Skleroterapide Sklerozan Maddenin İdeal Miktarı

Venöz yetmezliklerde varis, retiküler venler ve telenjektazilerin skleroterapisinde bunların derin venöz sistemleri ilişkileri nedeni ile sklerozan maddeler uygun miktarlarda enjekte edilmelidir. Bunun pratik çözümü; sklerozan madde enjekte edilirken uygulayıcı sklerozanın damar içerisinde hareketini takip etmelidir. Slerozan damar içerisinde beklenenden daha fazla ilerlememelidir. Bu görülüyor ise enjekte edilen venöz yapının derine perforatörler ve derin venlere geçişi akla getirilmelidir.

1 alanda 1 ml den fazla sklerozan enjekte edildiğinde yan etkiler gelişebilmektedir. Trombs ve embüli deri nekrozu gibi.

Aslında basit bir öneri; slerozan ugulandığı noktanın distal ve proksimalinde 1-2 cm vasküler yapıda vazospazm – solma yapmalıdır ve sklerozan miktarı 0.5 ml den fazla olmamamlıdır.

Aşağıdaki tabloda damar boyutları ile sklerozan madde miktarı arasındaki ilişki görülmektedir.



miktar 01




Skleroterapi sonrası vasküler ve çevre dokularda inflamasyon gelişmekte ve 4-6 hafta sonra uygulama alanında yeni telenjektazilere neden olmaktadır. Buna “telenjektazik matting” denilmektedir. Bu 1-2 yıl içerisinde sıklıkla kendiliğinden kaybolmaktadır. Bazılarında lezer tedavileri gerekebilmektedir.



miktar 02




Sklerozan maddenin uygulama miktarı ve konsantrasyonu etkin düzeyde ancak uygulama alanında ağrı ve kramp yapmamalı yada bunlar minimal olmalıdır.

Örneğin 0.3 mL HS 23.4% konsantrasyonlarda daha fazla ağrı ve krampa neden olmaktadır. Bunun azaltılması için HS lidokain ile dilüe edilmektedir. Bu dilüsyonal işlem ağrıda % 30 kadar azalma sağlamaktadır.

Bazı anatomik alanlarda enjekte edilen toplam sklerozan madde miktarı sınırlanmalıdır. Örneğin ayak bilekleri çevresine 1 ml den fazla sklerozan madde enjekte edilmemelidir. Ayak bileğinde deri çok incedir, derin ve yüzeysel venöz sistem arasında bağlantı en azdır ve kolay ödem gelişmektedir.

1 skleroterapi seansında toplam sklerozan miktarları ise; 3% lük STS için 10 mL, POL için 4 ml(konsantrasyon değişmiyor) ve 10 mL CG gibi.

Skleroterapi sırasında sklerozan madde uygulama basıncı yüksek ve uygulama hızı fazla olur ise vasküler yapıda yırtılma olmakta buda yan etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle enjeksiyon yavaş ve düşük basınçta uygulanmalıdır.
Enjeksiyonun yavaş olması ayrıca sklerozanın damar duvarı ile daha uzun temasınıda sağlamaktadır.

Uygulama hızı için 5-10 sn denilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency