Saç Analizi

Hastalar tarafından tanımlanan saçlı deri/saç şikayetleri ve bakım/kozmetik ürün seçiminde destek istekleri; saçların incelmesi/dökülmesi, saçların yapısal ve kozmetik problemleri, saçların grileşmesi ve saçlı derinin problemlerine odaklandığını görmekteyiz. Saçlı deri hastalıkları ve saç dökülmelerinin muayenesi, hastaların yüksek kaygıları ve subjektif ifadeleri nedeniyle oldukça zordur. Hastadan alınacak uygun bir hastalık hikayesi, fizik muayene, saçlı deri ve saç analizleri ile tanısal laboratuvar testleri, tanıyı daha doğru ve objektif koymamızı sağlayacaktır. Problemlerin objektif olarak değerlendirilmesinde saç ve saçlı derinin analiz yöntemleri kullanılmalıdır. 

Hastadan saçlı deri ve saç problemleri için iyi bir öykünün alınması önemlidir. Günlük saç dökülme oranları, saç problemlerinin süresi, vücut ve yüzde kıllanma artışının olup olmaması, saçlarda azalma varsa son bir yılda bunun oranı, saçın niteliğinde değişimler; örneğin yağlanma, aşırı kuruma, saçların düzleşmesi ya da kıvırcıklaşması, kırılma artışları gibi durumlar sorgulanmalıdır. Saç dökülmesinin daha önce olup olmadığı, çocukluk dönemi saçlı deri ve saç problemleri, saç dökülmesi ya da saçlı deri problemlerinin mevsimlere ilişkisi, dış etkenlerin etkisi, banyo sırasında yaşanan problemler, hastanın dökülmelerin nedenleri konusundaki ön düşüncesi, saç ve saçlı deri için daha önce uygulanan tedaviler, nedenleri ve sonuçları, sürekli gittiği kuaförün düşünceleri, ailesel saç ve saçlı deri problemleri, genel sağlık problemleri (kansızlık, tiroid bezi hastalıkları vb.), gebelikler, doğumlar, ameliyatlar, stres durumu, menopoz durumu, sürekli alınan ilaçlar, beslenme düzeni, düşük kalorili ya da proteinli beslenme yapıp yapmadığı gibi konular sorgulanmalıdır. Özellikle

  • Kadın hastalarda adet düzensizlikleri sorgulanmalıdır (adetlerin 21 günden kısa ve 35 günden uzun olması, son 2 yılda üst üste 3 dönem hiç adet görememe gibi).
  • Aşırı kilo sorgulanmalıdır (BMI'nin 25'ten fazla olması).
  • Maskülinizasyon yani erkeksi değişimlerin olup olmadığı sorgulanmalıdır (ses kalınlaşması, vücut kas indeksinin artması, dış genital organlarda büyüme gibi).
  • Saçlı deri ve saç problemlerine eşlik eden sivilce, cilt ve saçlı deri yağlanma artışının varlığı ve kıllanma artışı sorgulanmalıdır.

Standart hasta sorgusunu hedefleyen anketler kullanılabilir. Bu anketlerde hastaların saç büyümesindeki algıları ve saç görünümlerindeki memnuniyetleri belirleyen sorular sorulmaktadır. Cevaplara göre skorlar verilmektedir. Bu, objektif olmayan bir değerlendirmedir. Ancak basit olması ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde yardımcı bir yöntemdir.

Saçlı deri ve saçların çıplak gözle muayenesi yapılmalıdır. Saçlı deride genel ya da lokal eritem olarak tarif edilen kırmızılık, kepeklenme, inflamasyon ve folliküllerin saçlı deriye açılma ağızlarının açık olup olmadığına bakılmaktadır. Saçlı deride dökülme alanlarında yara izlerinin ve skarların varlığı son derece önemlidir. Saçlı deriyi etkileyen psoriasis ya da seboreik dermatit, liken gibi cilt hastalıklarının varlığı muayene edilmelidir. Saçlar değerlendirilirken saç rengine bakılır. Aslında saç rengi saçın fonksiyonunu göstermez. Ancak saçta melanin tiplerinin ayrımı da önemlidir. Eumelanin varlığı saçları koyu yaparken, feomelanin varlığı saçları kızıla yakın yapmaktadır. Saç renginin genel ya da bölgesel değişiminin olması önemlidir. Bu değişimler, kozmetiklere, radyasyon gibi fiziksel tedavilere ve strese bağlı olarak gelişmektedir. Saç dökülmesinin saçlı deride lokalizasyonu ve dağılımı önemlidir. Dökülme; yaygın, keskin sınırlı ve lokal formlarda olabilir. Dökülmenin tüm saçlı deride bir paterni varsa, bunun belirlenmesi önemlidir. Saçlı deri ve saç muayenesi sırasında ilişkili olabileceği için tırnaklar ve tüm vücut cildinin muayenesi yapılmalıdır.  

Saçlı deri ve saç analizleri için çok sayıda metod kullanılmaktadır. Bunlar;

  1. Non invasive yöntemler(hasta saçlı deri yada saçlara hasar vermeden yapılan uygulamalar)
  2. Semi invasive yöntemler(hasta saçlı deri ve saçlara minimal hasar verilerek yapılan uygulamalar)
  3. İnvasive yöntemler(hasta saçlı deri ve saçlara hasar verilerek yapılan uygulamalar)
  4. Saç ve saçlı deri değerlendirmesinde laboratuvar çalışmaları;

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency