- Gösterim: 49252
Sakal mantarı, tinea sycosis ve Berber kaşıntısı gibi adlarıda bulunmaktadır. Tinea barba ergenlik sonrası erkeklerin sakal ve bıyık bölgelerinin dermatofit enfeksiyonudur. Sakal bıyık olmayan bölgelerde ise veya çocuklarda yüzde ise tinea fasiei ismi verilir. Hastalık genellikle hayvanlardan ve en sık olarak da sığır ve köpeklerden insanlara bulaşır, bunun yanında tıraş malzemeleri ile de bulaşma olabilir. Bu yüzden sebep olan etken en sık olarak zoofilik dermatofitlerden olan T.mentagrophytes ve T.verrucosumdur. Şehirlerde ise hastalık endemik olarak bulunan antropofilik dermatofitlere bağlı olarak gelişebilir ama klinik tablo zoofiik enfeksiyonlardan daha az inflamasyonludur.
Bıyık alanında inflamatuar Tinea Barba Kerion formu
Boyunda Kerion formunda Tinea Barba
Yüzde sakal alanında Mantar Hatalığı
Sakal bölgesi yüzeysel mantar hastalığı
Sakal bölgesinde sirisinat Mantar Hastalığı
Tinea barba 3 klinik tipte görülür.
- İnflamatuar (kerion benzeri) tip: Tinea kapitiste olduğu gibi kerion oluşumu gözlenir, etken zoofilik funguslardır. Enfeksiyon en sık olarak kırsal kesimde ve sığırlarla uğraşan kişilerde görülür. Genellikle tek taraflıdır ve en sık olarak çene, maksiller ve submaksiller alanlar tutulur.
- Yüzeyel (sikoziform) tip: Yüzeyel tip tinea barba klinik olarak bakteriyel follikülite benzer. Eritem üzerinde perifolliküler papül ve püstüller izlenir. Daha çok antropofilik dermatofitlere bağlı olarak gelişir. T.rubrum enfeksiyonlarında kıl invazyonu olmazken, T.violaceum enfeksiyonlarında endotriks invazyona bağlı olarak kıllar mat bir görünüm alır.
- Sirsinat tip: Klinik olarak tinea korporis ile benzerdir. Vezikülopüstüler olarak genişleyen aktif bir kenar ve ortada skuamlar mevcuttur.
Ayırıcı Tanı
Öncelikle stafilokoksik bir deri enfeksiyonu olan sikozis simpleks ile yapılmalıdır. Sikozis simpleks genellikle stafilokoklar burun deliklerinde kolonize oldukları için filtrumdan başlar, üst dudağı tutar ve bilateraldir. Kıllar çekince kolay gelmez, daha ağrılı ve kronik seyirlidir. Ayırıcı tanıda düşünülebilinecek diğer hastalıklar perioral dermatit, psödofollikülit barba, akne vulgaris, halojenodermalardır.
Tedavi
Sistemik mantar ilaçları kullanılmalıdır. Topikal kullanılacaklar destek amacı ile tercih edilebilmektedir.