- Gösterim: 94890
Saç ekimleri sonrası birkaç yan etki ve istenmeyen komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bunlar, iyi programlanmış ve doğru ekim standartları kullanılmış hastalarda minimaldir. Saç ekimi sonrası birçok hastada uygulama alanlarında ağrı, ödem, ekim ve donor alanda saçların dökülmesi, uzun süren yara kabuklanması ve saçlı deride his azalması yaşanmaktadır. Saç ekiminde komplikasyonlar, yapılan cerrahi işlemin risklerinden kaynaklanabileceği gibi, uygulamayı yapan doktorun bilgi ve kullandığı teknolojinin yetersizliği ile hastanın fizyolojisinden de kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, hastadan kaynaklanabilecek komplikasyonların en aza indirilebilmesi için saç ekim öncesi hastanın yapması gerekenler, saçlı deri bakımı ve ekim sonrası yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Kanama
Saç ekim sonrası donor ve saç ekim alanından minimal kanama olabilmektedir. Ekim öncesi hastanın kullandığı aspirin, NSAI, E vitamini, alkol, anabolik steroidler ve diğer kan sulandırıcılar bu kanma riskini arttırabilmektedir. Donor alanda kanam FUT yönteminde daha fazla görülmektedir.
Ödem
Saç ekiminde ekim ve donor alanda, hatta alında 3-4 gün sürebilecek ödem gelişebilmektedir. Alın ödemi, yer çekimi ile göz çevresinde ödem oluşmasına neden olmakta; bu ödem 1-2 gün gözün kapanmasına yol açabilmektedir. Bu yan etki, hastaların %10'unda gözlenebilmektedir. Alın ödemi, ekim alanına yapılan anestezik ilaçların volümünden ve ekim alanına fazla saç ekimine bağlı olarak, bunların alındaki dolaşımı etkilemesinden de kaynaklanmaktadır. Ekim sonrası başın yatarken 45 derece yukarıda tutulması, düşük tuzsuz diyet ve soğuk kompres uygulamaları ödemde etkili olacaktır. Alına kaşlardan yukarı doğru ve alının ortasından kenarlarına masaj uygulanması da etkili bir yöntemdir. İnatçı ve uzamış ödemde sistemik kortikosteroid verilebilir.
Donör ve Ekim Alanlarında Deride Duyu Değişimleri
Sıklıkla FUT saç ekiminde gözlenmektedir. Donör alanda kesi sırasında sinirlerin kesilmesi ve bunların iyileşme aşamalarında donör alanda saçlı deride aşırı his artışı ve bölgesel aşırı duyarlılık olmaktadır. Bazı olgularda donör alanda his kaybı yaşanabilmektedir. Bunlar zamanla düzelmektedir.
Donör ve Ekim Alanlarında Eritem - Kızarıklık
Donor ve saç ekim alanında geçici eritem oluşabilmekte, bunlar 3-7 günde kendiliğinden kaybomaktadır.
Enfeksiyon
Saç ekimi steril koşullarda yapıldığı için enfeksiyon gelişme riski oldukça düşüktür. Daha çok donor alan ve saç ekim alanında lokal enfeksiyonlar görülmektedir. Saç ekim sonrası kabuklanma, enfeksiyon gelişimi açısından risktir. Ekim sonrası özel şampuanlama ile bu kabuklanmanın alandan uzaklaştırılması gerekmektedir. Antibiyotikli kremler günde 3-4 defa kullanılmalıdır. Enfeksiyon gelişimi fark edildiğinde sistemik antibiyotikler başlanmalıdır. Ekim alanında sıklıkla saç köklerinden başlayan enfeksiyonlar gelişmektedir.
Ekim Sonrası Donör Alanda Saç Dökülmesi (Donor-Site Effluvium / Shock-Loss)
FUT saç ekim yönteminde saçlı deride kesi yapılan hattın üstünde ve altında saçlarda incelme ve dökülme olmaktadır. Bu durum 3-4 ay içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Bu süreçte minoksidil kullanımı etkili olmaktadır.
Ekim Sonrası Ekim Alanında Saç Dökülmesi (Recipient-Site Effluvium / Shock-Loss)
Ekim alanında normal saçlarda 2-6. haftada dökülmeler başlayabilmektedir. Özellikle kadınlarda daha sık gözlenmektedir. 2-4 ayda normale dönmektedir. Ekilen saçlar ise 4-8 hafta başlayacak şekilde (sıklıkla 3. ayda) dökülecektir. Bu ekim sonrası son derece doğal ve beklenen bir durumdur. 4 aydan sonra bu dökülen saçlar yerine yenileri gelmeye başlar; ancak saçların kendilerini tam olarak göstermesi 1-2 yılı bulmaktadır.
Hıçkırık
Hastaların %5'inde saç ekiminden sonra birkaç saat ya da gün süren hıçkırık atakları olabilmektedir. Tedavi gerektirmeden, uyku ya da hafif yemeklerin yenmesi ile geçmektedir.
Kaşıntı
Ekim sonrası donor ve saç ekim alanlarında hafif kaşıntı atakları gelişebilmektedir. Bunlar, saçın günlük yıkanması ile azalmaktadır.
Epidermal Kist Oluşumu
Saç ekimi yapılan yerlerde epidermal kist gelişebilmektedir. Bunlar bir kaç haftada basit tedaviler ile geçmektedir. Çok nadiren kaybolmadan 2-3 mm çaplara ulaşabilmektedir.
Donor Alanda Skar-İz Gelişimi
Özellikle FUT yönteminde donor alanda istenmeyen izler gelişebilmektedir.
Doğal Olmayan Görünüm
Saç ekimi ile ilgili iyi bir planlanma yapılmaıdğında özellikle frontal ön saç çizgisinin doğal olmayan görüntüsü ortaya çıkabilmektedir. Restorasyon saç ekimleri gerekebilmektedir.
Ekim Sonrası Saç Dökülmesinin Devam Etmesi
Erken yaşta saç ekimi yapılan hastalara, saç dökülmesinin devam edeceği, ekilen saçların daha uzun süre kalacağı ancak bunun bazen estetik problemlere yol açabileceği anlatılmalıdır. Örneğin, aşağıdaki resimde hastaya 20'li yaşlarda saç ön ve vertex alanına ekim yapılmış. Ekimden 14 yıl sonra saçların ön ve vertexinde saç dökülmesi devam etmiş ve açılmalar olmuştur. Ancak ekilen saçlar adacıklar şeklinde kalmıştır. Bu da hastayı estetik olarak rahatsız etmektedir. Bu nedenle son yıllarda 25 yaş altı genç hastalarda saç ekiminde dikkatli olunması gerektiği düşünülmektedir.
Ekim Alanında Skar - İz Gelişimi
FU lerin derin ve yüzeysel yerleştirilmesine bağlı olarak izler gelişebilmektedir.