Saç Ekimi

Saç ekim hastalarının ekim ve sonrası konusunda bilgilendirilmes son derece önemlidir.  

Saç ekiminde hasta ön görüşmesi son derece önemlidir.

Hastanın saç ekiminden beklentileri değerlendirilmelidir. Saç ekimi sonrası hastaya saçlarında dökülme öncesi saç yoğunluğunun elde edilemeyeceği anlatılmalıdır.Saç ekiminde hasta ile gerçekçi olunmalıdır. Bu amaçla; Saç ekimi ile asla gençlik döneminde saç dökülmesi öncesi saç yoğunluğuna ulaşamıyacağı, bunun ancak peruk yada benzeri saç sistemleri ile sağlanabileceği anlatılmalıdır.Saç ekimi sadece saçların saçlı deride yer değişimidir. Yeni saç yapımı değildir.Saç ekimi saçların dökülmesi ve incelmesini durdurmaz. Ekilen saçlar dökülmez ancak ekim yapılanların çevresindeki diğer saçlar dökülecektir.Devam edecek olan saç dökülmesi saç ekimini ve kozmetik sonuçları etkilemektedir. Hasta için işlem sonrası Net saç yoğunluğu= (Hastanın saç yoğunluğu + Saç ekimi ile eklenen yoğunluk) – devam eden saç dökülmesi olarak hastaya mutlaka anlatılmalıdır.

En başarılı saç ekimi sonrasında bile doğal bir saç elde edilemeyeceği sadece buna yaklaşılabileceği hastaya anlatılmalıdır.


Hastalarıma bunun açıklamasını 2 başlıkta şöyle yapıyorum;

Birincisi; insan saçlı derisi yüzey alanı 500 cm2=50.000 mm2 dir. 1-4 arasında saçlarında bulunduğu deri içerisindeki saçın anatomik yapısına “Folliküler ünite – FU” diyoruz. 1 mm2 de 1 folliküler ünit – FU bulunmaktadır. Buna göre saçlı deride 50,000 FU bulunmaktadır. Bunun %25 i yani 12,500 FU saçlı deride dökülmeyecek alanda; yanlarda ve arkada ense kısmındadır. Geriye kalan 37.500 FU ise dökülme riski taşıyan alanda; saçın ön ve tepe kısmındadır. Dökülmeyecek alandanki 12.500 FU nin yarısını yani 6.250 FU saç ekimde kullanabiliyoruz. Bu hesapların sonunda geldiğimiz son nokta; saçın ön ve tepe kısmı tam dökülmüş bir kişide 37.500 FU yerine 6.250 FU ile saç ekiminde hangi doğallığı yakalayabileceğimiz. Yani saç ekiminizi ne kadar başarılı yaparsak yapalım doğal saç yoğunluğunuzun ancak 6 da 1 ini elde edeceğiz.

İkincisi; saçlı deride normalde cm2 de 70-110 FU bulunmaktadır. Son model robotlar, mikro cerrahi yöntemler kullanarak en deneyimli ekiplerle saç ekiminizi yapsak bile ekim yaptığımız alanda cm2 de 40-60 FU sağlayabiliyoruz.
Hastalarıma saç ekiminde amacımızın doğal eski saç yoğunluğu yakalamak değil biraz estetiğin matematiği birazda algı oyunları ile seyrekleşme yada kelliğin giderilmesi olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

Saç ekiminde hastalara belkide hep aynı cümleyi ifade etmeye çalışıyorum Saç ekiminde başarı bir seansta 4000 6000 saç ekmek değil. Asıl amaç hastaya ait saç rezervini ilerde de kullanmamız gerekeceğini unutmadan en az saçla en geniş alanda en iyi estetik sonucu almaya çalışmaktadır.

Saç dökülmesi ve sonuçları konusunda ne kadar etkilendiği (peruk, şapka kullanımı, sosyal ilişkilerini etkilemesi gibi) değerlendirilmelidir. Saç dökülmesi hastanın yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde ise hasta beklentilerini optimize ederek saç ekimi planlanmalıdır.

Hastanın sosyal konumu, kimliği ve mesleği son derece önemlidir. Hastanın ekim sonrası saçlarını kısa yada uzun kullanma isteği mutlaka sorgulanmalıdır. Bunlar saç ekiminde hangi yöntemi tercih edeceğimizi, ekim süresini ve ekim aralıklarını ve saç ekim takvimini belirleyecektir.

Saç ekiminde FUE ve FUT yöntemlerinde saçları aldığımız alanda skar yani yara izleri gelişebileceği hastaya mutlaka anlatılmalıdır. bunun ekim sonrası saç stilinin belirlenmesinde öneminden bahsedilmelidir.

Saç ekimi için gelen hastadan bir kaç yıl öncesine ait bir kaç fotoğraf istiyorum. Bu fotoğraflar hastanın saç dökülme şiddetini ve yıllar içerisindeki gelişimini göstermektedir. En güzel karşılaştırma kimlik yada ehliyet fotoğraflarından olmakta. Hastanın geçmiş yıllarda çekilmiş ön ve yan profil fotoğrafları son derece önemlidir. Bu fotoğraflar bize şu andaki saç yapısı ile önceki saç yapısı ve sonrasında saç dökülmesinin nasıl seyredeceği hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca bu fotoğraflardan yola çıkarak saç ekiminde hangi anatomik alanlara odaklanmamız gerektiğine de karar veriyoruz. Örneğin saç tepe kısmında dökülme başlamış bir hastada saç ön kısmında ekim yapıldıktan sonra tepe kısmındaki dökülmenin ilerlemesi ile hastayı tepe kısmın mutsuz edeceği unutulmamalıdır.

Saç ekimi için gelen hastada dökülme nedenleri ve tedavilerini mutlaka anlatmaya çalışıyorum. Adrogenetik alopesi saç döküme neden ise mutlaka önceliğin ekim öncesi ve sonrası devam edilmesi gereken medikal tedaviler olması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Androgenetik alopesiyi durudurmamız mümkün değil ancak süreci yavaşlatacak tedaviler bulunmaktadır.

Medikal tedaviler niçin gereklidir? Örneğin saçın arka tepe kısmında vertexte seyrekleşme alnında ekim düşünen bir hastada önceliğin medikal tedaviler olması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Eğer ekim öncesi bir medikal tedavi başlanır ise bu tedavi ile belkide ekim için gereken saç sayısı azalmış olacak. Hastanın saç rezervi daha optimum kullanılmış olacak. Ayrıca ekim yapılan saçlar yılar içerisinde daha uzun süre ekim alanında kalacak. Ancak endi saçlarınız tedavi olunmadığında dökülmeye devam edecek. Bunun anlamı belkide başarılı bir ekim yapılsa bile yıllar sonra tekrar seyrekleşmenin yada kelliğin ortaya çıkabileceği. Aşağıdaki hasta örneği; başarılı bir saç ön ve tepe kısmı ekimden sonraki süreçte medikal tedaviler uygulanmadığı için ekim alanında sadece ekilenler kalmış.


Saç ekim sonrası hastaya şu bilgileri mutlaka vermeye çalışıyorum;

Saç ekiminde kullandığımız kendi saçlarınız olmakla birlikte bir alandan başka bir alana taşınmaları söz konusu. Ekilen saçlar ile ekim alanındaki saçlarınız arasında büyüme açısından senkron bozukluğu olabilecektir. Bunun normale dönmesi 2 yıl sürebilmektedir.

Ekim sonrası saçların uzamasında ekim alanının güneşten kaynaklanan hasarda son derece önemlidir. Güneş hasarlı deride saçlar çok geç uzamaktadır.

Saç ekimi için saçların alındığı alanda yöntem ne olursa olsun dökülme artışı yaşanabilecektir.

Ekim sonrası ekilen saçlar hızlı bir dökülme sürecine girebilmektedir. Bu dökülme sonrasında yeni saç büyümesi başlayana kadar saç çıkımı durabilmekte belkide ancak 1 yıl sonra uzadıkları görülebilmektedir.

Saç ekiminde ister teknolojik robotlar kullanılsın isterse en iyi saç ekim ekibi çalışsın saçların alınması ve ekimi sırasında alınana saçlarda % 5 lere varan travma, ısı değişimi ve biyolojik süreçlerinden dolayı kalıcı hasarlar olabilmektedir. Yani 1000 FU saç ekimi yapıldı diyelim bunun 50 FU si başarısız ekimle sonuçlanabilir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency