- Gösterim: 3020
Venöz dolaşım nedeni ile sıklıkla akciğer embolisi gelişmektedir. Akciğer dışında emboli nadir gelişmektedir. Bunlar patent foramen ovale (PFO) ve atrial septal defekte bağlı olarak gelişmektedir. Reversible iskemik nörolojik defektlere neden olmaktadır.
Emboli gelişmesinde ana neden DVT gelişimidir. DVT tanısı oldukça zordur. En sık klinik belirtiler baldır yada uylukta hafif şişme, ayakta ağrı, pitting ödem, sıcaklık artışı, yüzeysel damarların genişlemesi ve eritemdir. Plasma D-dimerleri trombüsün saptanması için spesifik bir yöntemdir.
DVT lerinde % 50 sıklıkta akciğer embolisi gelişmektedir ve tedavi edilmediğinde % 35 ölümcül olabilmektedir.
DVT gelişmemesi ve koruyucu amaçlı
Skleroterapi sırasında her enjeksiyon alanına 0.5 – 1 mL sklerozan yapılması önerilmektedir. Bu miktar sklerozan solüsyonun derin ven sistemine geçişin önlenmesi gerekmektedir.
Derin venöz sistemde hasar olsa bile mutlaka 30- 40 mm Hg basınçlı kompresyonlar yapılmalıdır. Uygulamadan hemen sonra ayağın dorsal fleksiyonu ve baldırın hareketi solüsyonun venöz dolaşımı ile dilüsyonunu sağlamaktadır. Ayak bileğinden ayağın maksimum dordal fleksiyonu ayakta tüm derin venlerin, kas ve soleul sinuse boşalmasını sağlamaktadır.
Uyglamadan hemen sonra kompresyon uygulanması DVT riskini azlatmaktadır. DVT gelişme riski skleroterapi sonrası yaklaşık olarak ilk 9 saatdir. Bu nedenle kompresyon çoraları ilk gecede kullanılmalıdır.
Heparin bazı sklerozanlar ile kombine edilebilir. 100 U/mL HS ile kombine edildiğinde emboli ve trombüs riskini azaltmaktadır.
Yaşlılarda DVT daha sık gelişmektedir. Yaşlılarda kan ayaklarda soleoul sinüslerde toplanmakta. Bu hastalarda uygulama sonrası baldırlara kas kompresleri yapılabilir.
Skleroteapide Fegan teknik kullanıldığında DVT sıklık azalmaktadır.
50 mg LMWH skleroterapiden hemen önce yapılabilir.
Akciğer embolileri trombüs gelişiminde 5-7 günlerde gelişmektedir. Koruyucu amaçlı heparin gibi antikoagülanlar, warfarin PO ve Vit K inhibitörler verebilir. Deri altına-SC yada IV heparin yada LMWH 3-5 gün verilebilir. DVT saptandığında katater trombolizis yapılabilmektedir. Sonrasında hastaya warfarin verilmektedir.