Dermatofitozlar (Tinea)

Mantar hastalıkları içinde dermatofitler bulaşıcı ve sadece deri, tırnak ve saçta, hayvanların boynuzumsu dokuları, kuşların tüyleri gibi keratinize dokusunda çoğalabilen mantar enfeksiyonlarıdır. Bunlar muozada yaşayamazlar yani ağız ve vajinada çoğalamazlar. Yaptıkları enfeksiyon yüzeyeldir çok nadiren derine inerek sistemik tutulum gösterebilirler. Buda ancak immün sistemi baskı altında olan hastalarda gözlenmektedir.

Bazı cilt hastalıkları deri direncinin azalmasına buda dermatofidlere neden olabilmektedir. Örneğin İhtiyois hastalığı gibi.

Kan gurubu A olanlarda daha sık mantar enefeksiyonları gelişmektedir.

Yaptıkları enfeksiyona tinea ya da dermatofitoz denir. Tinea lezyonlarının çoğunda hastalığın çevreye doğru yayıldığı bir aktif kenar mevcuttur, bu aktif kenarın olması diğer deri hastalıklarından ayırt edilmelerinde çok önemli bir ipucudur.

İnsanlarda hastalık oluşturan dermatofitler; mikrosporumlar, trikofitonlar ve epidermofitonlar olarak sınıflamıştır.

  1. Mikrosporum grubu (saç ve deriyi enfekte eder.)
  2. Epidermofiton grubu (deri ve tırnağı enfekte eder.)
  3. Trikofiton grubu (saç, deri ve tırnağı enfekte eder.)

Ayrıca dermatofitler ekolojik olarak da 3’e ayrılırlar. Bunun önemi insandan geçenler daha az reksiyona neden olurken hayvan ve topraktan geçen mantar enfeksiyonları daha fazla deride reaksiyona neden olmaktadır. Jeofilik dermatofitler toprakta yaşarlar ve insanlarda enfeksiyonlara sebep olurlar, bu enfeksiyonlar inflamatuar karakterdedir. Zoofilik dermatofitler hayvanları enfekte ederler, insanlarda bulaşabilir ve genellikle süpüratif tarzda enfeksiyonlara sebep olurlar. Antropofilik dermatofitler insanda enfeksiyon yapmaya adapte olmuşlardır. Bunlar salgınlara sebep olurlar ve yaptıkları enfeksiyonlar genellikle inflamatuar değildir.

Saça yerleştiklerinde ve çoğaldıklarında bir kısmı sadece saçın dışında üremekte buna ectothrix, bir kısmı saç içerisinde üremektedir buna endothrix denilmektedir.

Dermatofitler tarafından oluşturulan yüzeyel mantar hastalıkları bulundukları anatomik bölge ile adlandırılır.

  1. Tinea kapitis; daha detaylı bilgi için...
    • Tinea kapitis süperfisialis
    • Tinea kapitis profunda (Kerion celsi)
    • Favus
  2. Tinea barbae (Sycosis Parasitaria); daha detaylı bilgi için...
  3. Tinea korporis; daha detaylı bilgi için...
  4. Tinea inguinalis (Tinea Cruris);  daha detaylı bilgi için...
  5. Tinea pedis;  daha detaylı bilgi için...
  6. Tinea unguium;  daha detaylı bilgi için...

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency