- Gösterim: 38627
Pitriazis Rubra Pilaris, Pityriasis rubra pilaris;PRP
PRP de tırnak tutulumu sıklıkla erişkin dönemde başlayan Tip I PRP de görülmekte ve klinikte el içi ve ayak tabanı deri tutulumuda belirgindir. El tırnaklarınde subungual hiperkratozis, splinter hemoraji, uzunlamasına oluklar-onikoreksis, sarı-kahverengi renk değişimi olmakta. Çocukluk dönemi PRP de trınak tutulumu nadirdir. Daha detaylı bilgi için...
Gül Hastalığı, Pityriazis Rozea, Pityriasis rosea
Bu hastalık hakkında daha detaylı bilgi için...
Bu hastalıkta trınakta uzunlamasına çizgilenmeler ve pitting görülmekte.
Pityriazis Likenoides, Pityriasis lichenoides
Bu hastalık hakkında daha detaylı bilgi için...
Vaskülitis nedeni ile tırnakta kalıcı distrofiler gelişmekte.
Liken Planus, Lichen planus-LP
Liken planus hakkında daha detaylı bilgi için...
Tırnak tutulumu sıktır. Tırnak çevre dokularda liken lezyonları, uzunlamasına çizgilenmeler(onychorrhexis), trınak ucunda ayrılmalar, lunulada noktasal yada yaygın kızarıklık, melanonişi, dorsal piterjiyum vb.
Lichen striatus
Lichen nitidus
Lichen aureus
Keratosis lichenoides chronica
Egzama, Ekzama,Eczema
Egzama cilt hastalıkları içerisinde dermatitisleri içermekte; atopik dermatitis, nummular dermatitis, allerjik temas dermatitis, irritant temas dermatitis vb
Dermatitislerde hastanın detaylı klinik öyküsü ve muayene hatta yama testleri yardımcı olmaktadır. Erken dönemde tırnak çevre dokularda inflmasyona bağlı olarak eritem ve ödem gelişmekte. Bu inflamasyonun tırnak matriksini, tırnak yatağını ve hponişyumu etklemesine göre semptomlar ve trınak değişimleri gelişmektedir.
El egzamalarının nerede ise % 90 nında trınak belirtileri görülmektedir.
Egzama trınak çevre dokularad proksimal ve lateral foldlarda yelerşim gösterdiğinde paraonişi gibi semptımlar hatta kutikula kayıpları olmakta.
Egzama kronikleştiğinde deride kalınlaşma yarılmalar olmakta. Tırnak plağında kalınlaşma, reng değişimi, kablaşma, pitting, Beau çizgileri, hatta tırnak düşmesi-onikomadozis gelişmekte.
Sıklıkla nedenler; toluene, sulfonamid, formaldehid içeren tırnak öjeleri, akrilatlar, deterjanlar, sarımak ve soğan vb.
Tırnak çevresi egzamaları sıklıkla el ile daha uzak alanlarar boyun ve göz kapakları gibi taşınabilir.
Tırnakta; splinter hemoraji, onikolizis, subungual hiperkeratozis ve paranoşi olmakta.
Discoid lupus erythematosus
Daha detaylı bilgi için...
Bullous pemphigoid
Pemfigus, Pemphigus
Otoimmun kaynaklı deride epidermiste su toplamaları ile seyreden bir gurup hastalığın ortan tanımıdır. Bunlardan pemphigus vulgaris'te % 30, ellerde ilk 3 parmakta seroz yada hemorajik su toplamaları olmakta.
Darier hastalığı, Darier disease, keratosis follicularis
Bu hastalıkta trınak tutulumu % 95 oranında görülmektedir. Sıklıkla 2-3 trınak tutulumu görülmekte. Ayak trınakları el trınaklarına göre daha az tutulmaktadır.
Tırnakta uzunlamasına kırmızı ve beyaz çizgilenmeler, trınak ucunda V şeklinde subungual keratozis olmakta. Ayrıca tırnakta inceme, onychorrhexis ve tırnak ucunda yırtılmalar olmakta.
Stevens–Johnson sendromu ve Eritema Multiforme
Sıklıkla ilaç yada herpes kaynaklı, parmakta eritem ve ödemle başlayan süreç tırnak düşmesi onkomadozis ile sonuçlanmakta. İyileşme sırasında trınak tekrar sağlam çıkabilir yada trınak yokluğu ile yada piterjiyum ile sonuçlanmakta.
Toksik Epidermal Nekrolizis,Toxic epidermal necrolysis
Kalıcı tırnak yokluğu ile sonuçlanmakta.
Saç Kıran Hastalığı, Alopecia areata
Otoimmün hastalık olan saç kıran saç, sakal ve vücut kıllarında dökülmelere neden olabilmekte. Daha detaylı bilgi için...
Tırnak tutulumu öellikle çocukluk döneminde ve kliniğin şiddetli olduu durumlarda sık ortaya çıkmaktadır. Sılıkla el trınaklarında görülmekte. En sık görülen trınak bulgusu trınaklarda pitting gelişimidir. Piting tırnak yüzeyinde geometrik şekiller yapabilmektedir. Bu özelliği ile sedefte gelişen düzensiz pitting ile ayrılmaktadır. Ayrıca tınaklarda kabalaşma, çabuk kırılmalar, Beau line defromasyonu, trachyonychia, 20 tırnak sendromu, uzunlamasına çizgilenmeler, lökonişi,
Porokeratosis
Porokeratozis genetik yada sonradan gelişen bir gurup cilt hastalıklarını tanımlamaktadır. Daha detaylı bilgi için...
Bu gurupta yer alan Mibelli formunda deriden kabarık keratotik plaklar trınakta ortaya nadir ortaya çıkabilmektedir. Tırnak kalınlaşmakta ve opaklaşmakta, tırnak çevresinde hiperpigmente ve çatlak deri ortaya çıkmakta.
Akroosteolizis, Acroosteolysis
Parmaklarda uç kemiklerde yıkıma bağlı olarak değişimler ile ortaya çıkan parmak tırnak değişinleridir. Bu klinik tablo sıklıkla doğumsal olmaka birlikte vinyl chloride temasına bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında metabolik, nöropatik ve kolajen hastaılarına bağlı olarak gelişebilmektedir. (lepromatoz lepra, diyabete bağlı nöropatiler, tabes dorsalis, syringomyelia gibi).
Gitar çalınması gibi kronik mekanik streslere bağlı olarak gelişebildiği bildirilmiştir.
Focal acral hyperkeratosis
Palmoplantar keratoderma
Granuloma annulare
Juvenile xanthogranuloma
Erythema elevatum diutinum
Pyoderma gangrenosum
Vitiligo
Vitiligo da tırnaklarda uzunlumasına çizgilenmeler, lunala kaybolmakta, punktat lökonişi, traşionişi,
Sedef Hastalığı, Psoriazis, Psoriasis