Tahta Kurusu (Bed Bugs)

Tahta Kurusu (Bed Bugs)İki adet tata kurusu türü bulunmaktadır. “Cimex lectularius ve Cimex hemipterus”. Tropikal ve sıcak iklim kuşaklarında daha sık gözlenmektedir. Bu böcekler 2. Dünya savaşından sonra özellikle böcek öldürücülerin kullanımı ile kaybolmuş ancak son 10 yılda oteller, bakım evleri ve gemilerde hızla sayıları artmaktadır. Ülke içi ve ülkeler arası seyahatler ile giyisiler, bavullar ve mobilyalar ile taşınmaktadır.

Tahta kurularının kısa geniş başı, oval vücudu ve dört eklemli antenleri vardır ve bu böcekler tamamlanmamış metamorfoza uğrarlar, 4 nimf döneminin her biri için kanla beslenmeye ihtiyaç vardır. Yaşam döngüsü 8 haftadır ancak nem ve sıcaklığa bağlı olarak 11 ay kadar uzun da olabilir. Bu böceklerin erişkinleri küçük, 5 mm ya da daha az uzunluktadır. Tahta kurusu kuşlar ve melililerde kan emerek beslenen ektoparazitlerdir. Bu guruptakilerin 2/3 kısmı yarasalarda parazit olarak bulunmaktadır.

Tahta kurusu evlerde duvar kağıtları, duvar çatlakları, resimlerin arkası, eski ve kullanılmayan sobalarda, halı altında, minder, yastık, yorgan püskül ve dikiş yerlerinde, yatak örtülerinde, yatak tabanları ve rattan mobilyalar, karyolada, kuş yuvalarında, zemin çatlakları ve kıvrımlarında yaşamaktadır. Turizim ile insanların seyahatleri ve son yıllarda böcek ilaçlarına karşı direnç gelişimi nedeni ile hızla tüm dünyada sayıları artmaktadır.gibi yerlerde saklanırlar. Geceleri ortaya çıkar ve uyuyan insanlardan kan emerler. Gündüz ayındınlık ile bunlar kaybolmaktadır. 10- 20 dakika içinde kanla şişerler. 3-4 günde bir beslenirler ve yaklaşık 1 yıl kan emmeden yaşabildikleri gösterilmiştir. Beslenme insanların uykuda hareket etmeleriyle sık sık kesintiye uğrar bu nedenle bir tek tahtakurusundan dolayı çoklu ısırıklar meydana gelebilir. Böcek içinde bulunduğu evreye göre her hafta kan emebilir, 10-50 yumurta doğurabilir. Bir dişi hayatı boyunca 200-500 yumurta meydana getirir.

Dişi tahta kurusu kan emerken kanın pıhtılaşmasını engeleyen-antikoagülan ve ağrı kesici tükrük salgısını deriye enjekte etmektedir. Bu nedenle bunların ısırıklarında ağrı yada yanma olmaz.

Isırıklar sıklıkla boyun, yüz, eller ve kollarda gözlenmektedir. Bazen tüm vücutta olabilir.

Isırık alanları vücutta çizgi tarzında anacak 3-4 adetli guruplar oluşturmaktadır. Daha çok giysilerin açıkta bıraktığı vücut açık alanlarını tercih etmektedir. Bu 3 lü ırısık gurupları “sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeği = breakfast-lunch-dinner” olarakta ifade edilmektedir. Eğer kişi tahta kurusu ile ilk kez ısırılıyor ise sadece ısırık yerlerinde lokal maküller gelişmektedir. Eğer kişi daha önce ısırılarak duyarlanmış ise ortası kanamalı delik çevresinde ödem ve papül oluşmaktadır. Bazı kişilerde büller dahi gelişebilmektedir.Isırık sonrası reaksiyonların gelişmesi 10 gün sonra olabilmektedir. Bu nedenle ısırık zamanının belirlenmesi son derece önemlidir. Bazen ürtiker solunum sıkıntısı gibi sistemik belirtilerde yapmaktadır.

Aynı yatakta yatan kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Seyahat ve aynı otel ve yatakta birlikte kalan kişilerde belirtiler aynıdır.

Çeşitli laboratuvar çalışmaları HIV , Hepatit B, Francisella tularensis ve Batı Nil virüsü gibi hastalık ajanlarının deneysel olarak enfekte edilen tahtakurularının vücutlarında yaşayabildiğini göstermiştir. Ancak tahtakurularının insanda epidemiyolojik olarak herhangi bir hastalık için bulaşıcılık yaptıkları bilinmemektedir.

Tahta kurularının bulunduğumuz ortamda varlığının araştırılması için yatak ve çevresinde tahta kurusunun kendisi ve siyah feçeslerinin varlığı önemlidir.



Tahta Kurusunun Ciltte Oluşturduğu Reaksiyonlar
Tahta Kuruları
  • Tahta Kurusunun Ciltte Oluşturduğu Reaksiyonlar
  • Tahta Kuruları
  • Tahta Kurusunun Ciltte Oluşturduğu Reaksiyonlar

  • Tahta Kuruları

  • Tahta Kurusunun Ciltte Oluşturduğu Reaksiyonlar
  • Tahta Kuruları




Tahta Kurusundan Korunma ve Mücadele

Haftalık yatak takımlarının yıkanması, yerin buharla temzilenmesi, yatakların ve mobilyaların temizli.i ve onarımı ile ilaçlanması önemlidir. Ilaçlama 2 hafta ara ile yapılmalıdır. Bu 10 hafta sürmelidir. İlaçlamada pyrethroidler, carbamateler kullanılmaktadır. Bu ilaçlama ilk uygulamada sonra 4-20 gün sonra tekrarlanmalıdır. Özellikle 2. El mobilya alımlarında eve mobilya sokulmadam önce ilaçlanmalıdır. Seyahatlerde otel konaklamalarında bavullarınızı açık bırakmayın, odanın karanlık köşelerine bırakmayın, banyoda özellikle küvet içerisinde kapalı tutulması anlamlıdır.

Giysi ve nevresim takımlarının 60°C yıkanması yada 40°C de kuru temizleme yapılması yeterlidir. Tahta kurularının 1 yıl beslenmeden yaşayabilecekleri unutulmamalıdır.

Otel gibi yerlerde yataklar için özel kılıflar kullanılmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency