Osmotik Yapısında Olan Sklerozanlar

Bunlar hipertonik solüsyonlardır. Osmoz mekanizması ile damar içi uygulandığında endotel hücrelerde dehidrasyon yapmaktadır. Hasarlı damar duvarında fibrin birikmete buda trombüse neden olmakta. Damar duvarı tamamen hasarlandığında solüsyon konsantrasyonuna bağlı olarak damar duvarı dışına çıkmakta ve çevre dokuda yıkıma neden olmaktadır.

Endotel hasarı deterjanlarda olduğu gibi deskuamasyon şeklinde olmamaktadır. Bu sklerozanlarda endotel hasarı uygulamadan 30 dakika ile 8 hafta arasında görülebilmektedir. Maksimum hasar 30 dakika ile 4 gün içerisinde olmaktadır.
Osmotik sklerozanlar damar içerisine uygulandığında dilüe olmakta bu nedenle etki alanları hemen uygulandıkları alandır. Buna karşın deterjan sklerozan etki alanları uygulandıkları alanın 5 -10 cm sinde gelişmektedir.

Bu guruptakiler ne güçlüden en zayıfa doğru; 1. Sodium salicylate 40% 2. Sodium chloride 10%, sodium salicylate 30% 3. Invert sugar 75% 4. Saccharose 5% 5. Phenol 1% 6. Dextrose 66% 7. Sodium chloride 20% 8. Sodium salicylate 30% 9. Glycerin dir.


Hipertonik saline-HS

İlk kullanılan sklerozanlardandır. 4 mm den büyük venlerde kullanımı sırasında trombus oluşumunun azaltılması için solüsyona heparin eklenebilir. Diğer sklerozan ajanlara göre allerjik reajsiyonu yoktur. Ancak osmotik ajan olması nedeni ile kan hücrelerini; eritrositleride hasarlandırmaktadır. Bu hemosiderine yani uygulama alanında hiperpigmentasyona neden olmaktadır. Bu pigmentasyonda 1 yıl içerisidnde kaybolmaktadır. Uygulama sırasında damar dışını yayıldığında deride nekroz yapabilmektedir. Kolayca damar dışına çıkmakta, komşuluğundaki sinirleri etkilemekte ve ağrıya neden olmaktadır. Hatta bu diffüzyon uygulama alanında 3-4 dakika süren ve masaj ile kaybolan kramplara neden olmaktadır. HS kanla temas ettiğinde dilüe oldukları için damar içerisinde etki mesafeleri kısadır. Bu nedenle büyük çaplı damarlarda kullanılmazlar. Sıklıkla 3-4 mm den küçük venlerde tercih edilmektedir.

20% HS + 100U/mL heparin ve 1% prokain(Heparsal) ilk kullanılan formu. 18 – 25% HS konsantrasyonu venöz telanjektazilerde (mavi telenjektazi), 22 – 25% HS arterial telenjektazilerde(kırmızı telenjektazilerde) ve nadiren 30% HS büyük varislerde kullanılmaktadır. Dilüsyon SF ve lidokain ile yapılmaktadır.

HS de sorun hipertansiyonu tetiklemesidir. (1 gr NaCl tansiyon açısından tolere edilebilir. 1 gr NaCl 5 mL 20% HS solüsyonu anlamına gelmektedir)

HS nin bir diğer dezavantajı uygulama sırasında eğer damar içerisinde olup olmadığınızı anlamak için enjektör pistolü çekildiğinde enjektöre kan geldiğinde solüsyonun artık enjeksiyonu zorlaşmaktadır.

HS 23.4% ile POL 0.5% karşılaştırılmış ve HS nin sklerozan etkisi 2-3 kata daha güçlü bulunmuştur.


Sodyum salisilat-Sodium salicylate (SS; Saliject, Omega Laboratories, Montreal, Canada)

10-mL vial içerisinde. 1 ml de 570 mg SSvar. Aynı vialda benzyl alcohol 1% ve sodium metabisulfite 0.1% koruycu lalrak var.

SS uygulaması ağrılı olduğu için % 1 lidokainle kullanılmaktadır. SS için maksimum günlük 8 – 10 mL önerilmektedir. Gliserin gibi başka sklerozanlar ile kombine edilebilmektedir. Sonuçta final konsantrasyonu 6 – 30% olarak hazırlanmaktadır. 1 mm den daha küçük çaplı telenjektazlerde kullanılabilmektedir.20% 2-4 mm çaplı retiküler venlerde, 15% 1 mm den küçük telenjektazilerde tercih edilmektedir.

30 mL 15% lik SS hazırlanışı; 5 mL Saliject + 12 mL 1% lidokain + 13 mL SF. 30 ml 20% lik SS hazırlanışı; 10 mL Saliject + 10 mL 1% lidokain + 10 mL SF

SS tek bir noktada uygulandığında 0.1 ml den fazla ise kramplar yapmaktadır. Diğer sklerozanlar gibi pigmentasyon, deride nekroz ve ağrı yapabilmektedir. SS sıklıkla STS ile kombine kullanılabilmektedir.


Hipertonik glukoz-salin (Sclerodex; SX)

Dextrose 250 mg/mL + sodium chloride 100 mg/mL + propylene glycol 100 mg/mL + phenethyl alcohol 8 mg/mL karışımıdır. Kanada’da telenjektazilerde kullanılmaktadır.

SX bazı katı özellikleri var. Klinik uygulamada 10 mL fazla verilmez. Her Alana 5 cm aralar ile uygulanmalıdır. Mesale her bir uyluk veinine 1 ml. Sodium chloride ile miks yapıldığında ağrı ve kramplarda azalmaktadır. Deride nekroz gelişimi HS ye göre daha azdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency