Maytlar (Miteler)

Ev Tozu Maytları (HDM)Ev Tozu Maytları (HDM)

“Euroglyphus maynei ve Dermatophagoides pteronyssinus” ilk saptanan ev tozu mite leridir. Dermatophagoides farinae evlerde en fazla görülenidir. Bu miteler insanın yaşadığı ev ortamı ve yatakta fazlası ile bulunmaktadır. Yetresiz ısıtma sistemi ve nem oranı yüksek evlerde daha fazla görülmektedir. Evlerde sayıları mevsimlerle ısı ve nemle değişebilmektedir. Yaz ve sonbahar başlangıcında en yüksek, kışın en azdır.

D. pteronyssinusana besini insan deri döküntüleridir. Küf gurubundan Aspergillus penicilloides D. pteronyssinus ile birlikte büyümekte ve yaşamaktadır. Buda insan derisindeki lipidler ile beslenmektedir bu lipidler mite içim toksiktir.
Ev tozları mite larının en önemeli allerjenleri (Der p1 ve Der f1) bu mite lerin feçes granülleridir. Ev tozu mite leri atopik dermatitis gibi egzmalarda rol oynamaktadır. Bu nedenle yüksek vakumlu süpürgeler ile evin özellikle halıların süpürülmesi, yatak, nevresim ve yastıklarda kılıf olarak Goretex gibi özel kılıfların kullanılması, miteların yok edilmesi için benzyl benzoate ve permethrin içeren özel deterjanlar ile yıkanması önerilmektedir.


Pyemotes Maytları

Pyemotes miteları tüm böcekler ve bunların lavralarında yaşayan parazitlerdir. Tahil ve pirinç gibi ürünlerde çoğalmakta ve temas ettiklerinde insanları etkilemektedir. Pyemotes tritici, P. ventricosus bunların birkaçıdır.


Tydeidae Ailesi Maytları

Ağaç kabuğunda yaşamaktadır. Bu ağaçlarla temas edenlerde egzamalara neden olmaktadır.


Bitki Maytları

Tetranychidae ailesi tüm süs bitkilerinde yaşamaktadır. İnsan derisinde iritasyon ve ürtikere neden olmaktadır.


Cheyletiella Maytları

Özellikle kedi, köpek ve tavşanlar olmak üzere tüm memelilerde deri altına tüneller açmadan deri üzerinde yaşayan mitelardır. Hayvanlarda belirti yapmamakta yada hafif kaşıntı ile sırtta aşırı kepeklenme yapmaktadır.

İnsanlarda çok sayıda kaşıntılı papül yapmaktadır. Tanı amaçlı evde temas edilen kedi yada köpek taranmakta ve bu tarama materyali mikroskopik olarak incelenmektedir.


Ev Fare Maytları (Liponyssoides Sanguineus)

Rickettsia akari enfeksiyonuna bağlı riketsiyal çiçek için vektörlük yapar. Nispeten hafif olan bu hastalık ateş, leke ve kabarcıklar ile karakterize edilir. İlk defa 1940’larda New York Bronx’daki Kew Gardens’daki bir çöp grevinden sonra tanımlanmış tır. Çöpler birikmiş ve ev faresi popülasyonu artmıştır.


Harman Maytlarıi (Trombiculidae)

1200 tane tür tanımlanmış ve insanlarda ataklarda yapmaktadır. Yoğun bir kaşıntı yapmakta ancak bunun dışında riketsiyal enfeksiyonlarıda insanlara taşımaktadır. “Ekin biti” olarakta bilinmektedir. İnsan derisine ağızlarındaki özel pençeler ile tutunmakta ve sitolitik tükrük salgılarını deriye epidermise enjekte etmektedir. Bu epidermiste tüpe benzer kanallar açmasına yardım etmekte bu tüplerden beslenmektedir. Mitelerin tükrük sagısına karşı iritasyonla gelişmektedir. Bitkiler ve tarım ile uğraşan yada bunların olduğu alanlarda yürüyenlerde görülmektedir. İlk olarak ayaklarda ve bileklerde başlamakta. Sonra kalça ve genital alanda, koltuk altında, el bilekleri ve dirsek ön kısmında ve giysi altında ortaya çıkmaktadır.


Kuş ve Kemirgelerde Bulunan Maytlar (Gamasida)

Dermanyssid ailesi, kuş ve memelilerde kanla beslenen kuş parazitlerdir. Bu parazitler evcil yada yabani kuşların özellikle yuvalarında fazlası ile bulunmaktadır. Bu yuvaların yapıldığı alanlarda hava sirklasyonu ile , kümes hayvanlarından, veterinerler gibi meslek guruplarında yada bu kuşlar ile temas ile insanlarda ataklar yapmaktadır. Kaşıntılı deriden kabarık papüller gelişmektedir.


İnsan Follikül Maytları (Demodicidae)İnsan Follikül Maytları (Demodicidae)

Demodex folliculorum (Simon) insan derisinde pilosebase ünit içerisinde yaşayan mitelardır. D. folliculorum 0.3–0.4 mm uzunluğundadır. D. brevis daha küçüktür ve sebase ve gözde meibomian bezlerde bulunmaktadır.

D. folliculorum yaşam siklusu 2 haftadır. Yüksek sebum olan alanlarda yaşamaktadır. Alın, yanaklar, burun ve nasolabial fold gibi. Ayrıca saçlı deri, dış kulak yolu, kirpikler, gövde üst kısmı ve göğüslerdede saptanmıştır. Hatta penis, mons veneris, kalça ve ektopik sebase bezlerin olduğu ağız içerisindeki sebase bezlerde bile varlığı gösterilmiştir.

Mite folliküler yapıya ağız içeride olacak şekilde yerleşmektedir. Bir follikülde 2-6 adet mte olabilir. Sadece yeni do.anda yoktur. Yaşla sayıları ve yerleşimi artmaktadır.

D. folliculorum orta ve ileri yaş kadınlarda yüzed gözlenen pityriasis folliculorum u yapmaktadır. Bu kadınlar yüzünü nadir yıamakta ancak yüz temizleme ürüneri kullanmaktadırlar. pityriasis folliculorum ise yaygın eritem ve folliküler tıkaçlar gözlenmektedir. Deri rende yüzeyi gibi görünmektedir.

Son yıllarda “Bacillus oleronius” bakterisi D. folliculorumdan izole edilmiştir. Bunun inflamasyonda ve rosaceada rol oynadığı düşünülmektedir. Lösemili hastalarda, MF ve AIDS te papüller ve püstüller lezyonlarda mite bulunmuştur.
Bu mitelarda bazı mantar sporları ve Mycobacterium leprae izole edilmiştir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency