Cilt kuruluğunun, kserotik cilt kliniğinin tedavisi denilince ilk akla gelen her zaman nemlendiricilerin kullanımı olmaktadır. Cildin temizliği ile yüzeydeki kir, doğal yağlar, ter ve diğer birikintilerin fiziksel ve kimyasal olarak uzaklaştırılmasının nemlendirici kullanımının bir parçası olarak algılanmaktadır. Bu nedenle cilt temizliğinde banyo koşulları genellikle göz ardı edilmektedir. Banyo koşulları denilince, kullanılan cilt temizleyicisi, temizlenme aksesuarları (örneğin pamuklu ve sentetik lifler, kese, süngerler gibi), temizlenme yöntemleri (duş ya da küvet banyoları), banyo sıklığı ve süresi, banyo suyunun sertliği ve sıcaklığı akla gelmektedir.

İdeal bir banyo koşulunda bile cildin stratum korneumdaki hücreler arası lipitlerin, amino asitlerin ve diğer doğal nemlendirici faktörlerin kaybı ve bazı kimyasalların birikimi söz konusudur. Bu durum cilt kuruluğunu ve klinik bulguları artırabilir. Bu çok detaya girmeden banyo koşullarının nasıl olması gerektiği hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Örneğin, yüksek yüzey aktif madde aktivitesine ve cilde (proteinlere) afiniteye sahip cilt temizleyicileri, naylon içerikli liflerin ciltte neden oldukları aşırı sürtünme, çok sıcak suyla yıkama ve durulama ile birleştiğinde cilt kuruluğuna artışa neden olabilir.

Cilt kuruluğunun çocuklar ve yaşlılarda daha fazla olduğu düşünüldüğünde, bu kişilerin istemeden de olsa uygunsuz cilt temizliği uygulamalarını sürdürebildikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle cilt kuruluğunda sadece  hastaların değil, anne, baba ve bakıcılarında cilt temizliği ve banyo koşulları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Banyo yapma alışkanlıkları ve banyo koşulları ile ilgili geniş bir anket çalışmasının yapıldığını görebilmekteyiz. Bu sonuçlara bakıldığında;

  • Banyo sonrası genel cilt şikayetleri sorgulandığında sırasıyla cilt kuruluğu, kaşıntı, ciltte pullanma, kızarıklık ve ciltte yanma ile ağrı gibi şikayetler ifade edilmektedir. Bu şikayetler kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görülmektedir.
  • Katılımcılarda tercih edilen cilt temizleyicisinin formu sorgulandığında, sıklığına göre sıvı banyo temizleyicileri ve katı sabunlar öne çıkmaktadır. Köpüren temizleyici tercihi ve böyle bir ürünün varlığı hakkında bilgi ise oldukça düşüktür.
  • Bir cilt temizleme ürünü seçiminde tercih nedenleri sorgulandığında, sıklığına göre doğal içerikli olması, bilinen bir marka olması, içeriklerinin kontrol edilmesi, kokusunun güzel olması ve ürünün bol köpürmesi yer almaktadır.
  • Bu çalışmada az-orta köpüren bir banyo jeli ile yapılan banyoda köpük elde edilmesi için daha fazla miktarda ürün kullanıldığı, köpürme için sentetik liflerin tercih edildiği ifade edilmiştir.
  • Temizleme ürünleri sadece eller kullanılarak banyoda kullanıldığında köpük olmadığı veya yetersiz olduğu bilgileri verilmiştir.
  • Yıkama sırasında kullanılan aksesuarlar sorgulandığında sırasıyla kese, naylon veya başka bir sentetik malzemeden yapılmış lifler, sentetik olmayan pamuklu havlu veya doğal sünger, banyo fırçaları ve sadece çıplak ellerin kullanımları görülmektedir. Özellikle ülkemizde Türk banyosu geleneğine bağlılıktan dolayı kese ve uzun ovmalar çok yaygın kullanılmaktadır.
  • Banyo sırasında kullanılan suyun sıcaklığı sorgulandığında sırasıyla sıcak, çok sıcak, ılık ve soğuk su tercih edilmektedir.
  • Bu anket çalışmasında banyo süresinin 10 dakikadan uzun ve sıklığının haftada 3'ten fazla olduğu görülmektedir.
  • Ankete katılanların büyük bir çoğunluğunun banyo su sertliği hakkında bir bilgisi bulunmamaktadır. 

Cilt kuruluğu olan ve/veya cilt bariyer fonksiyonunun bozulduğu diğer cilt hastalıklarına sahip hastalar için cilt temizliği ve banyo koşulları hakkında aşağıda genel öneriler yer almaktadır.

  • Banyoda cilt temizliği için kolay köpüren cilt temizleyici jeller kullanılmalıdır. Köpüren cilt temizleyicileri, potasyum hidroksit ile nötralize edilmiş miristik asit ve palmitik asitten oluşan sıvı tipte bir yağ asidi sabunudur. Temizleyici, cilt temizleyici bileşenlerini optimum konsantrasyonda köpük halinde boşaltan bir kap içinde şişelenmiş olmalıdır. Cilt temizleyicisinin kolay köpürmesi, sürtünmeden kaynaklanan fiziksel tahrişi, kullanılan ürün miktarını ve banyo süresini azaltır. Bu ürünlerin içeriğindeki sorbitol, gliserin veya diğer nemlendirici bileşenler, yıkamadan sonra cilt kuruluğunu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

  • Buları pamuklu bir lifte köpürtün, köpüğü sadece ellerinizle yada pamuklu yumuşak bir havlu ile cidinize uygulayın. Kese, fırça ve naylon içerikli senteteik lifler kullanmayın.

  • Köpük uygulamasını ovalayarak değil, cilde okşarcasına nazikçe uygulayın.
  • Köpük uygulamasını baştan sona doğru bir sırayla gerçekleştirin. 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency