- Gösterim: 4036
Saç ekiminde FUT ve FUE yöntemleri kullanılmaktadır. Bir çok avantajları nedeni ile son yıllarda FUE tercih edilmektedir. FUE ve FUT yöntemlerin de saçların donor alandan alınması farklıdr. Bunun dışında saç ekimin tüm basamakları aynıdır.
1. basamak donor ve saç ekimi yapılacak alanların belirlenerek ekimin planlanması.
2. basamak hasta fotoğraflarının alınması.
3. basamak lokal anestezi uygulanması. Saç ekiminde genel anestezi uygulanmaz. Lokal anestezi her iki uygulama yöntemi içinde yeterlidir. Hastanın lokal anestezi yönünde ve genel sağlık yönünde değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastada kanama yatkınlığı yapabilen hemofili, koagülopatiler (Von Willebrand’s Disease vb) gibi hastalıkları varlıkları sorgulanmalıdır. Gerekirse platelet sayısı, biokimyasal değerlendirme, PT ve PTT ölçümü yapılabilir. Alkolizim sorgulanmalıdır. . Hastadan NSAI, alkol, E vitamin alımı, aspirin kullanımı 1 hafta öncesinde kesilmelidir. Tansiyon yüksekliği sorgulanmalıdır. İşlem sırasında hastanın tansiyon ölçümeleri yapılmalıdır. Tansiyon riski kanama riskini arttırmaktadır.
Saç nakli sırasında hastanın kendisini daha rahat ve konforlu hissetmesi için önce sedasyon (damardan birtakım ilaçların verilerek hastanın sakinleştirilmesi) yapılabilir. Eğer hasta rahat ise sedasyon gerekli değildir. Sonrasında donor alan ve saç ekim alanına lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylece hasta ağrı duymaz fakat işlem esnasındaki basıncı ve çekme kuvvetlerini hissedebilmektedir. İğne ağrılarının azaltılabilmesi için ekimden 2 saat öncesinde anestezik kremler kullanılabilir. İğne uygulaması sırasında soğuk kompres ve vibrasyonda kullanılabilmektedir. İğne yapılacak alanlara yapılacak germe ve hafif masaj ağrıyı azaltmaktadır.
4. FUT yada FUE ile alınan FU ler içerdikleri terminal saç sayısına göre ayrılmaktadır.
İçerdikleri terminal saçlara sınıflandırılan FU ler steril ringer laktat yada serum fizyolojik içeren steril petri kutularında bekletilmektedir.
Saçlı deriden alınan FU lerin dış ortamda yaşam süreleri 2 saatte %95 iken 8 saatte %88 kadar düşmektedir. Bu yüzden bunlar soğuk ve özel ortamlarda bekletilmektedir.
5. Saç ekim alanının hazırlanması
Ekim alanlarında kaç terminal saç içeren FU kulanılacağı planlanır. Emik alanında saçların çıkış açılarının ve dağılımının belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla ekim alanındaki saçların 2mm kesilmesi bunu daha rahat gözlemlememizi sağlamaktadır. Ancak hasta isteğine göre bu kesim yapılmayabilir.
Her 100-200 FU ekimi yapıldıktan sonra kısa bir ara verilerek kanamanın durmasına izin verilmelidir. Ekim alanın iki el ile hafif gerilmesi kanamayı azaltmaktadır.
Ekim alanlarında FU ekileceği 1-2 mm derinliğinde holler açılmaktadır. Bu amaçla özel bıçaklar kullanılmaktadır. Bu bıçakların boyutları alınan FU lerin terminal saç içeriklerine ve istenen ekim alanında istenen saç yoğunluğuna göre seçilmektedir. Örneğim cm 2 de 45 FU yoğunluğu isteniyor ve 1-2 terminal saç içeren FU kullanılacak ise 0.85 mm lik bıçaklar kullanılmaktadır. Bu bıçaklar 4.5 mm derinliklerde kullanılmaktadır. cm 2 de 45 FU yoğunluğu isteniyor ve 2 den fazla terminal saç içeren FU kullanılacak ise 0.95 mm lik bıçaklar kullanılmaktadır.Bu bıçaklar 5 mm derinliklerde kullanılmaktadır. Ancak yoğunluk artışı hedeflenirken bıçak çapı artmakta buda ekim alanında daha fazla doku hasarı ve greftlerin büyüme ve tutma ihtimalini azaltmaktadır. Bu nedenle 25-28 FU cm2 de yoğunlukla başlanmalı ve daha sonra yoğunluk ileri ekim seansları ile arttırılmalıdır.
Ekim alanında holler tek tek bıçaklarla yapılabileceği gibi. Bazende 2-3 lü yada 4-6 lı bıçaklarda kullanılabilmektedir. Tekli bıçaklar ile frontal ön saç çizgisinde holler açılmaktadır. Daha sonra arkada vertex geçiş hattına 4-6 lı bıçaklar ile bir hat çizilmektedir. Sonra ara boşluk 4-6 bıçaklarla doldurulmaktadır.
Ekim alanında hasarı en aza indirebilmek için “lateral slit tekniği” kullanılmaktadır. Ekim alanında bu yöntemle açılan holler daha yüzeyseldir. Bu saçlı deride daha az hasara neden olmaktadır. Bu teknikte greftler daha yan yana yerleştirilebilmektedir. 6mm – 1.2 mm bıçaklar kullanılmaktadır. Bu yöntem özellikle temporal ve favori gibi saçların daha fazla açılı çıktığı alanlarda daha fazla tercih edilmektedir.
6. Donor alanda skar gelişimi; FUE de 1 mm lik skarlar oluşmaktadır ve bunların sayısı düşünüldüğünde FUT da gözlenen çizgisel iz-skardan daha fazla alanı kaplamaktadır. Ancak bunların çok küçük olması birbirinden bağımsız oluşu bunların daha az görünür olmasını sağlamaktadır.