Lazer Lipolizis Etki Mekanizması

Lazer etki mekanizmasının temeli lazer ışığının seçici ısı etkisidir. Lazer ışığı dokuya uygulandığında dokuda bulunan su, protein, yağ ve pigmentler(bunlara kromofor denilmektedir) tarafından lazerin özelliğine göre farklı oranlarda emilmekte buda lazer ışığının dokuda ısıya dönüşmesine neden olmaktadır. Lazer lipoliziste ise kromoforlar yağ, su ve protein olan doku kollajeni ile damarlardaki hemoglobindir. Bu kromoforlar üzerinde lazerin etkisi lazerin dalga boyuna bağlıdır. Örneğin su 2000 nm üzerindeki dalaga boyları tarafından iyi emilmekte 3000 nm de ise emilim oranı peak yapmaktadır. Proteinler 280 nm de, pigmentler ise 400-2000 nm aralığında emilim göstermektedir.

Lazer dokuya uygulandığında lazerin bir kısmı direkt emilmekte. Bu dokuda ısıya hemen dönüşerek asıl etkiyi göstermektedir. Lazer ışınımının bir kısmı ise dağılıma-scattering uğramaktadır. Bu daha sonra doku tarafından emilerek tekrar ısıya dönüşmektedir. Scattering olan kısım lazerin %10'u kadardır.

Aşağıdaki resimde olduğu gibi 1 noktasından lazer uygulanmakta burada lazerin büyük bir oranı yağ dokusu tarafından emilmekte ve ısıya dönüşmektedir. Lazerin küçük bir kısmı ise dağılıma-scattering uğramakta. 2 ve 3 noktalarında tekrar emilim ve scatterng olmakta en son 4 noktasında tekrar emilerek sonlanmaktadır.



Lazer Lipolizis Etki Mekanizması



Yapılan çalışmalarda yağ dokusu ve dermis için en uygun dalga boyu 450 – 1800 nm aralığı olarak saptanmıştır.  Aşağıdaki grafikte su ve yağ dokusunun lazer dalga boylarına göre emilim farkları görülmektedir. Kollajen ve suyun lazer emilimi aynı seyretmektedir ve lazer dalga boyu arttıkça buda artmaktadır. Burada dermis önemli çünkü dermisin yapısı ve yağ dokusu ile olan komşuluğu nedeni ile lazer ışıklarından direkt etkilenmektedir.  Dermisin emilim yaptığı iki peak görülmektedir. Bunlar 1210 ve 1450 nm dir.



Lazer Lipolizis Etki Mekanizması



Lazer yağ dokularda ısı artışı ile geçici ve kalıcı hasar yapmaktadır. Bu hasarın derecesi lazerin dokuda uygulanma gücüne yani yağ dokusunda yaptığı ısı değişimine bağlıdır. Lazer düşük güçlerde yani ısılarda yağ hücrelerinin boyutlarını 100 mikrona kadar attırmakta bu yağ hücrelerinin normale dönebileceği tumefaction olarak tanımlanan hasara neden olmaktadır. Bunun olma nedeni ısı ile yağ hücrelerinin hücre zarında sodyum-potasyum kanalları açılmakta ve hücre dışı sıvının hücre içerisine girmekte buda hücrenin şişmesine neden olmaktadır. Tumefaction etkisi lazerin 1000 J kadar uygulandığı enerjilerde görülmektedir. Yüksek lazer enerjilerinde yani 1000-12.000 J lerde ise yüksek ısı ile yağ hücreleri kalıcı olarak hasarlanarak parçalanmakta lipolizis olmaktadır. Lazer yağ dokusunda etkisini sadece ısı değil mekanik hata kimyasal olarakta göstermektedir.

Lazerin uygulanması sırasında lazer ışınım volümü yani kullanılan lazerin fiber çapı önemlidir. Lazer küçük fiber çapı ile kullanıldığında dokularda yüksek emilime uğramakta dokulardan scattering düşük olmaktadır. Lazer fiber çapı arttıkça emilim ve scattering artmaktadır. Lazer yüksek fiber çapı ile kullanıldığında emilim orta scattering fazla olmaktadır. Lazerin dokularda emilimi ve scattering toplamı lazerin yaptığı ısıya bağlı doku eritici-lizis etkisini yapmaktadır. Lazerin scatteringi lizis derinliğini azaltmaktadır.

Lazerin dalga boyu seçiminde orta scattering yüksek absorbsiyon istenmektedir. Dalga boyu arttıkça scattering artmaktadır.

Lazer yağ dokusunun küçük bir alanına uygulandığnda ilk olarak aşağıdaki resimde olduğu gibi V1 alanında ısı ortaya çıkmaktadır. Bu ısı dokuda yayılmakta ve V2 olarak gösterilen alana yayılmaktadır. Lazer lipolizste asıl etkili olan ısı V1 alanıdır. Lazer doku içerisinde hızlı hareket ettirilerek V1 de ısı etkisi korunmakta ve V2 de istenmeyen ısı artışı azaltılmaktadır.

Lazer yağ dokusunda erime yapabilmesi için 50-65 C lere ulaşması gerekmektedir. Lazer lipolizis sırasında yukarıdaki resimde V1 alanında  ısı 65 C ye kadar ulaşmaktadır. 50 C derecenin üzerindeki ısılar istenmeyen yan etkilere neden olmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda lazer lipoliziste doku içi ısısı 48-50 °C yükselmelidir. Buda dış deri ısısının 38-41°C olması anlamına gelmektedir. Buda infrared ırı ölçerler ile kontrol edilebilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency