- Gösterim: 20333
Molluskum kontagiyozum klinik olarak kendi kendini sınırlayan, hatta zamanla kandiliğinden iyileşebilen derinin viral bir enfeksiyonudur.
Etken, poxvirus sınıfından bir DNA virüsü olan, 200-300 nm büyüklüğündeki Molluscum contagiosum virüsüdür; MCV. MCV nün tip I,II, III ve IV olmak aüzere alt tipleri bulunmaktadır. En sık enfeksiyon oluşturanı % 96 oran ile Tip I dir. Tip I ve II genital ve nongenital yerleşim gösterebilmektedir. Tip I erişkenlerde görülebilmekle birlikte 15 yaşın altında çocuklarda daha sık enfeksiyon tapmakta. AIDS gibi savunma sistemi zayıf olan kişilerde ise Tip II daha fazla gözlenmektedir. Bu durumlarda klinik olaeak lezyon sayısı çok fazla olabilmektedir.
Bulaşma deriden deriye temas ile veya hastanın kendi kendisine bulaştırması-otoinokülasyonla olmaktadır.
Bulaşma sonrası klinik belirtilerin başlaması yaklaşık olarak 1-6 haftadır. Bu hastalıkta iyileşme sonrası kalıcı bağışıklık gelişmez yani hastalık tekrar bulaşarak ortaya çıkabilmektedir.
Klinik
1-5 mm büyüklüğünde, parlak, deri renginde, yuvarlak veya oval, sert papüller şeklinde, az veya çok sayıda görülür. Bu papüllerin en önemli özelliği ortasının çökük (göbekli, umblike) olmasıdır. Bir pens ile sıkılırsa orta kısımda peynirimsi bir materyalin çıktığı görülür. Bunlara molluskum body denir. Lezyonlar, sıklıkla yüzde, göz kapaklarında, gövdede ve genital bölgede yerleşir. Asemptomatiktir. Nadiren mukozada da gelişebilir. Normal kişilerde 6 ay içerisinde spontan iyileşme görülebilir. Özellikle HIV infekte kişilerde büyük ve yaygın olarak görülürler ve tedaviye dirençlidirler.
Hastanın kaşıması ve oynaması ile kolayca vücudun diğer alanlarına bulaşabilmektedir.
Sık yerleşim alanı koltuk altı, dirsek ve diz iç kısmı başta olmak üzere tüm vücut alanı ve genital alandır.
Tedavi
Küretaj (bir pensle papüllerin ortaları sıkılıp koparıldıktan sonra üzerine iyot solüsyonları sürülür)
Kriyoterapi
Elektrokoter
Retinoik asit
Cantharidin
Imiquimod 5% krem