- Gösterim: 2350
Aknede kan tahlilleri istenmemektedir. Anacak hormonal anormallik az gorulmesine karşın menstruel duzensizlik, hirsutismus gibi bulguları olan kadınlarda ve 2-7 yaş arasında akne gorulenlerde, erkeksi tipte saç dökülmesi olanlarda, seste kalınlaşma, kas kutlesinde artma, klitoromegali, erken ergenlik dönemine girme ve ve libidoda artış gibi belirtilerin varlığında hormonsal tarama yapılmalıdır.
Akne yaşamı tehdit etmemesine karşın, kişinin psikososyal durumunu ve yaşam kalitesini en cok etkileyen hastalıklardan biridir. Akne diğer kronik hastalıklar (diyabet, astım, epilepsi, artrit gibi) kadar sosyal, psikolojik ve duygusal bozukluklara yol acmaktadır. Akne hastalarında işsizlik oranı daha yuksektir. Hastalarda utanc, depresyon, anksiyete, sinirlilik, sosyal soyutlanma ve intihar girişimi daha sıktır. Bunların tumu yaşam kalitesini olumsuz yonde etkilemektedir.
Aknede hasta değerlendirmesi muayene kadar önemlidir. Sorulacak bazı sorular hastalığın nedenleri ve tedavisi hakında önemli ip uçları vercektir.
- Akneli hastada hormonsal nedenlerin sorgulanması;
- Menstrual düzensizlik ve hirsutism varmı.
- Erkek yada kadın akne hastalarında hastalığın şiddetli olması ve tedavilere direnç göstermesi androjen fazlalığını akla getirmelidir. (akne, hirsutism, erkeksi tipte saç dökülmesi, adet düzensizlikleri, kısırlık, libido artışı, acanthosis nigricans, insulin direnci ile tip I şeker hastalığı, dislipidemia olabilmektedir.)
- Adet dönem öncesi aknede alevlenme olması.
- Doğuk kontrol hapı kullanımı yada kesilmesi
- OCS kullanımı yada kullanımının kesilmesi
- Aknenin mevsimlerle değişimi; aşırı sıcak, terleme ve neme maruz kalma.
- Mesleki yada kozmetik kullanımına bağlı olarak kimyasal madde teması;(katran gibi ağır yağlar, polivinil klorid, klorlu aromatik hidrokarbonlar, vb)
- Sıkı ve dar giysi kullanımı
- Oklüziv alışkanlıklar mesela elin çene yada yüze konulması, mobil cep telefonu kullanımı gibi
- Akneye neden olabilecek ilaç kullanımı; kortizonlar, ACTH, androjenler, fenitoin, anabolizanlar(danazol ve Stanozolol ), halojenler, iyot, ve bromid kullanımı, trimethadione, isoniazid, lityum, haloten, vitamin B12, kobalt vb)
- Aknenin şiddetinin artması ile ateş ve eklem ağrılarının varlığı; (akne fulminans, akne artropati, SAPHO sendromu, PAPA sendromu gibi)
- Hastanın geçmişte kullandığı akne ilaçları, süresi ve sonuçları
- Stresin aknede etkisi;