- Gösterim: 41356
Pityriasis rozea (PR) Gül Hastalığı, Madalyon Hastalığı ve Gilbert hastalığı olarakta bilinmektedir. Sık gözlenmektedir. Genelllikle döküntüler dışında hastaya şikayet vermemektedir. Diğer döküntülü hastalıkladan belirgin klinik özellikleri ile ayrılmaktadır. Zamanla döküntülerin kendiliğinden geçtiğini gözlemekteyiz.
Neden kaynaklandığı bilinmemektedir. ancak son yıllarda kesin olmamakla birlikte human herpesvirus 6 (HHV-6) yapan neden olarak gözterilmektedir. Yatılı okullarda ve askeri birliklerde küçük salgınlar yapması bunu desteklemektedir.
Atopik kişilerde daha sık gözlenmektedir.
Sıklıkla ömür boyunca tek atak şeklinde görülmekle birlikte hastalarda % 2 oranında tekrar olabilmektedir.
Kadın ve erkekte eşit gözlenir. Ortalam 23 yaşlarda gözlenmekle birlikte 4 aylık bebelerde yada 70 yaşında geçte ortya çıkabilmektedir. 10 yaşın altında çocuklarda görülmesi nadirdir.
Soğuk havalarda sıklığı artmaktadır. Döküntüler öncesinde hastada 1-2 hafta süren hafif ateş, gripal enfeksiyon benzeri şikayetler yada üst solunum enfeksiypn belirtileri olabilmekte ve sonrasında döküntüler gelişebilmektedir.
Gebelerde daha sık görülebilmektedir. Gebeliğin ilk 15 haftasında anne PR olur ise çocuklarda erken doğum ve başka problemlere de neden olabilmektedir. Yenidoğanda hipotoni ve hiporeaktivite tarif edilmiştir. Özellikle HHV 6 gebelerde bu riskleri artırmaktadır.
Bazı ilaçlar pityriasis rosea ya benzer döküntülere neden olabilmektedir. Bismut, arsenik, barbitüratlar, kaptopril, klonidin, altın, metranidazol, D penisilamin, izotretionin, levamizol gibi. Bazı aşı uygualmalarıda aynı reaksiyona neden olmaktadır. Difteri, su çiçeği, pnömokok, heptait B ve BCG aşıları gibi.