Lazer Lipolizis'in Uygulanması

Lazer Lipolizis'in UygulanmasıUygulama yapılacak alana tumescent yani dokuyu şişirici anestezik ilaçlar uygulanır. Bu daha sonraki bölümde anlatılacaktır. Alan geniş ise uygulama alanı 4X20 cm alanlara bölünerek uygulama yapılmaktadır.

Bundan sonra lazere başlamadan önce uygulama alanının deri yüzeysel ısısı infrared ısı ölçerler ile ölçülmektedir.

Lazer lipoliziste deri altı yağ dokusuna lazerin fiberinin uygulanabilmesi için mikrokanüller kullanılmaktadır. Bunlar 1 mm de küçük çaplıdır.

Daha önce uygulama alanında belirlenen mikro-kanül girecek yerlere 11 nolu bistüri ile deriye insizyon yapılmaktadır. Lazer lipoliziste 300 – 600 μm çaplıoptik mikrofiberler kullanılmaktadır ve bunlar kanülün ucunda 2-3 mm dışarıda kalacak şekilde yerleştirilmektedir. daha sonra insizyon noktalarından deri altına  yağ dokusuna mikrokanül yerleştirilmektedir. İlk olarak mikrokanül derin yağ dokusuna yerleştirmekte daha sonra yüzeysel yerleştirerek fun şeklinde alanın tamamına uygulama yapılmaktadır.

Kanül ucundaki lazer fiberden çıkan kırmızı pilot ışık (HeNe) deri altında görünmektedir. Bunun ışık yoğunluğu deneyimi önemlidir. Mikrokanülün deri yüzeyine ne kadar yaklaştığını göstermektedir.

Kanül deri altında Nd:YAG lazerlerde 50- 100 mm/sn, diode lazerlerde 25 – 50 mm/sn olacak şekilde ileri geri hareket ettirilmektedir. Bu hareket deri yüzeyine paralel olmalıdır ve ileri geri kanül hareketi sırasında lazer dokuya uygulanmaktadır. Aynı horizontal planda 10-15 kez ileri geri hareket ettirilir. Sonra yaklaşık 1o derece kanül deri altında yeni horizontal plana yerleştirilir ve bu planda sabit ileri geri 10-15 kez hareket ettirilir. Tüm alan bu şekilde tarandıktan sonra ilk giriş alanının 12 cm uzağına kanül deri altına tekrar yerleştirilir ve işlem tekrarlanmaktadır. Böylece 20X20 cm2 alanda uygulama toplam 10 dakika sürmektedir.

Lazer uygulaması sırasında derin dokulardan kanül geçerken sıcak tavada yağın sesine benzer bir ses duyulmaktadır.

Lazer gücü uygulama alanına göre seçilmektedir. Örneğin Nd YAG lazerde boyunda 12-15 W ve karın, kalça ile uylukta 22-28 W tercih edilmektedir. Dıode lazerde ise vücutta 18-22 W, çene altı, kolların iç kısmı ve uylukta 14-16 W uygulanmaktadır.

Bu sırada diğer el ile doku hareketsizleştirilir-immobilize edilmektedir. Ayrıca bu el uygulama alanına konularak doku ısısı ölçülmektedir. Standart deri ısısı 26- 28°C ile başlanmaktadır. Kanüle doku direnci kalmayana hatta infrared ısı 38°C-40°C olana kadra devam edilmektedir. Bu sırada deri ısınmış olarak dokunulduğunda hissedilmektedir. Dermis ve yağ dokusu ince ise bu ısı hemen ortaya çıkmakta. Örneğin submental alanda. Bazı lazer sistemlerde kanül ucundan doku ısısı ölçülmekte eğer ısı tehlike sınırında ise lazer otomatik olarak kapanmaktadır. (SmartLipo MPX gibi.)

Lazer lipolizis bittikten sonra derinin özellikle dermisin stimülasyonu için kanül subdermal yerleştirilmekte. Kanülün ucu deri yüzeyine açılanacak şekilde yerleştirilir ve kanül sadece geri çekilirken lazer uygulanır. Bu uygulamada kanül daha yavaş 50 mm/sn herket ettirilmelidir.



Lazer Lipolizis'in Uygulanması
Lazer Lipolizis'in Uygulanması
Lazer Lipolizis'in Uygulanması
Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması

    Lazer lipoliziste deri altı yağ dokusuna lazerin fiberinin uygulanabilmesi için mikrokanüller kullanılmaktadır. Bunlar 1 mm de küçük çaplıdır.
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması

  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması

  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması

  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması
  • Lazer Lipolizis'in Uygulanması



Likit haline getirilen yağ dokusu kanülden rahatlıkla aspire edilmektedir. Aspirasyon işlemine liposakşın olarak tanımlanmıştır. Bunun için düz yada hafif eğimli ince kanüller kullanılmaktadır. Otomatik aspirasyon sistemleri kullanılabileceği gibi 60 ml şırınga ile aspirasyon ellede yapılabilmektedir. Yavaş hareketler ile derin, orta ve yüzeysel alanlarda liposakşın yapılmaktadır. Aspirasyon yapılmadan elle masaj ile insizyon noktalarından sıvı haline gelmiş yağ dışarı boşaltılabilmektedir. Doku içerisinde kalan yağ vücudun temizleme sitemi olan makrofaj hücreleri tarafından bölgeden uzaklaştırılmaktadır. Bazı lazer sistemlerde mikrokanüller iki yollu olmakta lazer liolizs sırasında aspirasyonda yapılmaktadır. Kanamanın olmaması diğer klasik liposakşınlara göre daha volümlü yağ dokularının alınmasını sağlamaktadır.

Otomatik aspirasyon sistemleri 350–450 mmHg negative basınç ile 2.5-3 mm kanül ile çalışmaktadır.

Aspirasyon deri altı yağ dokusunun 50 mm daha az olduğu alanlarda yada deri gerginliğinin olmadığı alanlarda yapılmayabilir. İnsizyon yerinden kendilinden drene olması sağlanır.

Lazer lipolizis istenilen kontur sağlanana kadar aspirasyonla yada aspirasyonsuz devam edilmektedir. Lazer bitiminde deri parmak arasında sıkılarak deri altı yağ dokusu kontrol edilmektedir.

Lazerde bazen kombine dalga boyları kullanılabilmektedir. Örneğin 1064/1319 Nd Yaga lazer kullanımında; yöntem olarak eğer lipoliz yapılıyor ise 70% 1064 nm ve 30% of 1319 nm kombinasyonu tercih edilmekte. Aspirasyon aşamasında ise 1319 nm kullanılmakta. Bu deriyi ve yağ dokusundaki fibröz stromayı ısıtmaktadır.

Lazer mikrokanülü için açılan kesi – insizyon alanı steril pansuman ile kapatılmaktadır.

Uygulama alanı derisi Micropore yada Tensoplast yapışkanlı bantlar ile kompreslenmektedir. Bu işlem 1 hafta uygulanır. Kompresyon için özel giysiler uyguama lanına göre 3-30 gün kullanılmaktadır.

Uygulama sonrası aspirasyon yapılmamış ise 1-2 ay, aspirasyon yapılmış ise 4-8 ay sonra klinik sonuçların alınabileceği hastaya mutlaka anlatılmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency