- Gösterim: 12399
Kedi tırmığı hastalığı; Kuzey Amerika ve Avrupa’da sık görülür. Ülkemizde oldukça nadir olan hastalığın sıklığıyla ilgili henüz bir veri bulunmamaktadır. Gram negatif bir basil olan “Bartonella henseleae”’nın neden olduğu yavaş ilerleyen kliniği olan bir hastalıktır. Hastaların % 90’nında kediyle temas öyküsü vardır. Bu hastaların % 75’i, kedi tarafından ısırılmıs ya da yalanmıstır. Sıklıkla çocuk ve ergenlerde görülmektedir.
Hayvanla temas yerinde hastaların % 50-75’inde, hayvanla temastan 7-14 gün sonra ısırık bölgesinde 2-3 mm çapında kırmızı papül ortaya çıkar. Deri lezyonundan 1-7 hafta sonra bölgesel lenf bezlerinde kronik LAP gelisir. LAP’lar çoğunlukla koltuk altı ve boyundadır. LAP’lar haftalar ve aylarca devam edebilir. Genellikle 6-12 haftada kaybolmakla birlikte iki yıla kadar devam edebilir. Hastada ilk yara, bölgesel LAP dışında ates, halsizlik ve yorgunluk gibi yakınmalarda görülmektedir. Bu belirtiler hastaların % 50-70’inde görülür. Daha siddetli olgularda (% 10-15 olguda) dalak büyümesi ve abse, granülomatöz hepatit, ensefalopati, pnömoni, osteomyelit ve Parinaud’un oküloglanduler sendromu (granülomatöz konjonktivit + ipsilateral preaurikular adenopati) gibi sistemik komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Bu hastalığın standart tanı yöntemi serolojik testlerdir. Ülkemizde serolojik testler rutinde kullanılmamaktadır.
Bu olgularının büyük bir kısmı tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden iyilesir. Tedavide sefalosporinler, makrolidler, doksisiklin, rifampisin, siprofloksasin ve eritromisin kombinasyonları kullanılır.