Tinea Korporis (Vücut Mantarı)

Özel yerleşimler dışında derinin tüm dermatofit enfeksiyonlarına tinea korporis denir. Tüm dermatofit türleri tarafından gelişebilmektedir.  En sık olarak T.rubrum, M.canis, T.mentagrophytes tarafından oluşturulur. Bulaşma direk temas ve enfekte eşyalarla olabileceği gibi, nemlilik ve oklüzyon gibi koşullar oluştuğu zaman vücuttaki tinea pedis gibi bir rezervuardan da olabilir. Bir yada birden fazla hastalık alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Döküntler yüzük ölçülerinden büyük santimertekarelik alanlara kadar değişebilmektedir.



Göğüste yaygın mantar hastalığı

Göğüste yaygın mantar hastalığı

Kolda tipik halka şeklinde mantar hastalığı

Kolda tipik halka şeklinde mantar hastalığı

İç içe geçmiş mantar alanları

İç içe geçmiş mantar alanları

Göbekte mantar gelişimi

Göbekte mantar gelişimi

 

Yaygın vücut mantarlarında immün sistem yetersizlikleri, kortizon gibi yanlış ilaçlar düşünülmelidir.

Zoofilik dermatofitler yüz, boyun, kollar ve bacaklar gibi açık deri bölgelerinde, antropofilik dermatofitler ise okluzyon ve travmaya maruz kalmış bölgelerde enfeksiyona sebep olurlar. 1-3 haftalık bir kuluçka devrinden sonra çevreye doğru genişleyen bir lezyon gelişir.

Tipik anüler lezyonun aktif eritemli, bazen veziküllü bir kenarı vardır. Orta kısımda keratin mantar tarafından bitirilince burada iyileşme olur ve bu kısım enfeksiyona geçici olarak direnç gösterir, ama yeni keratin sentezlenmesi ile ortadan yeni bir enfeksiyon halkası başlar.

Yaklaşık olarak bir ayda bir halka meydana gelir. Bu tabloya “tinea sirsinata” da denilir.

Hastalığın en sık karşılaşılan klinik şekli bu tipik halkamsı- anüler formudur. Bunlara ek olarak polisiklik, psöriaziform, egzematöz, büllöz lezyonlar oluşabilir. Zoofilik dermatofitler daha inflamatuar lezyonlara sebep olurlar, özellikle T.verrucosum ve T.mentagrophytes saçlı deri olmayan lokalizasyonlarda kerionlara sebep olabilirler.

Ayırıcı Tanı

Pityriasis rosea, nummuler dermatit, psoriasis, seboreik dermatit, sekonder ve tersiyer sifiliz, mycosis fungoides ayırıcı tanıda düşünülmelidir.


Tedavi

Hastalık yerleşim yerinde kıl folliküllerini etkilememiş ise lokal antifungal tedaviler yeterlidir. 2-4 hafta günde 2 defa kullanılmalıdır.

Follikülitis var ve mantar yaygın ise sistemik mantar ilaçları kullanılmalıdır.


Tinea corporisin özel bir varyantı vardır.

Fungal follikülitis (Majocchi granuloma)

Sıklıkla kılların olduğu vücut bölgelerinde kerion yada abselere benzer iltihaplı lezyonlar şeklinde çıkmaktadır. Yuvarlak deriden kabarık, kabuklu şişlikler şeklinde başlamakta ve daha sonra akıntılar gelişmektedir. Sıklıkla el ve ayak bileklerinde gözlenmektedir.



Ayak üstünde tinea pedis yayılım alanı ile birlikte Majorcchi granuloma gelişimi

Ayak üstünde tinea pedis yayılım alanı ile birlikte Majorcchi granuloma gelişimi

Kolda tüylerin alınması sonrası majorcchi granuloma gelişimi

Kolda tüylerin alınması sonrası majorcchi granuloma gelişimi

 

Tüylerin alındığı yada tıraş edildiği yerlere yada kortizon kullanılan yerlerde daha sık yerleşmektedir.

Mutlaka sistemik tedavi gerektirmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency