- Gösterim: 4243
FUT yönteminde donör alandan istenilen uzunluk ve genişlikte saçlı deri cerrahi olarak alınmaktadır. Deri alımı, donör alandan daha önce anlatılan donör emniyetli alandan yapılmaktadır. Her hasta için kullanılan foliküler ünite sayısına göre alınacak derinin genişlik ve uzunluğu farklıdır. Alınacak derinin hesaplanmasında şu formül kullanılmaktadır: Saç ekimi için gerekli hesaplanmış foliküler ünite sayısı = Donör alandan alınacak deri (cm²) x Donör alanda FU dansitesi. Örneğin, 1500 FU ekim düşünülen hastada donör alan FU dansitesi cm²’de 96 ise, o zaman alınacak deri alanı 1500/96 = 16 cm²'dir. Buradan alınacak derinin genişlik ve uzunluğu da hesaplanmaktadır. Örneğin, bu örnekte alınacak deri 0.8 cm genişlik olarak çıkarılacaksa, uzunluk 20 cm olmaktadır. Donör alandan alınacak derinin genişliği 1.2 cm'den fazla olmamalıdır. Daha geniş deri çıkarılmasında iz-skar gelişmektedir. Donör alandan alınacak derinin genişliği, saçlı deri elastikiyetine bağlıdır. Bunun bulunabilmesi için "Mayer Pauls formülü" kullanılmaktadır. Donör alanda saçlı deri üzerinde orta hatta 5 cm arayla iki nokta işaretlenmektedir. Sonra deri gerilmekte ve iki nokta arası tekrar ölçülmektedir. Bu son ölçümden 5 cm çıkarılmaktadır. Bu fark D olarak simgelenmektedir. 50 mm - D / 50 mm = Saçlı deri elastikiyet yüzdesidir. Bu orana göre donör alandan alınacak derinin genişliği hesaplanmaktadır. Örneğin, %10'da maksimum 1 cm, %20'de maksimum 2 cm gibi.
Donor alandan alınan deri mikroskop altında yada özel büyüteçlerin yardımı ile folliküler ünitlere ayrılarak ve ekim alanı için hazırlanmaktadır.
FUT saç ekiminde donor alandan deri alınması sonrası çizgi tarzında hafiften çok belirgin olana kadar bir iz, skar kalabilmektedir. Bunun azaltılması için trikofitik cerrahi kesi ve dikiş yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde ilk olarak deride 1-2 mm derinliğinde kesi yapılmakta, sonra kesi kenarlarından hook denilen kanca enstrümanları ile deri yukarı çekilerek cerrahi kesi folliküler ünitlere hasar verilmeden tamamlanmaktadır. Deri çıkarıldıktan sonra her iki yara kenarı 1-2 mm tekrar açılı kesilerek özel bir yöntemle dikiş atılmaktadır (Trikofitik-Trichophytic kapama yöntemi). Bu yöntemle iz-skar gelişimi en aza indirilmektedir. FUT sonrası kalan saçsız skar alanına FUE tekniği ile saç ekimleride yapılabilmektedir.