- Gösterim: 37845
Saçlar kadın ve erkekte yüzü üstte sınırlayarak çerçevelemektedir. Saç ekiminde asıl amaç saçın yüzde yaptığı çerçeveyi tekrar oluşturmaktır.
Saç bu anlamda yüzü üstte 3 kenarla sınırlamaktadır. Bunun üst orta çizgisini frontal saç çizgisi – FHL oluşturmaktadır. Kenarlarda ise temporal saç çizgileri yer almaktadır. Frontal ve temporal şaç çizgileri her iki köşede açılanmaktadır. Buna frontotemporal saç açısı denilmektedir. Frontal, temporal saç çizgileri ve frontotemporal açılar saç ekiminde son derece önemlidir.
Özellikle saç ön çizgisi saç ekimi ile yeniden oluşturulacak ise bunun doğal durması son derece önemlidir. Doğal görünümlü saç ön çizgisinin elde edilebilmesi için; saç ön çizgisi düz bir hattan çok hafif düzensiz olmalıdır, saç ön çizgisinde saç yoğunluğu hafif düzensiz olmalıdır, ince ve tekli saç içeren folliküler ünitler en önde yer almalı ve arkaya doğru kalın ve 2-3 saç içeren FU ler kullanılmalı ve bu alan ekiminde saçın saçlı deride ekim açıları doğal olmalıdır.
Doğal ve estetik görünümlü frontal saç alanın belirlenerek ekimin planlanması son derece önemlidir. Aşağıdaki resimde 1 ve 2 frontal saç alanını oluşturmaktadır. Frontal ön saç çizgisi- FHL ile 2 ile işaretlenen orta frontal alan arasında 2-4 cm genişliğinde kalan aşağıdaki resimde 1 olarak işaretlenmiş alan önemlidir. Bu alanının 0.5-1.5 cm genişliğindeki en önde bulunan kısmına ” transition zone-geçiş alanı” denilmektedir. Burada normalde saçlar seyrek ve düzensizdir. 1 saç içeren FU lerden oluşmaktadır. Bunun tam arkasında ise 2-3 cm genişliğinde “defined zone-belirli alan” yer almaktadır. Normalde saçlar bu alanda daha yoğun, düzenli ve 2 saç içeren FU lerden oluşmaktadır. Aşağıdaki resimde 2 ile işaretlenen alan frontal alann en yoğun saç içeren bölgesidir. Burası aslında saçın ön kısmının perçemini oluşturmaktadır. Bu alanda 3 saç içeren FU ler yer almaktadır ve “Tufted frontal alan” olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdaki resimde 3 fronto-temporal açıyı, 4 Temporal saç çizgisini ve 5 Occipital saç alanını göstermektedir.
Saç dökülmesinin hafif şiddeti ve paterni nedeni ile saç ön çizgisi kalmış hastalarda ekiminin bu alanda planlanması kolaydır. Ancak saçın ön kısmının tamamen kaybedildiği hastalarda frontal ve temporal saç çizgilerinin ve frontotemporal açının belirlenmesi son derece önemlidir.
Erkeklerde ön saç çizgisi aşağıdaki resimde olduğu gibi profilden saçın en tepe noktasından yere yatay çizilen hat ile kaş ortasından geçen dik hattın birleştiği noktadır. Bu nedenle kafatası ve yüz saç ön çizgisinin lokasyonunu belirlemektedir. Buradan başlayan saç ön çizgisi her iki yanda şakaklarda dış kantustan geçen dik hatta sonlanmaktadır.
Saç ön çizgisinin – FHL başlangıç hattının belirlenmesinde; kaş ortasından yukarı doğru 6.5-8 cm yükseklik kullanılmaktadır. Erekkelerde 7-8 cm kadınlarda 5.5-6.5 cm olarak belirlenmiştir. Genç hastalarda bu çizgi daha aşağıya çekilebilir ancak 6.5 cm den daha düşük saç çizgisi fazla tercih edilmemelidir. Diğer basit bir yöntem ise hastadan kaşlarını yukarı kaldırması istenir. Alın kırışıklıklarının hemen üstü kabaca FHL yi vermektedir.
Frontal ön saç çizgisinin-FHL belirlenmesi saç ekiminin buradan yapılacağı anlamına gelmemektedir. Saç ekimi için donor alandan alınacak saç sayısının yeterliliği, hastanın yüz ve kafatası yapısı, hastanın yaşı ve cinsiyeti, hastanın saç ekiminden beklentileri son derece önemlidir.
Frontal ön saç çizgisi – FHL nin şeklide önemlidir. Baş anatomisine ve cinsiyete göre karar vermekteyiz. Düz ve Hilal FHL daha çok kadınlarda tercih edilmektedir.
Frontal saç ön çizgisinin belirlenmesi ve şeklinin çizilmesi aslında problemlidir. Problem 3 boyutlu alanda ölçüm ve çizimlerin yapılıyor olmasıdır. Flexible mesüreler bu amaçla kullanılabilir. Ancak küçük bir ölçüm ve çizim hatası asimetriye neden olmaktadır. Gerekli olan daha hızlı ve doğru ölçüm yapılması ve simetrik çizimler kullanılabilmesidir. Bu amaçla + şeklinde lazer işaretleyiciler kullanılarak FHL belirlenerek çizimler yapılabilmektedir.
Kadın ve erkeklerde yapılan çalışmalarda frontal saç çizgisinin geçiş zonunda bazı özellikleri saptanmıştır. Normalde bu zonun düz olmadığı alına öne doğru düşük saç yoğunluğu içeren “peak” denilen yuvarlak yada üçgen şeklinde çıkıntılar yaptığını bilmekteyiz. Kadın ve erkeklerin yarısında frontal saç çizgisinde bu peakleri gözlenmektedir. Sıklıkla orta, sağ ve solda 3 adet peak gözlenmektedir. Bir kişide bir yada birden fazla peak olabilmektedir. Peakler dışında bu hatta içeri doğru küçük saçsız girintili şeklinde cepler gapler bulunmaktadır. Ayrıca saçlar bu hat üzerinde çizgisel dizilmektedir.
Saç ekiminde en doğal sonuca ulaşılabilmesi için saç frontal ön çizgisinin belirlenmesi sonrası bu zonda peak ve gaplerin mutlaka yapılması gerekmektedir.
Temporal-şakak saç çizgisinin belirlenmesi; Bu alanda diğer alanlara göre daha az bir saç dansitesine ihtiyaç duyulmalıdır. cm2 de 30-35 adet FU yeterlidir ve ekimde 1-2 saç içeren FU tercih edilmektedir.