- Gösterim: 4593
Doğumsal yada sonradan gelişen birçok cilt hastalığında vücutta "Blaschko Çizgilerini" görmekteyiz. Ancak bu çizgilerin oluşum mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Gelişim özellikleri birbirinden farklı birçok cilt hastalığında benzer Blaschko çizgilerinin görülmesi hastalıkların özelliğinden çok bu çizgilerin derinin normal gelişimi ile ilgili olduğunu düşündürmektedir. Blaschko çizgilerinin embriyonal dokuların büyüme sırasındaki deriye göç yörüngelerini gösterdiği düşünülmektedir.
Blaschko çizgileri üzerine yerleşen cilt hastalıklarının genetik mozaisizm belirtisi olduğu ileri sürülmüştür. Günümüzde Blaschko çizgilerinin genetik mozaisizmi yansıttığı görüşü yaygınlık kazanmış olsa da birçok çalışmada her iki tip deride karışık hücre gruplarının görülmesi bu teorinin ispatlanmasını güçleştirmektedir.
Bu makalede sonradan gelişen inflamatuar deri hastalıklarının Blaschko Çizgilerini İzleyen lezyonlarla karakterize hastalıkları anlatmaya çalışacağız.
Liken Striatus
Liken striatus kendini sınırlayan genellikle asemptomatik bir hastalık olup nadiren erişkinlerde görülse de çoğunlukla çocuklarda 5 ve 15 yaş arasında görülmektedir. Hipopigmente ya da eritematöz düzgün yüzeyli veya hafif skuamlı, yassı papüllerin lineer dizilim gösterdiği lezyonlarla karakterizedir. Çoğunlukla bir kol yada bacakta görülür ancak gövde veya yüz tutulumu da olabilir. Tırnakların serbest uçlarında-distal tutulum tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak tutulumu sadece çocuklarda görülür ve liken planusun aksine tırnağın medial veya lateral kısmındadır.
Lezyonlar tipik olarak haftalar içinde ilerler ve daha sonra stabil hale gelip 1-2 sene içinde spontan geriler. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşılama veya varisella enfeksiyonu sonrası gelişen vakalar bildirilmiştir. Daha çok atopik diyatezi olan kişilerde görülmektedir. Liken striatusun atopik dermatitli bireylerde görülen tip 2 segmental bulgu olarak değerlendirilebileceği öne sürülmüştür.
Liken striatus kendini sınırlayan bir hastalık olduğundan çoğunlukla tedavi gerekmemektedir. Topikal steroidler başarıyla kullanılmakla birlikte topikal takrolimus/pimekrolimus tedavisine iyi yanıtlar da bildirilmiştir.
VII. B Blaşkit
Blaşkit liken striatusla karşılaştırıldığında çocuk vakalar da bildirilmesine rağmen daha çok erişkinlerde görülmektedir. Ayrıca klinik larak papüloveziküler lezyonlarla seyretmesi, belirgin kaşıntı olması, daha geniş bantlar ve multilineer yerleşim göstermesi, daha çok gövdeyi tutması, göreceli olarak daha hızlı gerilemesi (sıklıkla 2 aydan kısa sürede) ve sık tekrarlamalarla seyretmesi liken striatustan ayırt edilmesine yardım etmektedir. Erişkin blaşkiti ve liken striatusun aynı hastalık spektrumuna ait olduğu ve genetik mozaisizm gösteren keratinositlere karşı hücresel sitotoksisite mekanizmasıyla ortaya çıktıkları savunulmuştur.
VII. C Lineer Liken Planus
Liken planus vakaların % 0.2′sinden azında Blaschko çizgilerine uyan tipte görülmektedir. Lineer liken planus erişkine göre çocuklarda daha sık rastlanmaktadır ve çocuklukta görülen diğer lineer dermatozlardan ayırt edilmelidir. Lineer liken planus Koebner fenomenine bağlı olarak lineer dağılımda görülebildiği gibi gerçek lineer tipi daha az sıklıkla görülmekte olup daha yaygın lezyonlarla seyreder ve Blaschko çizgilerini izler. Liken planusun Blaschko çizgilerinde görülmesinin kutanöz mozaisizme bağlı olarak bireyin bazı hücrelerinin söz konusu dermatozu oluşturmaya daha meyilli olmasına bağlı olduğu öne sürülmüştür.
Ayrıcı tanısında liken striatus, ILVEN, lineer psoriasis, blaşkit, lineer Darier- White hastalığı düşünülebilir.