- Gösterim: 2070
Doğumsal yada sonradan gelişen birçok cilt hastalığında vücutta "Blaschko Çizgilerini" görmekteyiz. Ancak bu çizgilerin oluşum mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Gelişim özellikleri birbirinden farklı birçok cilt hastalığında benzer Blaschko çizgilerinin görülmesi hastalıkların özelliğinden çok bu çizgilerin derinin normal gelişimi ile ilgili olduğunu düşündürmektedir. Blaschko çizgilerinin embriyonal dokuların büyüme sırasındaki deriye göç yörüngelerini gösterdiği düşünülmektedir.
Blaschko çizgileri üzerine yerleşen cilt hastalıklarının genetik mozaisizm belirtisi olduğu ileri sürülmüştür. Günümüzde Blaschko çizgilerinin genetik mozaisizmi yansıttığı görüşü yaygınlık kazanmış olsa da birçok çalışmada her iki tip deride karışık hücre gruplarının görülmesi bu teorinin ispatlanmasını güçleştirmektedir.
Bu makalede sonradan gelişen Blaschko Çizgilerini İzleyen lezyonlarla karakterize hastalıkları anlatmaya çalışacağız.
Moulin’in Linear Atrofoderması veya Moulin Hastalığı
Gövdede 2-6 cm genişliğinde multipl pigmente atrofik geniş bantlar ile karakterizedir. Bu lezyonlar çocuklukta veya ergenlik döneminde belirir. Herzaman tek taraflı ve gövdede görülüp nadiren ekstremite de olabilir. Öncesinde inflamasyon veya sonrasında endürasyon olmayıp lineer skleroderma, LWNM ve idiopatik atrofodermadan kolaylıkla ayırt edilebilir. Moulin hastalığının erken embriyogenezde somatik mutasyon sonucu oluşan genetik ve fenotipik mozaisizm sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Linear Morfea
Lineer morfea klinik olarak klasik morfeanın bulgularını göstermektedir. Çoğunlukla erken çocuklukta başlar ve tek taraflıdır. Blaschko çizgilerini izleyen dağılımda klasik morfea lezyonlarıyla seyreder. Lineer morfeanın mezoderm dokularını ilgilendiren ve poligenik olduğu düşünülen bu hastalığa yatkınlık genleri açısından mozaisizmi yansıttığı düşünülmektedir.