- Gösterim: 1948
Lazer lipolizis lokal anestezi yani uygulama alanına yapılan özel bir anestezi ile yapılmaktadır. Yurt dışında “walk-in, walk-out” olarak tanımlanır yani bir ayaktan tedavi uygulamasıdır. Hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur.
Lazer lipolizis hastası uygulamadan 2 hafta önce uygulama için değerlendirilir. Kilo ve boy gibi verileri değerlendirilir. BMI yani vücut kütle indeksi çıkarılır. Genel sağlık durumu değerlendirilir. Kullanılan tüm ilaçlar gözden geçirilir. Hastaya uygulamanın nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatılarak hasta bilgilendirilir.
Uygulama günü hasta tekrar boy ve kilo ile BMI yönünde ölçülür. Bu ölçümler uygulama sonrası ve takiplerinde tekrarlanır.
Lazer lipolizis yapılacak alanlarda derinin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Derinin elastikiyetinin değerlendirilmesi don derece önemlidir. Bu amaçla “snap testi” yapılır. Bu testte deri işaret ve başparmak arasında hafif tutulur sonra parmaklar bırakılır. derinin hemen eski durumuna dönüyor olması deri elastikiyetinin iyi olduğunu ve lazer lipolizis sonrası deride sarmalar gelişmeyeceğinin göstermektedir.
Lazer uygulanacak alanda deri üzerinde lekeler, aktif enfeksiyonlar ve izler mutlaka muayene edilmeli, bulgular hasta ile paylaşılmalı hatta fotoğraflanmalı ve notlar alınmalıdır.
Hasta ayakta iken uygulama alanının çevre ölçümleri yapılır.
Yine hasta ayakta durur iken uygulama yapılacak alanlar özel renkli kalemler ile işaretlenir. İşaretleme farklı kalem renkleri ile yağ dokusu sınırı ve en fazla yağlanma alanları şeklinde işaretlenmelidir. En yoğun yağlanma alanı merkezde kalacak şekilde çevreye yağlanmanın sınırına kadar daireler çizilmektedir.
Yağlanma alanının işaretlenmesi dışında ayrıca uygulama sırasında kanüllerin gireceği yerler ve kanülün uygulama yönleride işaretlenmektedir.
Ayrıca yağlanma alanında deride hafif çökme alanları var ise bunlarda işaretlenmelidir.
Bu işaretleme son derece önemlidir. Çünkü;
- Lazer lipolizis hasta yatar pozisyonda yapılacak ve uygulama alanına anestezi için sıvılar verileceği için alandaki yağlanma ve yerleşimi uygulama sırasında iyi değerlendirilemeyecektir.
- Uygulanacak lazerin etkin sonuçları için alana toplam bir enerji gerekmektedir. Bu alanın matematiksel ölçümleri ile hesaplanmaktadır.
Uygulama alanı chlorhexidine solüsyonları steril edilmekte ve hastaya sterile örtü ve giysiler giydirilmektedir.
Hastaya sakinleştirici ve rahatlatıcı-sedasyon ilaçları verilir. Bu amaçla hastaya benzodiazapen içeren ilaçlar uygulamadan 30 dakika önce ağız yolu ile verilmektedir.
Uygulama Alanlarına Yapılacak Lazer Uygulamasında Toplam Enerjilerin Hesaplanması
Uygulama alanı mentor denilen özel ölçüm aparatı ölçülür. Bu ölçümde alanın uzunluk, genişlik, çap ile derinin kalınlığı ölçülür. Ölçülen kalınlık gerçek kalınlığın iki katı olduğu için ölçüm değerinin ½ alınmaktadır. Sonra uygulama yapılacak alanın volümü hesaplanır. Alanın volümü; uzunluk X genişlik X cilt kalınlığı /2 .
1 ml lik yağ dokusunda 2.51 J enerji 1 °C ısı artışı sağlamaktadır.
1 cc=1 cm3 lik yağ dokusu 0.9 gr dır. Her bir cc için 2.3 J gerekmektedir. İstenen doku ısısı 42 °C dir. Yani 37 °C bazal vücut ısısı 5 °C arttırılmalıdır. Buna göre gerekli toplam eenerji hesabı uygulama lana volümü X 2.3 X 5 °C olarak hesaplanmaktadır.
Hesaplanan toplam enerji alana uygulanmakta. Uygulam sırasında toplam enerjinin % 60 yağ dokusunun derin planında kullanılmakta, % 40 ise aha yüzeyel uyglanmaktadır. Yüzeyel uygulamada lazer wat azaltılmaktadır.
Yağ dokusu üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda yağ dokusu için lazer lipoliziste önemli matematiksel sonuçlar elde edilmiştir. 1 gr yağ dokusunda 1 °C lik ısı artışı için 2.51 J enerji gerekmektedir. Buna yağ dokusunun özel sıcaklık kapasitesi denilmektedir. 1 cc = 1 cm3 yağ dokusu 0.9 gr dır. Her bir cc yani cm3 yağ dokusu için 2.51 X 0.9 = 2.259 J buda yaklaşık olarak 2.3 J olarak belirlenmiştir. Lazer sırasında yağ dokusunda ısının 42 derece altında olması gerekmektedir. Uygulama yapılacak yerin lazer öncesi termal ısı ölçerler ile ısısı ölçülmektedir bu bazal vücut ısısıdır. Başlangıç ısı ile hedeflenen ısı farkı hesaplanmaktadır. Örneğin başlangıçta deri ısısı 30 C ise aradaki fark 45 - 30 = 12 °C olmakta.
En son olarak alanda kullanılacak toklam enerjinin heseplanması için şu formül kullanılmakta.
Alanda uygulanacak toplam enerji = Alanın volümü X Yağ Dokusunun Sıcaklık Kapasitesi X Ortak Standart Çarpan. Örneğin karın bölgesinde ölçümler yapılarak alan 20 cm en, 20 cm boy ve deri kalınlığı 4 cm olarak ölçüldü. Yukarıdaki basamaklarla Alanın Hacmi = 20 X 20 X 2 = 800 cm3. Bu alana uygulanacak toplam enerji; 800 X 2.3 X 12 = 22. 080 J olarak hesaplanmakta. Bu sonuç lazerin bu alanda uygulanması gereken toplam enerjisini vermektedir.
Lazer lipolizis sırasında deride yeni kolajen yapımı ve gerginlik sağlanması için dermiste 48°C-50°C ısılar sağlanmalıdır. Ancak ısının 50-70 °C olması deri yüzeyinde 40°C-41°C ısıya neden olmaktadır.
Lazer lipoliziste klinik başarıda uygulama alanına göre seçilen uygulanması gereken toplam enerjilerden bahsedilmektedir. Örneğin çene altında etkin klinik cevap için 6600 J total enerji uygulandığında 10 cm3 kadar yağ dokusunda azalma sağlanmaktadır.
Örneğin Nd YAG lazerde; diz kapaklarında 100J, kalçada 600J, uyluk iç 400J, çeneye 700J, kolara 12,800J, kalça alt çizgilerine 13,100J, kalçaya 600J, sırta 21,900J, karına 24,600J gibi rakamlar tespit edilmiştir. Bu total dozların uygulanması klinik etkinliği belirlemektedir.
Ttal enerji dışında son yıllarda ortalama enerjden bahsedilmektedir. 51.3 J/cm2 yüze ve çene altına, 92.6 J/cm2 boyuna, 37.7 J/cm2 kola, 28.1 J/cm2 karına gibi. Di Bernardo arkadaşları lazer lipolzis sırasında 67 J/cm2 fazla enerj uyguladıklarında orta düzeyde koagülasyon sağlandığını gstermişleridir. Geniş alanlarda ısı birikiminin yan etkilerine karşı korumak için 133 J/cm2 üzerine çkılmaması gerektiği belirtilmektedir.
Lazer uygulaması sırasında deri altında ısı eşit dağılmalıdır. Örneğin aşağıdaki resimde lazer lipolizis sırasında ısı termal kamera ile fotoğraf alınmıştır. Soldaki ilk resimde mor alanlar soğuk, kırmızı ideal ısı sarı ise fazla ısı artışı alanlarını göstermekte. Bu uygulamada ısı homejen yayılmamıştır. Sağdaki resimde ısının alana homojen yayıldığı görülmektedir.