- Gösterim: 1972
1976 yılında Fischer istenmeyen yağların alınmasında sakşın yani emme yönteminden bahsetmiştir. İlk çalışmaları 1990 yılında Dressel tarafından yapıldığını görmekteyiz. Başlangıçta liposakşın kuru teknikle uygulanmış yani yağ dokusu alınacak bölgeye önceden bir sıvı verilmemiş. Bu etkin bir yöntem ancak uygulama alanında daha fazla travma etkisi ile kanama, kan kaybı, morarma, iyileşme süresinde uzama gözlenmektedir. Ayrıca bu uygulama deri altı fibrozisi arttırması nedeni ile deri yüzey düzensizlikleri yapmaktadır. Bu nedenle uygulama alanına sıvı verilmesi ve sonrasında liposakşın yapılması tercih edilmeye başlanmıştır.
1992 yılında Apfelberg lazerin yağ dokusu üzerindeki etkilerini saptamış ve 1994 yılında Apfelberg ve arkadaşları ilk olarak lazer ile liposakşın klinik uygulamalarını yapmışlardır. İlk olarak Nd:YAG lazer 40W, 0.2 sn puse süresi, 600μm fiberler 4-6 mm kanüllerle kullanılmıştır. Bu ilk çalışmalarda uygulama sırasında doku altı kanaması, ağrı ve ödemi daha az olduğu, uygulama sırasında doktorun daha az efor sarf ettiği gösterilmiştir. Ancak verilerin yetersizliği ile FDA bu uygulamaya onam vermemiştir.
2000 -2003 yılları arasında Blugerman, Schavelzon ve Goldman 1064nm Nd:YAG sistemini tekrar lazer lipoliziste kullanmışlardır. Bu gurup yağ dokusu, dermis, damarsal yapılar, ter ve apokrin bezler üzerine lazerin etkilerini göstermişlerdir. Daha sonraki yıllarda Badin, Goldmanın yaptığı çalışmalarda lazerin adipoz hücrelerin hücre zarlarını parçaladığı, kan damarlarını koagüle ettiği, daha az kanamanın olduğu, yeni kollajen gelişimini sağladığını göstermişlerdir. Tüm olumlu sonuçları daha ince kanül kullanılması, lazerin doku etkileri ve sonrasındaki doku iyileşme reaksiyonları ile açıklamışlardır. Hatta erkeklerde meme küçültmede kullanarak yağ dokusunun daha yoğun olduğu alanlarda lazer lipolizisin etkinliğini gösterilmiştir.
2006 Kim ve Geronemus lazer lipolizis hasta takiplerini MR ile değerlendirmişler klinik sonuçlar MR ile kanıtlanmıştır. 2006 yılında 6W Nd:YAG lazer Deka tarafından yapılmış ve Cynosure tarafından pazarlanan lazer FDA tarafondan onam almıştır.
2007 yılında Mordon ve arkadaşları 980nm diode ve 1064nm Nd:YAG lazerlerin lipoliziste modellerini çıkarmışlardır. Bu modellemede lipolizis ve deride gerilme yapabilmesi için dokuda ısı 48-50 C çıkmış olmalıdır.
2008 yılında McBean ve Katz 1064nm/1320nm (SmartLipo MPX, Deka, Cynosuredağıtım) sistemle ile lazer lipolizis çalışması yaparak deride gerilme etkilerini göstermişlerdir.
2009, Dudelzak ve arkadaşları lazer lipoliz sonrası aspirasyonun klinik sonucu etkilemedğini göstermiştir.
2009, Dibernardo karın bölgesinde 1064nm Nd:YAG ve 1320nm lazerin deride gerginliğin sağladığını gösterdi.