Derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi kişisel cilt bakımı ve cilt hastalıklarının tedavisinde son derece önemlidir. Nemlendirme uygulamasını çevresel koşullar ve cildin temizlenmesi sırasında yaşanan kayıpların yerine konulması olarakta düşünebiliriz.

Nemlendiricilerin uygulanması ile;

  • Cilt pürüzsüz ve yumuşak hale gelmekte; deri yüzeyine bir nemlendirici uygulandığında deri pürüzsüz ve yumuşak olmakta. Bu derinin en dış tabakası-st. corneum' da bulunan korneositlerin kendi aralarında iyi organizasyonu ile mümkündür. Korneositler arasında yer alan yağlar organizasyonu sağlayarak derinin yumuşak ve düz algılanmasını sağlamaktadır. Çevreseş koşullara ve yıkama sonrası bu yağların kaybı, derinin daha kuru ve kaba algılanmasına neden olmakta. Ancak nemlendicilerde önemli olan bu etkinin uygulandıktan sonra uzun sürmesidir.
  • Cildin nem içeriği artmakta
  • Görünümü iyileşmekte
  • Cildin yüzeyine istenen etkiyi sağlamakta.

 

Nemlendiricilerin cildin nem içeriğni arttırması nemlendici reklamlarında olduğu gibi içeriklerindeki suyu deriye vermeleri olmaz. Nemlendiriciler derinin yüzeyinde bir filim tabakası oluşturmakta bu derinin su kaybını önleyerek/azaltarak su içeriğini arttırmaktadır. nemlendiriciler Only through skin, barrier repair can TEWL be permanently returned to normal levels. Increased skin hydration is the mechanism by which most moisturizers decrease fine lines of dehydration, especially those around the eye where the skin is thinnest. Retarding TEWL will hydrate this skin temporarily until the moisturizer is removed with cleansing. While wrinkle reduction may appear to be a functional benefit, it is a result of increased skin hydration that will be temporary unless skin barrier repair occurs.ile 

Nemlndiriciler deri üzerinde bir bariyer görevi görürler, suyun deriden kaybını önlerler, alt deri tabakalarından suyu epidermise çekerek nemlendirirler. Bu yüksek nem ile deri eastikiyetinin desteklenmesi deride ince çizgi oluşmasını engellemektedir. Güneşe, rüzgara sıcak ile soğuğa karşı deriyi beriyer olarak korumaktadır. Nemlendiriciler makyaj öncesi deride bir temel oluştururlar, akşamları deri dokusunu desteklerler, deri yüzeyinin düz görünümünü verirler. Deride makyajın ve makyaj renginin daha uzun kalmasını sağlarlar. Ayrıca nemlendiriciler makyaj ürünlerindeki pimentlerin deri gözeneklerine girmesini engellemektedir. Buda makyajın kolay temizlenmesini sağlamaktadır. Nemlendiricilerin temel yapısı sudur. Nemlendiricilerdeki yağlar ve su emülsiyonları içeriklerinde badem yağı, zeytin yağı, lanolin ve bazende humektan olarak gliserol içermektedir.

Ürünlerde nemlendirici aktif madeler;

  • Panthenol; humektan etkilidir. B5 vitamine dönmekte ve deri onarımında rol oynamaktadır.
  • Seramidler;  deride zaten var ve NMF olarak rol oyanamaktadır.
  • Hiyaluronik asit dermiste kollajen ve elastin çevresinde doğal nem dengesini sağlamaktadır.
  • Vitamin C nemlendiricilerde yüksek su bağlama özellikleri ile kullanılmaktadır.

İçeriklerine ve fonksiyonlarına göre alt guruplara ayırlmaktadır.

Oklüzyon yani deri üzerini örterek etki gösteren nemlendiriciler

Bunlar yağ içerikleri ile deride SC üzerini örtmekte ve su kaybını azaltmaktadır. Çok kuru derilerde tercih edilmelidir. Bunlar kuru deride kullanıldığı sürece etkilidir. Kesildiklerinde deri hemen eski kuru formuna dönmektedir. 

Oklüziv nemlendiriciler aşağıda anlatılan hümektanlar ile birlikte kullanılmalıdır. Çünkü deride su kaybı-TEWL % 40 daha daha fazla ise oklüziv nemlendiriciler tek başlarında deride maserasyon yapmakta hatta deri yüzeyinde bakteri sayısını arttırmaktadır. 

Bunların içerisindeki yağlar;

Petrolatum; zeytin yağa göre deriden su kaybımı 170 kat fazla azaltmaktadır. Ancak yağlı bir dokusu nedeni ile kozmetik olarak fazla tercih edilmemektedir.

Mineral yağlar

Diğerleri; parafin, squalen, silikon deriveleri(dimethicone, cyclomethicone), soya yağları, üzüm çekirdeği yağı, propilen glikol, lanolin, lesitin, steril siterat, bal mumu gibi.

Koyunların derilerinde sebum salgılarında yer alan lanolin SC nun kendi içeriğindeki yağlardan kolsterol kadar etkilidir. Ancak zayıfta olsa bir alerjendir.

Propilen glikol-PG kokusuz ve sıvı formundadır, oklüziv ve hümektan olarak nemlendirici etkisini göstermektedir. PG bazı ilaçların emiliminde kullanımaktadır. (steroidler ve minoxidil gibi). PG allerji özellikleri düşüktür ancak deriden bazı allerjenlerin emilimi arttırarak kontakt dermatitis yapabilmektedir.

Humektan Nemlendiriciler 

Bunlar suda eriyebilen ve çevredeki suyu hemen yapılarına alan nemlendiricilerdir. Deriye uygulandıklarında havadan(atmosferde % 80 nin üzerinde nem koşulunda) ve derinin daha alt tabakalarından su çekmektedir. Dış ortamda nem yetersiz ise bu duruda humektanlar suyu derinin  derin tabakalarından almaktadır. Buda deriden su kaybını-TEWL ve kuruluğu daha fazla artırmaktadır.

Humektanlar daha çok emolyent şeklindedir. Bunlar hava ile temasında su kaybetmesin, yapısı kalın olsun ve uzun ömürlü olsunlar diye birçok kozmetik ürünün içerisine katılmaktadır.

Deriye uygulandıklarında SC da aşırı su tutulumu ile ödem yapmakta buda deri yüzeyinde geçici çizgilerde azalma sağlamaktadır ancak etki 24 saatten azdır.


Humektan olarak en sık kullanılanları gliserin ve gliseroldür. Diğerleri AHA, panthenol, karboksilik asit-carboxylic acid, sorbitol, sodyum hyaluronat-sodium hyaluronate, sodyum ve amonyum laktat-sodium ve ammonium lactate, sodyum prilidin-sodium pyrrolidine, üre-urea, propilen glikol-propylene glycol, jelatin-gelatin, bal ve diğer şekerlerdir.

Gliserin; Diğer nemlendiricilerden daha fazla ve uzun etkilidir. Uzun süre kullanımı ile SC da korneositlerde kalınlaşma ve korneositler arasındaki kalınlığın arttığı gösterilmiştir.

Ure; kullanımı nemlendirmekte ayrıca kaşıntıyı baskılamakta. Kortizon ve retinoid emilimini artırmaktadır. 3-10% konsantrasyonları etkili. % 10 TEWL düşürmekte ancak % 3 değişiklik yapmamakta.

Hidroksi asitler; AHA; glikolik asit-glycolic ve laktik ait-lactic, malik asit-malic acid, sitrik asit-citric acid ve tartaric asit-tartaric acid. Glikolik asit aynı zmaanda güneştende deriyi korumakta. Beta hidroksi asitler; salisilik asitler. AHA ve BHA lar korneositlerin yapııklığını azlatarak SC kalınlığını azaltmakta deride dökülme-deskuamasyon yapmaktadır. Laktik asit korneositlerde seramid yapımını arttırmaktadır. 8%  laktik asit etkin konsantarsyon değeridir.

Emolyentler-Emollients Nemlendiriciler

Derinin yapısını ve koruyucu fonksiyonlarını sağlamak amacı ile kullanılan yağlar ve lipidler içerikleridir. Bunlar deri yüzeyine uygulandıklarında deriden su kaybını azaltmakta ve epidermiste su tutulumunu sağlamaktadır.

Emolyentler içerisinde yağ asitleri olarak linoleik asit, ayçiçeği, akşam çuha çiçeği veya hodan yağı gibi bitki kaynaklardan elde edilenler kullanılmaktadır.

Bunlar krem yada losyonlarda içeriğin vizkozitesini arttırmak için kullanılmaktadır.

Kakao ve shea yağı doğal emolyentlerdir.

Diğer yağ esterleri örneğin gliserol stearat, propilen glikol ve setil palmirate diğer emolyentlere örneklerdir. Bunlar deriye uygulandıklarını deriye pürüzsüzlük ve koruyuculuk sağlamaktadır. Bunlar deri yüzeyeine uygulandıklarında daha az yağlı hissedilir.

Yağ esterlerinin terimlerinde en sonlarında “ate” son ekleri vardır. Glyceryl stearate, cetyl palmirate gibi.

Emolyentler deriye uygulandığında deride hidrasyon, yumuşaklık, deride pürüzsüzlük sağlamaktadır. Bu derinin ışıkta daha parlak görünmesine neden omaktadır.

Emolyentlerin astrjenler, kurutucular, yağlandırıcılar, koruyucular ve  tekrar canlandırıcılar olmak üzrer türleri bulunmaktadır.

Nemlendiriciler son derece güvenli sadece lanolin, propylene glycol, vitamin E, Kathron CG deride duyarladırıcı etkileri var.

Kollajen ve polipeptid Nemlendiriciler

Deride yaşlanma ile azlan kolljenin yerine geçmektedir. Bunlar sıklıkla 15,000 ile 50,000 dalton ağırlığındadır. Ancak SC dan sadece 5000 dalton ve daha düşük olanlar emilebilmektedir.

Bunlar emilmediklerinde deri üzerinde bir flim tabakası oluşturmakta deriyi kurumaya karşı korumakta ve deriyi yüzeyini pürüzsüz hale getirmektedir.

Belkide bu etkileri ile deride ince çizgileri hafif düzeltmektedir.

Bunların humektan etkileride vardır. Buda çizglerde nem tutarak etkili olmaktadır.

Krem nemlendiriciler

En yoğun nemlendiricilerdir ve kuru, dehydrate, normal ve olgun ciltlerde tercih edilmektedir. Kremler %60 oranında su içerirler ve dış atmosfer koşulları kuru olduğunda; merkezi ısıtma , sıcak ve soğuk havalarda tercih edilmektedir. Kuru atmosfer koşullarında nemlendirici daha sık kullanılabilir. 

Nemlendirici losyon/sütler

Bunlarda % 75 den fazla su bulunmaktadır. Daha karma yada yağlı ciltlerde tercih edilmektedir. Hafif yapıları deriden daha olay temizlenmelerini sağlamaktadır. Deride yağlı bir his istemeyenler için daha fazla tercih edilmektedir.

Fondatenli tinted nemlendiriciler

Fondotenler iyi bir alternatfitir. İçeriklerine UVA ve UVB koruyucular içermesi yazın bunların daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency