Hemiptera (Öpücü Böcekler)

Hemiptera (Öpücü Böcekler)Hemipteralar bazı hastalıklarda taşıyıcı rol oynayan sadece öpücü böceklerdir(reduviid bugs). Çok geniş ve çok sayıda tür içeren, bileşik gözlü, antenli, kan emici ağız parçaları ve iki çift kanatları (ince bir çift kanat daha kalın olan dıştaki kanat çiftinin altında yer alır) ve parçalı karınları bulunan böceklerin bulunduğu bir takıma dahildirler. Tümü büyütme olmaksızın kolaylıkla görülebilir. Örneğin erişkin yatak tahta kuruları yaklaşık 1 cm, erişkin asya öpücü böcekleri – öpücü tahta kuruları 1-5 cm uzunluğa erişebilirler. Dişiler tarafından az sayıda yumurta oluşturulur, bunların içinden erişkinlerin minyatür versiyonları çıkar. Bu nimfler her biri kanla beslenmeye ihtiyaç duyan beş nimfal dönemden meydana gelen tamamlanmamış bir metamorfoz geçirirler (hemimetabol gelişme). Yaşam döngüsü 3 ay ile 2 yıl sürebilir.


Asya Öpücü Böcekleri'nin (Öpen Tahta Kuruları) Neden Olduğu Cilt Reaksiyonları ve Chagas Hastalığı

Asya öpücü böcekleri öpen tahta kuruları olarakta dünyada yaygın bulunmaktadır. Daha çok Haziran ve Ağustos ayları arasında görülmektedir. Ağaçlık alanlarda ve kemirgen yuvalarında daha sık görülmektedir. Evlerin dış aydınlatma ışıkları ile yaşam ortamlarında insanlarda problemler. 1.2–2.5 cm uzunluğundadır.


Hemiptera (Öpücü Böcekler)Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır. Özelikle Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika da. (Darwin hastalığı olarakta bilinmektedir. )Göz kapakları ve yüzde şişme, sinir sisteminin kontrolünde azalma, yüksek ateş, anemi, kalp ve iskelet kaslarında yıkım olmaktadır. ’Tek taraşı üst ve alt göz kapaklarında şişme Romana belirtisi olarak Chagasta ilk belirti olarak ortaya çıkmaktadır. Grip benzeri belirtiler, Bir döküntü, Göz kapağı şişkinliği, Ateş, halsizlik, iştahsızlık, üşüme, titreme, kas ağrıları diğer bulgulardır. Hastalığın ilk bulguları böceğin ısırdığı yerde oluşan küçük sert bir kızarık ve yakın lenf bezlerinde meydana gelen şişkinliktir. En çok hasarlanan organ kalptir. Kalp yetersizliği, ritm bozukluğu ve büyüme görülür. Beyin iltihabı ve yemek borusunda iltihaplanma ve büyüme de görülen diğer rahatsızlıklardır.

Enfekte tahtakuruları beslenme sırasında trypanosom’lar salgılarlar, bu trypanosom’lar daha sonra konjonktiv, mukoz zarlar, aşınmış bölgeler ve ciltteki yaralara mikrop bulaştırabilir. Enfekte kan emici böcek sizi ısırdığında genellikle yüzünüzde, enfekte atık bırakıyor. Eğer gözünüzü veya burnunuzu ovarsanız veya ısırılmış yara veya kesik yerlerden enfeksiyon alabilirsiniz. Chagas hastalığı, kirlenmiş yiyeceklerden, kan naklinde, hamilelik sırasında anneden bebeğe veya bir organ nakli yoluyla yayılabilir.

Öpücü böcekler toprak duvarların çatlaklarında veya diğer dar, gizli yerlerde yaşarlar. Kan emmeleri nedeni ile bazı bölgelerde tripanozomların taşıyıcısı olarak iş görürler (Chagas hastalığı etkeni Trypanosoma cruzi ve birlikte bulaştırılan, muhtemelen patojenik olmayan bir tripanozom olan Trypanosoma rangeli). Triatoma rubrofasciata isimli Asya böceği Güneydoğu Asya’da maymunları enfekte eden bir tripanozomu taşır, ancak tahtakurularıyla bulaşan bir insan tripanozomiyazı bilinmemektedir.

T. cruzi’nin insanlara bulaşması için ısırık yerinin veya mukozanın tahtakurusu dışkısı içerisindeki tripanozomlarla kontamine olması gerekmektedir. Sivrisineklerde olduğu gibi redüviidlerin tükürüğü de farmakolojik olarak aktif çeşitli bileşikler içerir.

Sivrisineklerdekinin aksine tekrarlayan redüviid beslenmeleri tehlikeli anaflaktik reaksiyonlara sebep olabilir. Redüviidlerle çalışan bilim adamları kolonilerini kendi üzerlerinden beslediklerinde yüksek dozlarda tükürük antijeni aldıkları için sık sık beraberlerinde bir epinefrin enjektörü taşımaya ihtiyaç duyarlar.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency