Artropod Isırık ve Sokmalarında Klinik Belirtiler

Klinik olarak en sık görüleni “Papular Urticari” olarak tanımlanan en basit formudur. Başlangıçta ısırık yerinde aşırı kaşıntılı şişme olmakta bu birkaç gün kalmaktadır. Bunun tam ortasında ısırık alanını temsil eden hafif kanamalı yada su toplamaları ile delik yeri görülmektedir.

Bu lezyonlar düzensiz aralıklarla guruplar oluşturmaktadır. Bazen özellikle çocuklarda ve bacak bölgesinde büyük su toplamaları da gelişebilmektedir.  Bu aşırı reaksiyonlara ateş, yorgunluklarda eklenebilmektedir.

Bu lezyonlar kaşındıkça daha fazla belirginleşmektedir.

Aynı alanlarda kaşıntı ile birlikte ikincil bakteriyal enfeksiyonların eklenmesi ile sellülit, lenfanjit, imetigo yada follikülitis gelişebilmektedir.

Alerjik reaksiyonlara bağlı anafilaksi gelişme özellikle arı sokmalarında sık gözlenmektedir.

Bu reaksiyonlar bazı hastalarda aylarca sürebilmektedir. Yazın sivrisinek ısırıklarının reaksiyonlarının kışın dahi devam ettiği hastalar bulunmaktadır.

Bazen bu reaksiyonların dağılım alanları arthropod hakkında ipucu verebilmektedir. Örneğin karın ve uylukta görülenler daha çok “Şeyletiellozise” ve evcil hayvanlardaki sarkoptlara bağlıdır. Özellikle bacaklarda bilek çevresinde olması pireleri akla getirmelidir.



 


Artropodlara Bağlı Reaksiyonları Etkileyen Faktörler

Çevresel ve sosyal faktörler arthropod kökenli problemleri belirlemektedir.

  • Arropodların daha çok tropikal ve sıcak iklimler olması nedeni ile bu alanlarda yaşam ve çalışma koşulları
  • Giysi seçimi önemlidir. Giysiler dışında açıkta kalan vücut alanları daha fazla arthropod problemlerine maruz kalmaktadır. Bazende giysiler de yaşayan(vücut biti gibi) artropodlar giysinin kapalı alanlarında problemlere neden olmaktadır.
  • Meslek gurupları; orman işçileri, çiftçiler, avcılar gibi
  • Fazla sayıda insanın yaşadığı ortamlar; okullar, cezaevleri, askeri kışlalar gibi ortamlarda bitlenme ve uyuzun kolay salgınlar yapması gibi.
  • Bakımsız ve ahşap binalarda yaşam; bu binalarda arthropodlar özellikle tahta kurularının kolay çoğalması bunlara bağlı reaksiyonları arttırmaktadır.
  • İnsan ve vücüdumuzdan kaynaklanan nedenler arthropodların ataklarını arttırmaktadır. Bunlar; vücut sıcaklığı, solunumla CO2 verilmesi, vibrasyon, terleme ve ter içerisindeki içerikler(terlemeyen anhidrotik kişilerde sivrisinek atakları az olmaktadır)
  • İnsan kokusu arthropodları etkileyebilmektedir.
  • Gebelikte daha fazla arthropod ataları olmaktadır.
  • Alkol alımı sivrisinek saldırılarını artırmaktadır.
  • Vücuta bulunan yara ve yara akıntıları arthropod saldırılarını arttırmaktadır.
  • Ev değişikliği; (evde daha önceki ev sakinlerine ait evcil hayvan pireleri 2 aya kadar ortamda yaşayabilmektedir)
  • Ortamdaki tüm evcil hayvanlar kontrol edilmeli hatta veteriner hekim muayenesi yapılmalıdır. Özellile evcil hayvanların (kedi, köpek gibi) yattığı alan özellikle yastıkları silkelenir burdan çıkan tuz-karabiber görünümü pire yumurta ve feçesini göstermektedir. Bu yöntem ev elektrik süpürgesi yapıldıktan sonra elektrik süpürgesi içerisindeki tozlar içinde yapılabilir.

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency