Günümüzde lazer ve yoğun ışık kaynakları estetik ve girişimsel dermatoloji pratiğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Doktor olarak bizler ve hastalarımız tedavilerimizde bu teknolojiyi kullanmak istiyoruz. Bu sektörde teknolojik gelişmelere bağlı olarak her gün daha sofistike cihazlar görmekteyiz. Bilimsel çalışmalar bu cihazlarda yeni klinik kullanım alanları sunmakta.

Buna karşın yeni teknolojik sistemlerin doğru kullanılmamasından kaynaklanan hasta problemleri, doktor-hasta-lazer sistem üreticileri-bayiler arasında hukuksal problemler ve tazminat talepleri de hızla artmaktadır. Bu sistemlerin seçtiğimiz klinik tedavi endikasyonunda ne kadar yeterli, ne kadar kabul edilebilir, geçmişte kullandıklarımızdan ne kadar iyi ve belki de en can alıcı soru ne kadar yeni bir teknoloji soruları arasında önemli görüş farklıkları var.

Hali hazırda belkide kafamız daha da karışmaya devam etmekte; devam eden eğitim ve klinik çalışma programları, farklı sistemleri kullanan doktorlar ile yapılan binlerce görüşme, üretici firmaların iddiaları(bu iddiaların güvenliği?), yeni teknolojiler konusunda firmaların ve bayilerin coşku ve heyecanı, bazen inanılmaz olabilen iddiaları ve buu teknolojiler üzerinde uygulayıcı doktorların ve üretici firmaların birçok soruları.

Bu noktada biz doktorların bir merkez için(kendi ya da çalıştığımız merkez için) hangi sistemi tercih edilmesi üzerine karar vermesi zor ve çoğu zaman kafa karıştırıcı bir görev haline gelmektedir. Bu kararın verilmesinde bazı sorular üzerinde odaklanmak daha doğru olacaktır.

1. Soru. Merkezimizde neden bir lazer ya da ışık sistemi kullanmalıyız ? Mevcut sistemi neden değiştirmeliyiz 

Bu soruların cevabında biz doktorları etkileyen aşağıdaki nedenlerini görmekteyiz.

1. Yeni teknolojik uygulamalar doktor ve hastalarına fayda sağlayacaktır. Bu sistemlerin alınmasına karar verilmesinde en çok ön düşünce galiba bu. Ancak biz doktorlara firmalar ve bayiler bu yeni teknolojileri sadece muhteşem olduklarını idea ettikleri yönlerini anlatarak ürün hakkında bilgi verirler. Herhangi bir olumsuz yönleri ifade edilmez. Yada eskiden beri kullandığımız diğer tedavi yöntelerine olan üstünlükleri hakkında net bir karşılaştırma vermezler. Örneğin belkide mesleğimiz kadar eski elektrokoter sistemlerinin düşünün. Size göre ablaziv uygulamalarda elektrokoter, CO2 ve Erbium lazerlerden yetersiz mi ? Her zaman geçerli olan yarar-zarar oranı bizim için daha değerli olmalıdır.

2. Yeni teknolojik uygulamaların klinik çalışma alanınızda bir boşluğu tamamlaması yada bir endikasyonu yerine getirmesi. Merkezimizde yada muayenehanelerimizde girişimsel ve estetik amaçlı bir çok işlem yapmaktayız. Ancak gelişen sektöral rekabet(Etik olarak medikal sektör rekabeti etik olmamalı ancak var) ve hasta istekleri(internet…hastalar artık doğru yada yanlış istedikleri lazer tedavilerinin ön bilgileri ile gelmekte) çok değişti. Yeni teknolojiler internet ve sosyal medyada tedavisinde yada estetik uygulamlarda zorlandığımız çoğu endikasyonlara adeta meydan okumakta. Her ne kadar bu yeni teknolojiler yerine uyguladığınız ve aynı etkin cevabı aldığınız geleneksel tedavileriniz(elektro-cerrahi, kriyo tedavi gibi) olsa da bu yeni teknolojiyi sizin dışınızda hastanız, üçüncü kişiler hatta bir doktor isteyebilmektedir.

3. Hastalar için yeni teknolojilerin kullanımı ilgi çekici olmakta. Örneğin bir siğili elektrokoter ile tedavi etmek yerine lazer ile tedavi edeceğinizi hastaya ifade etmeniz hastayı size ve merkezinize karşı daha güvenilir hissettirmekte. Bazı hastalar bu uygulamalar sonrası bunu sosyal medyada hemen paylaşacak düzeyde heyecan verici bulmakta. Doktor ve merkez bu yeni teknolojiye sahip olduğunda, hatta sık sık bunlar yenilendiğinde hasta doktoru ve merkezi daha yenilikci, modern ve tercih edilebilir olarak bulmakta.

4. Doktor için yeni teknoloji kişisel istek ve coşku uyarmakta. Yeni teknoloji motivasyon nedeni olmakta. Biz lazer eğitimlerimizde bunu doktor arkadaşlarımızda görmekteyiz. "Lazerler ve ışık sistemleri estetik ve girişimsel dermatoloji pratiğinde altın standart haline geldi" bana bu cümle her zaman biz doktorları zorlayıcı ve tüketime iten bir cümle olarak gelmekte. Yani merkez yada ofisinize mutlaka lazer almak zorundasınız. Hayır! geleneksel pratiğimizde kullandığımız ve daha deneyimli olduğumuz; kriyotedavi, kimyasal peelingler ve elektro cerrahi gibi bir çok yöntemle biz çok güzel şeyler yapabiliyoruz aslında. Ancak tüketim psikolojisi, hasta beklentileri ve maalesef rekabet bizi lazer gibi sistemlere sahip olmaya zorlamakta.

2. Soru lazer yada ışık sistemlerinin kullanım alnalarının standartları var mı ? 

Standartlara uygun bir ortamda, eğitimli ve yetkin doktorlar tarafından, endikasyonlarına uygun olarak kullanıldığında lazer sistemleri kozmetik ve medikal dermatolojik uygulamalarda son derece etkindir.

Lazer uygulaması çevre, hasta ve uygulayıcı güvenliğinin maksimum olması gereken prosedürlerdir. Dolayısıyla lazer sistemi ve uygulama odasından, hasta ve uygulayıcıya kadar önceden belirlenmiş kılavuzlar kapsamında standartların oluşturulması gerekmektedir. Bu standartlar genel olup, yorumlanabilir, bireysel durumlara bağlı değişiklikler kabul edilemez. Bu standartlar hızlı gelişen lazer teknolojisinde mevcut kanıtlara dayanmaktadır. Gelecekteki araştırmalar ve klinik çalışmalara göre değişikliklerin yapılması gerekebilmektedir. Ayrıca lazer için belirlenmiş standartlar maalesef merkezlerde sağlık yönetmenliğinin yerine geçemezler. 

3. Soru Lazer uygulama oda standartları nasıl olmalıdır ?

Lazer tedavileri hastane koşulları yada doktor muayenehanelerinde yapılabilecek uygulamalardır. Ancak lazer ile yapılabilecek dermatolojik cerrahi prosedürler için özel alanlar gerekebilmektedir. Bu nedenle lazer cerrahi uygulama alanları anestezi, kanama, kanama kontrolü, hasta genel yaşam destek üniteleri ve sterilizasyon nedeni ile dermatolojik cerrahi ünitelerinde kullandığımız standartlardan daha geniş olmalıdır.

Bu nedenle öncelikle muayenehane yada merkezimizde standartlara uygun genel bir lazer odası veya dermatolojik lazer cerrahi odası olmalıdır.

Lazer uygulama alanları ve odaları öncelikle “1. derecede kontrollü alan” olarak tanımlanmaktadır. Yani hasta bekleme odası gibi değil. Bu odaya ve alana girişler, girmeye yetkili kişiler kontrollüdür. Hasta ve hasta yakınları sizin kontrolünüz dışında bu alana geçmemelidir.

Bu alanda kullanacağınız lazer ve diğer sistemlerin çok hassas(aynı zamanda pahalı sistemler) olduğunu, çevre, hasta ve uygulayıcı güvenlik ve ergonomisinin yüksek seviyede olması gerektiğini unutmayınız.

Alanın girişinde lazer kullanıldığına dair lazer ikaz işaretleri olmalıdır.

Bu alan girebilecek ve giremeyecek kişilerin yazı ve görsel listeleri olmalıdır. Örneğin gebelerin bu alan geçmesinin uygun olmayacağına dair yazı ve işaretler gibi.

Öncelikle seçtiğiniz lazer odasının merkezdeki fiziksel konumu kontrol alanı yaratabileceğiniz bir lokasyon da olmalıdır. Diğer odalarda çok gerektiğinde aynı anda birden fazla hasta veya uygulama yapabilirsiniz. Ancak lazer odalarına tek uygulama ve tek hasta alabilirsiniz. Unutmayın belki de merkezinizin en pahallı yatırımını yaptığınız odanız.

Lazer odasının standartlarına baktığımızda; odanın boyutu, lazer gibi ışık sistemleri için yansıtıcı olmayan opak yüzeylerin sağlanması, aydınlatma, elektrik gereksinimleri, klima, havalandırma, duman tahliye, kesintisiz güç kaynağı, uygulamanın yapılacağı masa veya hasta koltukları, uygulayıcı koltuğu, göz koruma gözlüleri ve aparatları, lazer ikaz yazıları…Bunlar ilk başta gözümüzü korkutabilir. Ancak bu detaylı standartar son derece önemlidir.

Lazer Odası

Lazer uygulama oda ve merkezdeki yer seçimi mevcut sağlık yönetmenliğine, yangın, güvenlik, temizlik ve bina yönetmeliklerine uygun olmalıdır.

Lazer odası zemin, duvarlar ve tüm yüzeyler mat ve kolayca yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir olmalıdır.

Lazer oda temizliği bu konuda yetkilendirilmiş ve eğitilmiş kişi ve lazer kullanıcı gözetiminde yapılmalıdır.

Lazer odasında kullanımı ergonomik olan yeterli lavabo (sıcak ve soğuk su) olmalıdır.

Sabun ve kağıt havlu dispanserleri olmalıdır.

Malzeme dolabı, tıbbi çöp kutusu, pansuman sehpası olmalı ve bunlar mat yüzeye sahip olmalıdır.

Sarf malzemeleri ve tıbbi malzeme için mümkünse kapalı dolap yada kapalı raf sistemleri(mat yüzeyli) olmalıdır.

Pansuman sehpası ve bu sehpada kullanılabilecek tüm sarf ve tıbbi malzemeleri alabilecek plastik tepsiler olmalıdır. Bu tepsiler merkezin uygulama yoğunluğuna göre farklı uygulamalar için daha önceden hazırlanabilir. Böyle bir plastik tepside; jilet, hipo-allerjenik bant, işaretleme kalemi, antiseptikler, anestezi keremler, soğuk buz paketleri, hasta gözlükleri, ıslak mendil, havlu olmalıdır.

Hasta kayıt formları; klinik öykü, genel sağlık sorunları, alerji, kanama bozuklukları ve mevcut ilaçlar belirtilmelidir. Bunun için genel kayıt ya da bilgisayar kullanılabilir.

Lazer tedavi kayıtları mutlaka tutulmalıdır. Bu yasal süreç ve hasta takibi açısından son derece önemlidir.

Hasta bilgi ve onam formları olmalıdır. Uygulama öncesi ve sonrası formları olmalıdır.

Hasta fotoğraflaması ve arşivlenmesi önemlidir.

Lazer odasında mobil telefonların kullanılması sınırlandırılmalıdır.

Lazer odasında hastanın temas edebileceği elektrik kablosu olmamalıdır.

Odada ayna gibi yansıtıcı yüzeyler, oksijen tüpü yada alkol gibi yanıcı parlayıcı maddeler olmamalıdır.

Lazer oda kapısı ve kilit sistemleri; lazer uygulaması sırasında oda kapısı mutlaka kapalı hatta kilitli olmalıdır. Bazı oda otomatik kitleri(lazer çalışmaya başladığında kapıyı otomatik kilitler ve içeriye uygunsuz girişleri engellemektedir) gerekebilmektedir. Kapı iç kısmında her zaman acil durumlarda kesintisiz çıkışı sağlayacak yapıda kilit sistemli olmalıdır. Lazer oda kapısı içerideki kullanılan ekipmanların geçişine izin verecek genişlikte olmalıdır.  Kapı yüzeyi lazer yansıtıcı yüzeyleri açısından mat olmalıdır. Hatta tüm merkezlerde olduğu gibi lazer uygulama odaları için acil durum planları bile hazırlanmalıdır. Lazer kapısı üzerinde içeride lazer kullanıldığına dair ikaz işaretleri olmalıdır.

Bu işaretin hemen altında daha önce standartlarla belirlenmiş içeride kullanılan lazerin adı, sınıflaması ve verebileceği zararları anlatan ikaz yazısı olmalıdır.

Lazer odası kapısı üst yada kenarına uygun bir yüksekliğe, içeride lazerin aktif kullanılıp kullanılmadığını gösteren yeşil/kırmızı renklerde aşağıdaki gibi led bir ışık kullanılabilir.

Lazer odasında mevcut pencereler için uygun lazer koruyucular ve camlar için özel filtreler kullanılmalıdır.

Lazer Odası ve Ekipmanların Boyutları

Donanımlı bir lazer odası minumum 4 X 4 m olmalıdır. 

Hasta uygulama koltukları;  200 cm uzunluk ve 80 cm genişliğinde

Lazer sistemleri; değişmekle birlikte ortalama 80-120cm  yükseklik, 50-80 cm genişlik ve 40-120 cm derinlikte

Soğutma sistemleri; ortalama 80 X 80 X 80 cm dir.

Aspiratörlerde sistemleri; ortalama 80 X 80 X 80 cm dir.

Uygulayıcı koltuğu; ortalama 80 X 80 X 80 cm dir. 

Uygulama seyhası; yüksekliği ayarlanabilir 40 x80 cm. Bunlar ergonomi için belrlenmiş ortalama değerlerdir.

Lazer Odası dizaynı

Odanın iç düzeni çok önemlidir. Oda içerisinde doktor/uygulayıcının serbest dolaşımına izin verecek bir ergonomik dizayn yapılmalıdır.

Aşağıda böyle bir örnek görülmekte.

Bu dizaynda asıl önemli olan önemli olan güvenlik ve ergonomik çalışma üçgeninin kullanılmasıdır. Bu üçgende amaç elektriksel, lazer ve medikal kullanım alanına hasta ve hasta yakınlarının geçişine izin verilmemesi, hasta konforu ve doktor/uygulayıcı ergonomisidir.

Lazer odası elektrik sistemi

Birçok lazer sisteminde, smoker ve soğutma cihazları gibi yardımcı ekipmanlarda üç fazlı elektrik bağlantı sistemleri tercih edilmektedir(Bunu teknik servis ile detaylı görüşün). Bu nedenle lazer odasında daha yüksek kapasiteli sağlam elektrik kabloları kullanılmalıdır(İnce elektrik tesisat kabloları aşırı yük altında erimekte ve ekipmanların zarar görmesine neden olabilmektedir. Üç faz sistemler ana elektrik sistemine 15A ile bağlanır ve ana lazer sistemine kesintisiz güç sağlamak zorundadır. Bu arada diğer 2 faz ie çalışan sistemler 5 A ile bağlanır. Bunlarında korunması gerekmektedir).

Lazer firma ve bayi satışlarının satış teknik şartnamesinde lazerin kullanılacağı fiziksel alt yapının sizin tarafınızdan sağlanacağı ve sorumluğunun sizde olacağı belirtilmektedir. Dikkat edilmeli.

Lazer odasının her duvarında her biri 5 A ve 15A olan iki panel olmalıdır. Fiş paneli duvar köşesinden 70 cm uzakta ve yerden en az 30 cm yüksekte olmalıdır. Lazer sistemleri çalışırken yüksek elektrik kapasitelerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle elektrik sistemi başlangıçta yüklenme kapasitesi açısından ampermetre cihazı kullanılarak ölçülmelidir. Her elektrik prizi uygun topraklamaya sahip olmalı ve binanın topraklama hattı güvence altına alınmalıdır. Topraksız bağlantı tüm elektronik sistemlerde verimli ömrü kısaltmaktadır.

Buna ek olarak hasta yada kullanıcının elektrik çarpma riski iyi değerlendirilmelidir.

Lazer odasında yapılarında iyi bir topraklama sistemleri olmadığı için uzatma ve çoklayıcı priz sistemleri kullanmayınız. Eğer ihtiyaç var ise iyi bir toprakla kullanılmış çoklayıcı yada uzatma kabloları kullanınız. Yetersiz çoklayıcı ve uzatma kabloları sisteminiz için ciddi bir tehlikedir.

Lazer sistemleri ithal oldukları için sistem enerji kablosu topraklama pimi ile birlikte olmayabilir veya sizin prizinize uygun olmayabilir. Bunu teknik servis ile detaylı görüşün. Bu sistemlerin ayrı olarak temin edilmesi gerekebilir.

Lazer uygulaması sırasında bir yada daha fazla lazer sistemleri aynı hastada kullanılabilir. Bu nedenle elektrik kablo ve fişler daha önce çok iyi planlanmalıdır.

Hastanın üzerinden lazere ve oda elektrik sistemine ait fiber optik kablo dahil hiçbir elektrik kablosu geçişi tavsiye edilmez.

Her zaman lazer sistemleri için akım dengeleyici kullanılmalıdır. Bir lazer sistemi dengeleyici ve/veya UPS olmadan direkt olarak şehir şebekesine bağlanarak kullanılmamalıdır.

Lazer sistemi için teknik servisin önereceği bir yedek güç kaynağı mutlaka olmalıdır. Bu elektrik kesintisinde işlemin yarıda kalmadan bitirilmesini sağlayacak özelliklerde olmalıdır. Bu nedenle kullanılan yedek güç kaynakları periyodik olarak kontrol edilmelidir.

UPS kesintisiz güç kaynağıdır anacak elektrik var iken de yani çevrim içide kullanılmalıdır. UPS 3KVA veya daha fazla (en az 2.5 KVA) olmalıdır. İçerisinde pil sayısı 16 olmalı ve her pilin 60-100 amper kapasiteleri olmalıdır. UPS de KVA voltaj değerini göstermektedir ve UPS in ne kadar güç ürettiğini ifade eder. Pil kapasitesi elektrik olmadığında elektrik güç desteği süresini belirler. UPS ve piller serin ve iyi havalandırılmış bir alanda kullanılmalıdır. Yüksek ortam sıcaklığı pil ömrü ve UPS desteği kalitesini bozmaktadır.

Lazer odasında elektronik aletlerin fişleri UPS ve UPS ile kullanılmayacaklar şeklinde etiketlenmelidir. Örneğin lazerler UPS ile ancak yüksek voltajla çalışan soğutucu, kriyo ve aspiratör direkt elektrik sisteminden güç almalıdır. Yanlışlıkla soğutucu gibi yüksek gerilim cihazlarını UPS den alır iseniz lazer sistemlerini de etkileyecektir.

Lazer odasında pencere ve havalandırma

Lazer müdahale odalarında pencere olmamalıdır. Bu dışarıdan gelebilecek toz ve böcek gibi kirlenmeyi engelleyecektir. Pencereler var ise iyi korunuyor olmalı yada kapalı olması gerekmektedir.

Havalandırma ve klima

Çoğu lazer sistemleri için ortam sıcaklığı 18-22 C olarak optimize edilmiştir. Buda iyi bir klima istem anlamına gelmektedir. Lazer odasında toz ve hava partiküllerini arındırma ve soğutma amaçlı klima kullanılmalıdır.

Klima sistemleri mutlaka lazer için kullanılan elektrik sistemlerinden ayrı kurulmalıdır.

Unutmayın lazer sistemleri için üç önemli ön koşul var;

  • tozsuz ve temiz bir ortam

  • düşük ortam sıcaklığı ve

  • iyi topraklanmış ve voltaj dalgalanması olmayan kesintisiz güç kaynağı.

Hasta koltuğu

Hasta koltuğu hareketli ve yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. 200 cm uzunluk ve 80 cm genişlik hasta için ergonomiktir. Hastaya istenilen vücut pozisyonu verebilecek kollu yada otomatik elektrik motorlu olabilir. Uygula sırasında hastanın konforu açısından önemlidir. Ayrıca hastanın senkop geçirmesi-bayılması yada ani gelişebilecek kardiopulmoner bir müdahale yapılabilmesi için hasta koltuğuna “trendelenburg pozisyonu” kolay verilebilmelidir.

Hasta yatağı kendi çevresinde 180-360 derce dönebilmelidir. Bu doktor/uygulayıcı ve lazer sistemlerinin mobilizasyonunu minimalize etmektedir.

Doktor/Uygulayıcı sandelyesi

Doktor koltukları ortopedik ve ergonomik olmalı. Sırt kol ve bacakları desteklemelidir. Tekerlekli ve hareketli olmalıdır. 

Işık ve aydınlatma

Minumum 4 adet 40 wat floresan lamba bu amaçla ideal bir aydınlatma sağlamaktadır.

Bunun yerine başa takılan led ışık kaynakları kullanılabilir.

Medikal ışık kaynakları yada internetten uygun ürünler alınabilir.

Unutmayın en fazla ışık var ise gözde pupillada o kadar daralma olacaktır. Buda lazerin göz yan etkilerinin azaltacaktır. En kadar az ortam ışığı göz pupilasında o kadar genişleme yani daha fazla gözlerde lazer yan etkisi anlamına gelmektedir.

Lazer odasında tıbbi malzemeler

Lazer için özel mat yüzeylere sahip cerrahi aletler bile gerekebilmektedir.

Ölçüm cetvel ve aletleri, kızıl ötesi termometre, fotoğraf makinası olmalı.

Lazer sistemlerinin çoğunluğu non invaziv yada  mini invaziv sistemler olmakla birlikte merkezinizde minimal acil durumlar için önlemleri mutlaka alınız. Bir tansiyon ölçme cihazı mevcut olmalıdır. Geleneksel tansiyon aleti veya elektronik otomatik sistem tansiyon aletleri. Tansiyon aletinin erişkin ve pediatrik manşonları dahi olmalıdır. Stetoskop mutlaka olmalıdır. Odada olması gereken minimal ilaçlar; hidrokortizon asetat, klorfeniramin maleat, adrenalin ve atropin gibi acil ilaçlar mutlaka olmalıdır. Bunlar her uygulama odasında, sayılı ve kontrollü olmalı.  Lidokain + adrenalin, lidokain, adrenalin 1.1000, atropine- 0.6 mg,  Sodium bikarbonat amp, klorfeniniramin maleat 22.75 mg/ml, 2cc, hidrokortizon 100 mg/ml ve lokal anestezik kremler gibi Ablatif cerrahi uygulamalarda hemostaz için diğer sistemler bulundurulmalıdır. Bir elektrokoter veya radyofrekans koter yeterlidir. Havayolu seti mevcut olmalıdır. Ağız-maskesi ya da ambu torbası ve 5 L/dakika 'ya kadar oksijen dağılım kaynağı olmalıdır. Uygulama alanında deri yüzeyinin temizliği, dezenfeksiyonu için malzeme olmalıdır.

Lazer odasında smoker yada maske kullanımı

Lazer cerrahisi öncesi  cerrahi maske takılmalıdır. Maske gözenekleri 1.0 mikrondan daha küçük olması gerekir. Maske burnu ve ağzı tam örtmelidir(bu maskeler kullanım sonrası tıbbi atıklara atılmalı önlük cebinde taşınmamalıdır). Smoke evacuator yani hava aspiratörleri lazer uygulama alanından oluşacak dumanı uzaklaştırmalıdır. Bu duman içerisinde HPV ve diğer virüsler, güçlü kanserojen ve akciğeri ve hava yollarını tahriş edici partiküller bulunabilmektedir. Viral etkenler solunduğunda laringeal papillomoya neden olabilir. Bu duman karbon monoksit, poliaromatik hidrokarbonlar ve zehirli gazlar gibi çeşitli içeriklere sahiptir. Bu nedenle, bunların üst solunum yollarında tahriş ve solunum yolları için mutajenik-kanserojen potansiyelleri vardır. Bu sistemler partikül filtreleri, sakşın birimi, hortum gibi yapılara sahiptir. Bu sistemlerin partikül yakalama kapasiteleri  dakikada 300-450 cm olmalıdır. Filtre yüksek etkinlikte hava filtresi HEPA olmalıdır. Aspiratörün uygulama alanına uzaklığı etkinliği için 5 cm olmalıdır.

Lazer ve diğer sistemlerin temizlik ve bakımları

Lazer sistemleri içerisinde gelen kullanım klavuzlarında bakımlar, periyotları ve nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Bunun dışında teknik servisten mutlaka bilgi alınız. Temizlik ve bakım sizin tarafınızdan yada bilgilendirilmiş yetkin bir personel tarafından yapılmalıdır. Bu bakım ve temizlik sırasında yoğun kimyasal içerikler, çamaşır suyu, aseton kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hava filtrelerinin periyodik bakımları son derece önemlidir. Bakım sırasında elektrik kablolarını çıkarınız. Sonrasında tekrar doğru takılmasını kontrol ediniz.

Lazer sistemlerinde uygulama sırasında hasta temasındaki yüzeyler her hasta sonrasında temizlenmelidir.

Lazer yada IPL sistemlerinde kullanılan el başlıklarının window ve mercek sistemleri teknik servisin size öğreteceği şekilde temizlenmelidir.

Bazı lazer ve IPL sistemlerinde hasta deri yüzeyine jel kullanılmakta. Bu el başlığına bulaşmaktadır. Uygulama sonrası bu jel kurumasına izin verilmeden iyi temizlenmelidir. Window ve merceklerin temizlik ve bakımı yapılmadığında yüzey opaklanır, bu window ve merceğin kullanım ömrünü azaltmakta ve lazer sisteminin verimli kullanımını engellemektedir.

Sterilizasyon

Çoğu lazer sisteminde sterilizasyon gerektirecek bir durum ve enstrüman bulunmamaktadır. Ancak CO2 lazerde kullanılan göz içi lensleri, lazer liposakşında kullanılacak fiber ve kanüllerin steril edilmesi gerekmektedir. Bunların nasıl steril edildiğini  teknik servisten mutlaka öğreniniz(Kuru hava, gaz sterilizasyon ayrımlarını önceden yapınız).

Lazer odasında yangın tehlikesi

Özellikle CO2 lazerde yüksek yangın çıkma riski vardır. Özelikle kuru, parlayıcı ve patlayıcı materyaller için. Bunu engellemek için hastaya ve çevreye ait bu yüzeyler ıslak bir havlu yada sünger ile kapatılabilir. Hastanın özellikle saç, kaş ve kirpikler korunmalıdır. Bunlar ıslatılarak ya da ıslak havlu ile korunmalıdır. Yangın tehlikesi karşısında personel önceden eğitilmeli, ofis yangın söndürücüleri ve bunların kullanımı öğrenilmelidir. Genelde ofislerde kuru kimyasal tip yangın söndürücüler kullanılmaktadır. Cerrahi alanlar için Halon veya karbon dioksit gibi yangın söndürücüler düşünülmelidir.

Lazer uygulayıcısı doktor/hemşire ve oda sorumlusunun eğitimi

Öncelikle lazer uygulayıcı doktor eğitimidir. Herhangi bir deneyimi olmayan dermatolog için bile lazerin klinik kullanımı gerçekten kolaydır. Diğer kullandığımız (kriyotedavi yada elektrokoter gibi) sistemlerden farklı değil. Ancak öncelikle basit lazer fiziği ve lazer doku etkileşimi ile ilgili temel bilgi ve eğitime sahip olunmalıdır. Aslında bu temel eğitim lazer klinik kullanımınızda neden, niçin, nasıl ve nerede sorularına çok güzel cevaplar bulmanıza yardımcı olmaktadır. Lazerin klinik uygulamalarına daha sonra geçilmelidir.

Bu eğitimler nereden alınabilir? özel lazer klinik atölye çalışmalarından alınabilir. Lazer satışı sırasında firma yada bayi tarafından yurt içi ve yurt dışında verilebilir. Bu eğitimler deneyimli bir dermatolog / plastik cerrah tarafından verilmelidir. Yasal süreçte kısıtlı izin verilmekle birlikte pratikte doktor olmayan(hemşire gibi) sağlık personelini non invaziv lazer uygulamalarında kullanmaktayız(lazer epilasyon gibi). Bu kişilerin seçimi çok önemlidir. Unutmayın hiçbir lazer uygulaması basit ve güvenli değildir. Bu uygulamalar mutlaka sizin gözetiminiz altında yapılmalıdır. Bu kişilere bağımsız çalışma tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda (eğitimli olsa da) sizin dışınızda gerçekleştirilen tüm uygulamaların iyi yada olumsuz sonuçları ile komplikasyonlarından birincil olarak(yasal sorumluluk) sorumlunun size olduğunuzu unutmayınız.

Doktor ve merkezde çalışan hemşireler temel CPR konusunda eğitimli olmalıdır.

Doktor ve diğer personel kendi görevleri ile ilgili potansiyel tehlikeler ve riskler hakkında bilgili olmalı, bunların en aza indirilmesi için talimat ve çalışma yönergeleri hazırlanmalıdır(örneğin hepatit B virüsü ve HIV maruz kalma, bakteriyel kontaminasyon, kesici ve delici alet riskleri, tehlikeli kimyasal veya ilaca maruz kalma gibi).

Personel tıbbi atık ve diğer biyo-tehlikeli madde uygun şekilde bertaraf edilmesi konusunda eğitilmelidir. Tüm uygulamalar sağlık bakanlığı yönetmeliklerine uygun olmalıdır.

Lazerde güvenlik önlemleri

  • Lokal anestezi öncesi lidokain ve adrenalin aşırı duyarlılığı hasta açısından tekrar kontrol edilmelidir.
  • Beta bloker, aspirin, E vitamini ya da Ginkobiloba veya herhangi bir diğer anti-trombosit ilaç kullanımı öyküsü alınmalıdır.
  • Lazer uygulamasına başlanmadan önce doktor/uygulayıcı personel, refakatçı ve hastanın üzerinde yansıtıcı yüzeye sahip tüm takılar çıkarılmalıdır.
  • Hastanın uygulama alanında deri üzerinde makyaj, parfüm ve bakım ürünleri yıkanarak temizlenmelidir.
  • Lazer kullanımı sırasında aynı odada başka bir işlem yada uygulama yapılmamalıdır.
  • Lazer kullanıldığında odada kişilerin sayısı minimumda tutulmalıdır.
  • Lazer kullanıcısı lazer pilot ışığını iyi gözlemlemelidir.
  • Yansıtıcı nesnelerden gelebilecek lazer yansımaları önlenmeli, lazerin uygulayıcının kendisine ve hastanın uygulama alanı dışına uygulanmamasına dikkat etmelidir.
  • Lazer kullanılmasa bile oda mutlaka kapalı olmalıdır ve lazer koruyucu gözlük takılmalıdır.
  • Her uygulama öncesi lazer uygulayıcısı lazeri hastadan önce uygun bir yüzeyde test etmelidir.
  • Lazer uygulama sırasında kullanılmayacak ise bekleme modun da olmalıdır.
  • Lazer uygulamasının kontrol sistemi el yada ayak pedalları ile yapılmaktadır. Bunlar uygulayıcının kontrolü altında olmalıdır. Aynı odada birden fazla lazer yada diğer sistemler(elektrokoter gibi) var ise bunlara ait ayak kontrol pedalları ayrılmalıdır.
  • Lazer odasında oksijen kullanılacak ise burada oksijen konsantrasyonu 40% altında tercih edilmeli ve hasta uygulanacak oksijen maskesi lazere dirençli olmalıdır.


Mobil lazer sistemleri

Yukarıda anlattıklarımız sabit lazer odası ve kullanımı ile ilgilidir. Ancak lazer ünitesi aynı merkezin farklı bölgelerinde yada merkez dışında kullanılmak istenebilir. Yani diğer kliniğe hatta diğer bir şehir taşınması gerekmektedir. Bu nedenle lazer sistemlerinin üretim aşamasında mobil lazer sistemleri olması son derece önemlidir. Bu nedenle alacağınız lazer sisteminde firma yada bayi ile sistemin mobilizasyon koşularını tartışın. Bu konuda teknik servisten destek alın.

Lazer sistemleri optik mercekli kol sistemleri içerdiği zaman bunların hareket ettirilmesi istenmez(mercek odaklarının yer değiştirme riski nedeni ile). Lazer fiber optik sisteme sahip ise bu daha güvenli mobilize edilebilir. Aslında lazer sistemlerinin taşınması teknik servis tarafında yapılmalıdır(Garanti kapsamında olmasını sağlar).

Lazer sistemlerinin mobilizasyonu orijinal ambalajları ile yapılmalıdır. Bu nedenle kurulum aşamasında gelen tüm kutu ve ambalajları atmayın uygun bir yerde saklayın.

Önemli bir nokta lazer kullanacağınız diğer yerde lazer sistemi için yukarıda anlatılan koşulların sağlanmasıdır(UPS, havalandırma gibi desteklerin olması gerekmektedir).

Lazer çıkış enerjisinin kalibrasyonu

Bunun çoğu lazer sistemi kendi açılış prosedüründe yapmaktadır. Lazer çıkış enerjisi ölçülmekte ve kendi kendini buna göre kalibre etmektedir.

Bunun dışında sistemlerde özel ölçüm aletleri kullanılabilir. Bu lazer sisteminde ekranda gördüğünüz parametreler ile el başlığından uygulama alanına çıkan lazer ışınım parametrelerini karşılaştırmaktadır. Lazer ışınım gücünü hatta ısıyı dahil ölçen sistemler bulunmaktadır.

 

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency