- Gösterim: 15370
Akne, Sivilce, Ergenlik Sivilcesi, sivilce(akne) neden oluşur, sivilce(akne) nasıl geçer, sivilce(akne) ne demek, sivilce(akne) neyin belirtisi, sivilce(akne) belirtileri, sivilce(akne) tedavi yöntemleriKlinik olarak akne öncelikle kendisini sebum artışı ile göstermektedir. Deri yüzeyi aşırı yağlı görünmektedir.
Pilosebase yapıların deriye açıldıkları kanal ağızlarının genişlemesi ile deri portakal kabuğu gibi genişlemiş gözenekli görünmektedir.
Pilosebase yapıda kanlın tıkanması ile mikrokomedonlar gelişmektedir. Bunlar deri yüzeyinde klinik muayenede fark edilemezler. Mikrokomedonlar zamanla deriden fark edilebilen komedonlara dönüşmektedir. Komedonların varlığı ve sayısı aknenin klinik şiddeti ile paraleledir.
Aknede klinik olarak 2 farklı komedon gözlenir.
- Bunlardan ilki açık komedon - siyah nokta olarak tanımlanmaktadır. Boyutları mikroskopik veya 2-3 mm çapında olabilmektedir.
Siyah renk melaninin pigment depolanmasına ve lipidlerin hava ile taması sonucu oksidasyonuna bağlıdır, yanlış bilindiği gibi kirle alakası yoktur. - İkincisi kapalı komedon - beyaz nokta olarak tanımlanmaktadır. Kanaldaki tıkanma açık komedona göre daha derindedir. Kapalı komedonlar açık komedonlardan sayıca 10-20 kat daha fazla olduğu halde, ilk bakışta farkedilmeyebilirler, ancak iyi bir ışık altında hatta büyüteç yardımıyla deri gerilerek saptanabilirler. Açık ve kapaklı komedonlar yan yana görülebilirler. Konglobat komedonlar daha cok erkeklerde ensede ve üst gövdede görülen açık ve kapalı komedon topluluklarıdır. Pilosebase yapılar siklik bir gelişim gösterirler. Bazı komedonlar ve papüller kendiliğinden kaybolması bu hipotezi desteklemektedir.
Komedon yapılarında zamanla pilosebase yapının duvarının hasralanması gelişmektedir. İçeriğindeki sebum, FFA lar, P. Akne bakterisi, keratinositler deriiçerisine çıkmakta ve deride yangıya inflamasyona neden olmaktadır. İnflamasyon deriden kabarık kırmızı papüllerin gelişimine neden olmaktadır. Aknenin inflamatuvar lezyonlarından papuller 1-5 m çapında olabilir. Bunlar deri renginde, pembe veya beyaz renkte olabilirler. Zamanla püstüllere dönüşürler.
Papüller iltihaplı püstüllere dönüşmektedir. Püstüller papüllerle benzer büyüklükte olup içerisinde derinin normal bakterileri yani florası buunmaktadır. Püstüllerde inflmasyon arttıkça daha büyümektedir. Büyüme ile ağrılı yapılar gelişebilmektedir.
Püstüllerdeki inflmasyon artması ve derinleşmesi deri altında fındık hatta ceviz büyüklüğünde ağrılı abseler yani nolüllere dönüşmektedir. Bazen bunlar için kist tanımlaması kullanlmakta ancak bu yanlıştır. Burada gelişen kist farklııdr. Bu nedenle nodulokistik akne terimi yerine nodüler akne terimi kullanılmalıdır.
Aknede skar – iz gelişme riski akne şiddetiyle artmasına karşın yuzeysel akne lezyonları da skar bırakabilmektedir. Hatta komedonlardan da skarlar gelişebilir. Akne ile dermatologlara başvuran hastaların %22’de ciddi skar gelişimi mevcuttur. Oluşan skar tipleri;atrofik ve hipetrofik skarlardır.
Aknenin nadir gorulen ama rahatsız edici klinik beliritisi yüzde kalıcı ödemdir ve buna Morbihan Hastalığı denilmektedir. Yüzün ortasında ve yanaklarda yumuşak dokuda odem ile karakterizedir. Tahta sertliğindeki ödeme bazen kızarıklıkta eşlik etmektedir.