Büllöz Pemfigoid

Büllöz pemfigoid, içi su dolu kabarcıklar oluşturan ve bu su dolu kabarcıkların patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan, yüzeysel yaralar şeklinde seyreden önemli bir deri hastalığıdır.

Hastalığın halk arasında bilinen bir adı yoktur.

Bülöz pemfigoid tıp dilinde otoimmün bir hastalık olarak bilinir. Yani normalde insan vücuduna zararlı olabilecek mikrop ve yabancı maddelere karşı bir koruma sistemi olan bağışıklık sisteminin, kişinin kendi doku ve hücrelerini de yabancı olarak algılayıp buna karşı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkan hastalıklardan birisidir. Daha basit bir biçimde kimde olacağını önceden kestiremediğimiz büllöz pemfigoid hastalığı, henüz bilmediğimiz bir nedenle vücudun kendi derisini yabancı olarak algılaması ve buna karşı tepkime vermesi ile oluşur. Bu tepkimeyle, derideki hücreleri bir arada tutan bağlar, vücudun salgıladığı ve antikor adı verilen maddelerin etkisiyle kopar. Bunun sonucunda hücrelerin birbirinden ayrıldığı alanlara sıvı toplanır. Bazı faktörlerin immun sistemi tetiklediği düşünülmektedir. Tetikleyen faktörler içinde ülseratif kolit, multipl skleroz gibi çeşitli hastalıklar, ilaçlar, ultraviyole ışınlar, radyoterapi gibi durumlar olduğu düşünülmüştür. Büllöz pemfigoide yol açan ilaçlar içerisinde, bir idrar söktürücü olan furosemid, penisilin gibi çeşitli antibiyotikler, hipertansiyon ilacı olan kaptopril ve genellikle ağrı kesici olarak kullanılan non-steroid antiinflamatuar ajanlar sayılabilir.



bulloz pemfigoid 00




Böylece “bül” adı verilen içi berrak sıvı ile dolu olan kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıklar zaman içerisinde patlarlar ve tabanı ıslak et görünümlü, kendi kendine iyileşmeyen yüzeysel yaralara dönüşür. Bu yaralardan sıvı ve vücut için gerekli maddelerin kaybedilmesi ya da bu yaralardan mikrop kapılması sonucunda hastalığın bazen yaşamı tehdit eden olumsuz sonuçları ortaya çıkar.

Bazı genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda rol oynayabileceği bilinmekle birlikte ırsi bir özelliği yoktur. Yani anne ya da babadaki büllöz pemfigoid hastalığı doğrudan çocuklarına geçmez.

Büllöz pemfigoid nadir görülen bir hastalıktır. Özellikle 60 yaş üstü yaş grubunda görülür ama her yaşta da görülebilir. Yaşlı nüfusun fazla olduğu Avrupa’da hastalığın görülme sıklığı yaklaşık olarak 1 milyon kişide 10 kişi olarak rapor edilmiştir. Ancak genç nüfusun hakim olduğu ülkemizde hastalığın görülme sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Avrupa’ya göre daha düşüktür. Kadınlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency