artırmaktadır.. 

Botoks enjeksiyonlarına bağlı ağrı genellikle üç faktörden kaynaklanır: iğnenin deriye girişi, enjekte edilen hacme bağlı dokudaki gerginlik ve botoksun doku ile etkileşimi. 7 nokta uygulama tekniğinde, 20 nokta tekniğine göre her bir noktaya üç kat daha fazla hacim enjekte edilmesine rağmen, genel ağrı daha tolere edilebilir olmaktadır. Bunun nedeni, botoksun genel ağrı algısının enjeksiyon sayısıyla ilişkili olduğu düşüncesidir. Ayrıca, hastanın 40 yerine yalnızca 14 enjeksiyon noktası kullanılacağını bilmesi, psikolojik olarak daha iyi bir tolerans sağlamaktadır.

 


Damarsal Hastalıklar

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency