Tungiasis

TungiasisNadir bir pire olan “chigoe”, “jigger”  gibi isimlerde verilen “Tunga penetrans” aslında  1  mm den küçük bir kum piresidir. Orijinal olarak Latin Amerika’da bulunur ancak chigoe insanlar tarafından Afrika sub-sahara bölgesine hatta Hindistan a kadar taşınmıştır ve bu bölgede herhangi bir yerde görülebilir. Bu pirenin dişisinin deri içerisinde yerleşmesi ile ortaya çıkan klinik tabloya Tungiasis denilmektedir. Sıklıkla ayak tırnaklarının altına girer veya ayak parmakları arasındaki veya tabandaki deri içine gömülür. T. penetrans büyüklüğünün 10 katı kadar şişebilir ve konağın immün cevabı derinin şişmesine ve sadece karın kısmı -abdomeni dışarda  kalacak şekilde pireyi kaplamasına neden olur.

latin Amerika, Karayipler, Sahra Altı Afrika endemik bölgelerdiir. 

Bu açık kısımdan yumurta ve dışkısını bırakabilir. Pire öldüğü zaman yara sekonder olarak enfekte olur, şiddetli kaşıntı ve acı verir. Kumsalların etrafındaki gölgeli bölgelerde yalın ayak yürüyen turistler sık sık enfeste olurlar.

Lezyonlar sıklıkla yakalarda görülmekte. İlk olarak pirenin ilk formu deride ağrısız bir tünel oluşmakta sonra burada erişkin haline dönmekte. Erken fazda 1 mm çapında kırmızı-kahveremngi makül gelişmekte sonra bu ortası daha koyu renklli bir nodlüle dönmekte. Yumurtadan çıkan pire deride reaksiyon yapaerak şişme, eritem, laşıntı ve ağrıya neden olmakta. 

 

 

 

Şiddetli olgularda ayak tabanında bal peteği görünümü yapmaktadır. 

Tungiasis

 

 

 

 

 

Tedavi

Pireler yumurtadan çıktıktan 6 hafta içerisinde zaten deri altında öldükleri için kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Tedavide amaç sekonder reaksiyonların baskılanmasıdır.

Pire ve yumurtalarının deriden cerrahi, küretaj, lazer ve elektrokoter ile çıkarılmaktadır. 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency