- Gösterim: 5657
Akne; sivilce veya ergenlik sivilcesi olarakta tanımlanmaktadır.
Akne özellikle yüzün T bölgesi, omuzlar ile sırtın üst kısmı ve dekolte bölgesinde pilosebase yapılardan zengin deri bölgesinde görülmektedir. Pilosebase ünit – yapı sebase bez ile kıl folliküllerinden oluşan bir kompleksdir. Nadiren yüz tutulumu olmaksızın sadece gövdede akne görülebilmektedir.
Akne pilosebase yapıların kronik, iltihabi ve çok faktörlü bir cilt hastalığıdır. Klinik olarak kendisini bu anatomik alanlarda sebore – yağlanma artışı, genişlemiş gözenekler, iltihaplı olmayan komedonlar, deride yüzeyel iltihaplı papül ve püstüller, derin iltihaplı nodül, kist ve abseler ile göstermektedir. Akne iyileşme sürecinde deride skar – iz bırakmaktadır. Skar gelişimi lezyonların şiddetinden ve hastanın yaşından bağımsız olarakta gelişebilmektedir. Akne 99% yüz, 60% sırt ve 15% gövde ve omuzlara yerleşmektedir. Sıklıkla skar denilen yara izleri ile iyileşmektedir.
Başlangıç zamanı sıklıkla ergenlik dönemidir. 12-24 yaş arasında toplumun %85’ini etkileyecek kadar yaygın gözlenmektedir. İleri yaşlarda 35-44 görülmekle birlikte sıklığı % 3 lere kadar düşmekte. “Infantil akne” gibi çocukluk döneminde “akne tarda” gibi ileri yaş dönemlerinde de görülebilmektedir.
Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkla gözlenmektedir. erkeklerde kadınlarar göre kliniği daha ağır seyretmektedir.
Dünya ırkları arasında fark bulunmamaktadır.
Akne hastalarının yaklaşık %60 ında akne kısa sureli ve hafif tedavilerle kontrol edilebilmesine ve kendini sınırlamasına karşın, %40 ında ileri erişkin yaş dönemindede devam edebilmektedir.
Hastalık seyrinin uzun olması ve ataklar göstermesi yanında, estetik yönü ile psikolojik ve sosyal etkiside göz önünde tutularak aknenin kronik hastalıklar arasında değerlendirilmesi gerekmektedir. Akne takibinde uzun, yoğun ve ideame tedaviler gerektirmektedir.
Genetik ve ailesel yatkınlık bulunmaktadır. Özellikle “nodulokistik akne” olarak tanımlanan aknenin ağır formunda ailesel yatkınlık daha sık gözlenmektedir. Bazı genetik problemlerde örneğin -XYY gibi Y kromozomu fazlalığında akne daha ağır seyretmektedir.