Skleroterapide İğne ve Enjektörler

Uygulama sırasında iğne ile damarın geçilmesi keçeden geçme hissi yapmaktadır. Bu 30-gauge kalınlıklı iğnede hissedilebilmektedir. Ancak bazı uygulayıcılar bu his için 26- 27-gauge iğne tercih etmektedir.

Sıklıkla 1.27 cm uzunlukta ve 30-gauge iğneler(genel olara 0.3 mm çapındadır) iğne kullanılmaktadır. 1.27 cm daha uzun iğneler damar içerisinde kanülasyon sırasında daha esnek davranmaktadır. Bazı uygulayıcılar skleroterapide sklerozanın çevre dokularar yayılmaması için 32-33-gauge iğne kullanabilmektedir. Çok ince telenjektazilerde 33 gauge kullanılabilir.

İğne kalınlığı kadar iğne ucunun konfigürasyonuda önemlidir. Aşağıda farklı gauge ve şekilde iğneler görülmekte.



Skleroterapide İğne ve Enjektörler




2 tip 30-gauge iğneler var. 1.si Becton-Dickinson (B-D) iğne (Becton, Dickinson & Co, Rutherford, N.J.); bu iğnelerin ucundaki eğimli alan 45 derece eğimli ve 1.27 cm uzunluğunda. Telenjektaziye kolay ulaşmakta. 2.si üçgen uçludur Acuderm (Acuderm, Ft Lauderdale, Fla.) ve Delasco (Dermatologic Lab & Supply, Council Bluffs, Iowa); 1.27 cm uznluğunda ve ucu silicon kaplı. Ucunun silicon kaplı olası nedeni ile daha az ağrılıdr ve fazla tercih edilmektedir.

Butterfly iğnelerin avantajıvanatajı kan akımının kolay görülmesidir. Bazı sklerozanlar kan ile temas ettiklerinde nejekte edilmeleri vizkoziteleri nedeni ile zor olmaktadır. 23-, 25-yada 27-gauge butterfly iğneler tercih edilmekte. Bunlar 2 cm uzunluğundadır ve 30 cm tübleri var. Bu tüo sayesinde arterial ve venöz akımda olup olunmadığıda anlaşılabilmektedir. Ancak tüpün 0.41 mL sıvı aldıı hesaplanmalıdır. of fluid. Bazen bu tüp içi sklerozan ile doldurulmakta bu tüpün içinde kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Ancak bu tüpler kullanımı sıtasında sklerozan bir kaç dakikada enjekte edilecek ise buna gerek yoktur.

Uzun iğneler variköz venlerde skleroterapide tercih edilmektedir.

Üçgen ucu tekrar tekrar kullanımını sağlamaktadır. Üçgen uçların 15 kez kullanımında bile keskin kaldığı gösterilmiştir.

İğne ucunun keskin olması önemlidir. Bu nedenle aynı enjektör sık iğne değiştirerek kullanılmalıdır.

Ucunun oblik eğimi 0.1 mm veya daha ince telenjektazilere kanülizasyonu sağlamaktadır.

Sıklıkla 3 ml enjektör kulnılmaktadır. Bunun içerisine 2 ml sklerozan konulabilmektedir. Eğer 0.5 ml lik uygulama sklerozan solüsyonu 3 ml enjektörde zor uygulanıyor ise 1 ml lik enjektörler daha rahat kontrolünü sağlamaktadır. Çünkü küçük ml li enjektörlerde enjektör pistolüne basınç uygulaması daha fazla olmalıdır.



Skleroterapide İğne ve Enjektörler




Enjektör iç yüzeyi silikon ile kaplanmaktadır bu pistolün kolay hareketini sağlamaktadır. Ancak silikon kaplı şırıngalarda köpük sklerozanlar daha az stabil kalmaktadır. Bu nedenle köpük skleroterapi kullanılacaksa silikon kaplı olmaması istenmektedir.

Şırınganın ekzantrik uçlu olması önemlidir. Bu deri yüzeyi ile daha iyi uyum göstermektedir.

3 ml dışında 1, 2, 5 ve 10 mL şırıngalarda kullanılmaktadır.

İğnenin damar içerisine uygulanmasında faklı setler kullanılabilir. Bunlardan biriside 10 cm uzunluğunda iğneli settir(Kawasumi Laboratories, STS Pharmaceuticals).



Skleroterapide İğne ve Enjektörler






yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency