Genital bölgede görülen, insan papilloma viruse (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan ve sıklıkla cinsel yolla bulaşan bir viral infeksiyondur.

HPV nün 200’den fazla farklı tipi bulunmaktadır. Bu virüslerin 40 kadarı cinsel yolla bulaşıp kadın-erkek genital sistemini (penis ,vulva ,anüs, vagina, serviks, rektum) infekte edebilir ve bunun da 15 tipi serviks kanseri ile ilişkilidir. Düşük riskli olanlan tipleri(Tip 6,11),genital siğillere ve hafif Pap test anomalilere yol açarken; yüksek riskli tipleri (Tip16,18),anormal Pap testlere ve kanserlere yol açabilir.

Sıklıkla cinsel yönden aktif yaş dönemi olan 15-49 yaş arasında kişilerde görülmektedir. Maalesef her yıl eklenen milyonlarca yeni olgular ile birlikte günümüzde cinsel yolla bulaşan en sık infeksiyondur. Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin %50-80’ninde hayatlarının bir dönemi genital HPV enfeksiyonu gelişebilir.50 yaşlarındaki kadınların %80’ni genital HPV infeksiyonuna maruz kalmakta ancak %90’nı 2 yıl içinde HPV(-) olmaktadır.%10’u ise kalıcı infeksiyon geliştirmektedir.

Hastalık HPV ile infekte kişi ile vajinal-anal-oral cinsel temas sırasında deriden deriye direkt temas ile bulaşır. Deri temasıyla bulaşabildiğinden,tam bir cinsel ilişki yaşanmadan da hastalık başlayabilir.Genital bölge ve makat çevresinde ekzema,tahriş,uzun süreli vajinal akıntı gibi durumlar varsa hastalık daha da kolay bulaşmaktadır. Virüsü olan kişilerle cinsel ilişkiye giren kişilerin yaklaşık %60 ına da siğilin bulaştığı düşünülmektedir. HPV ile infekte kişi ile cinsel temastan haftalar,aylar hatta yıllar sonra bile bulgu verebilir(3 hafta-8 ay). Virüs,deri ve mukozalarda hiç bir bulgu vermeden yaşayabilir.

Genital siğillere neden olan HPV tipleri ,vücudun diğer bölgelerinde oluşan olağan siğillerinkinden farklıdır ve onlardan bulaşmazlar.

Genital siğillerin bulunduğu dönem ,virüsün aktif olduğu kabul edilir.Siğillerin olmadığı dönem virüs uyuyor kabul edilir ancak bu dönem bile bulaştırıcılığı olabilir.Sağlıklı bir kişide bağışıklık sistemi virüsü temizler ya da baskı altında tutabilir.Beslenme bozukluğu,sigara içimi,cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı,doğum kontrol ilaçları ve östrogen yüksekliği, cinsel partner sayısı, erken yaşta cinsel ilişkinin başlaması risk faktörleridir.Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde genital siğiller daha şiddetli seyredebilir veya tedaviye daha zor yanıt verebilir ve tekrarlama riski daha yüksektir.

Genital siğilde HPV ile infekte kişilerin çoğunda bir bulgu ortaya çıkmaz ve kişiler infekte olduklarının farkında değildir. Buda riskleri ve başkalarına bulaşma riskini arttırmaktadır.

Klinik

HPV ün genital bölgeye yerleşmesi sonucu deri rengi yada kahverengi, deri seviyesinde, düz veya deriden kabarık hatta karnıbahar görünümünde olabilen, değişik sayı ve büyüklükte siğllerden oluşan kitleler gelişmektedir.

Kadında erkeğe göre daha sık belirti verir. Fazla nemli bir bölgedeyse beyazımsı da görülebilir.

Tanı

Basitce uzman doktor tarafından klink olarak lezyonların görülmesiyle tanı konulur.

Kadınlarda seviksteki değişikliklerin PAP smear ile değerlendirilmesiyle tanı konabilir. Halen Pap testi; serviks kanseri ve kanser öncesi değişiklikleri saptamada ilk tercih olan tarama testidir

Bazen ayırıcı tanı için biopsi alınması gerekebilir.

Özel durumlarda HPV DNA ‘sını ve tiplerini saptayan özel testler yapılabilir.

Genital siğillerde komplikasyonlar

Kanser gelişme riski: HPV virüsün bazı tiplerinin kanserojen (kanser yapıcı) özelllikler taşımaktadır. Kanserojen özelliği olan alt tipler bazen kondilom yapmadan sessiz bir şekilde vücuda girerler. Bu virüsleri taşıyan erkeklerde penis, kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri riski artmaktadır.

Gebelik Dönemi Sorunları: genital siğiller gebe kadınlarda idrar yollarına ait sorunlar gelişebilir. Bazen doğum yolu darlığına neden olabilir. Nadiren de olsa çocuğun solunum yollarını tıkayacağı için operasyon gerektiren “laringeal papilomatosis”e neden olabilir. Gebelik hormonlarına bağlı genital siğillerin sayısı artabilir büyüyebilir veya kanayabilir.

Tedavi

Günümüzde HPV’yi hedefleyen özel bir antiviral tedavi bulunmamaktadır.

Tedavide bu nedenle tek amaç ,siğilleri ortadan kaldırıp bulaşma riskini azaltmaktır. Siğillerin yerleşim yeri, sayısı, yaygınlığı, büyüklüğü, tedavinin maliyeti ve yan etkilerine,hastanın tercihlerine göre tedavi yöntemi seçilir.

Elektrokoter, kriyoterapi,küretaj, podofilin, trikloroasetik asit (TCA), 5-florourasil, İmiquimod krem ve Lazer tedavi şeçenekleridir. Bu tedavilerin hepsinde haftalar hatta aylar süren tekrarlayan uygulamalar gereklidir.

Tam bir tedavi sonrasında bile genital siğillerin sağlam görülen deride kalan virüslere bağlı tekrralama olasılığı vardır.Bu nedenle tedavi sonrasında en az 2 yıllık periodik takip ve kadınlarda düzenli servikal tarama (Pap smear) ve kontrolü ihmal etmemesi gerekmektedir.

Tedavi sırasında mutlaka hastanın cinsel partneri de tedavi edilmelidir. Eğer cinsel eşiniz genital siğil için bir tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün. Sizde veya partnerinizde bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Eğer genital siğiliniz varsa diğer cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da test edilmelisiniz. Cinsel eşinize de bu durumu belirtiniz.

Korunma

Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en güvenilir yol cinsel birleşmeden kaçınmak ya da infekte olmadığı bilinen bir cinsel eşle tek eşli bir lişki yaşamaktır.Mümkün olduğunca az sayıda ve dikkatli partner seçmektir.

Genital siğilleri olanların tedavileri tamamlanıncaya kadar cinsel ilişkide bulunmaması gerekmektedir.Prezervatifler genital derinin tamamını örtemediğinden koruyuculukları %100 değildir.

Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkama,idrar çıkarmak,antiseptiklerle temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz.Spermisid köpük,krem ve jeller koruyucu olmadıkları gibi tahrişe bağlı HPV geçişini kolaylaştırabilirler.

HPV Aşısı

HPV Aşısıının koruyuculuğu 8-10 yıl ile sınırlıdır.

Günümüzde 3 aşı kullanılmakta.

Monovalan yani HPV 16 karşı kullanılan aşı.

Bivalan yani HPV 16-18 karşı kullanılan aşı.

HPV’nin seviks kanserlerinin %70’inden sorumlu tip 16,18 ve genital siğillerin %90’ından sorumlu tip 6 ve 11’e karşı koruyuculuğu olan ülkemizde kullanılan 4 lü kuadrivalan aşı.

Türkiye’de 13--26 yaş bayanlarda, ideali henüz cinsel aktivite başlamadan önce 6 ay içinde 3 doz (0.,2. ve 6. ay) uygulanması ile %90 -100 koruyuculuk sağlanmaktadır.

Aşı öncesi Pap testi veya HPV DNA testi önerilmez.

11-12 yaş kız çocuklarında 0-2-6. aylarda uygulanmakta. En küçük uygulama yaşı 9 (duruma göre).

Erkeklerde 4 lü aşının kullanım onamı var. 11-12 yaş erkek çocuklarda kullanılmakta. 0-2-6. aylarda uygulanmakta. En küçük uygulama yaşı 9 (duruma göre).

Son yılarda aşının azda olsa tedavi edici olduğu yönünde bilgilerde bulunmaktadır.

Düzenli bir aşılama ile HPV eliminasyonu sağlanırsa servix (%100), anal (%90), vulvo-vajinal (%40), penis (%50) ve orofarenks (%33-74) kanserlerinde azalma beklenmektedir.

HPV virüsünün tipinin saptanması kanserojen bir tip olup olmadığını, ayrıca yapılacak aşının diğer tiplere karşı koruma sağlayıp sağlamayacağını belirler.

Virüsün bir tipiyle enfekte olan hastalar aşı sayesinde diğer virüs tiplerine karşı da korunabileceklerinden ve nüksleri önleyebileceğinden genital siğili olan hastalara da aşı uygulanabilmektedir.

Micro array chip testi ile sonuçlar 4 günde öğrenilebiliyor. En sık enfeksiyon yapan alt tipler kanserojen etkileri az ve daha çok kitle oluşumu şeklinde belirti veren 6 ve 11 tipleri olmasına karşın HPV tanısı konmuş bir bireyde diğer alt tipleri de sessiz bir şekilde bulunabilir.

Bu yüzden bu enfeksiyonu taşıyan kişilerin dermatologların tavsiyesine göre hareket etmelerini gereklidir. Bu tür risk taşıyan kadınlar kadın doğum uzmanlarına 3-6 ayda bir pap smear testi yaptırarak cervix kanseri yönünden kontrolden geçmelidir.

Genital siğiliniz varsa bu durumu en kısa sürede cinsel partnerinize bildirin ve doktora gidip değerlendirilmesini sağlayın. Sizde veya partnerinizde bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da araştırılmanız gerekli olmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency