- Gösterim: 8376
Tonikler temizleme ürünleri sonrası cilt yüzeyinde kalan artıkları ve temizleme ürünlerinin ciltten uzaklaştırılması için kullanılmaktadır. Aslında cilt bakımında temizleme aşamasının bir parçasıdır. Ayrıca toniklerin sıkılaştırıcı etklileri nedeni ile cilde tazelik, sıkılaşmış ve canlı bir etki vermektedir.
Toniklerin alkol içerikleri cildin yıkanması sonrası Ph dengesi için kulanılabilmektedir. Cilt yüzeyinden içeriklerindeki alkolün buharlaşması cildin yüzeysel kan damarlarının vazokonstrüksyonu-daralmasına neden olmakta ve deriye soğuma etkisi vermektedir.
Bir toniğin etkisi ve gücü içeriğindeki alkol içeriğine bağlıdır. Deride toniklerin alkol içeriği sıkılaştırıcı etkileri için en fazla % 35 oranında kulanılırlar. Sadece cilde tazelik hissi vermek için için en fazla % 10 oranında alkol içerikleri yeterlidir.
Bir ürünün asit veya alkali tanımlaması pH ölçüsü ile belirlenir. Asitik 7 ve daha az pH değerleri, alkaliler 7 den düşük pH değerlerini tanımlar. Cildin pH' ı 4.5 ve 6.2 arasında, bu nedenle asitiktir. Bu asitik yapı, sebum ve ter deri yüzeyinde bir koruyucu bariyer - manto oluşturmaktadır. Bu aslında bakteri ve mikroorganizmalara karşı koruyucu bir bariyer oluşturmaktadır. Kullandığımız toniklerde pH genellikle 4.0 - 5,5 arasında yani normal deriden düşük yani asitiktir. Bunun amacı temizlik ürünlerinin bozduğu asitik mantonun tekrar sağlanmasıdır.
Farklı cilt tipleri için farklı içerikli tonikler geliştirilmiştir.
Örneğin yağlı ciltler için geliştirilen tonikler astrajenler içermekte bunlarda gözeneklerde etkili olmaktadır. Bu amaçla en sık kullanılan astrajenler narenciye özleri içermektedir. Kuru ciltler için kullanılan tonikler ise humetanlar içermektedir. Bunlar çevreden ve derinin derin dokularından suyu tutarak yüzeysel nemlendirme sağlamaktadır. Humektan olarak butylene glikol, propilen glikol ve sorbitol kullanılmaktadır.
Yağlı ciltler için alkol içeren tonikler kulanılmaktadır. İzopropil ve diğer alkoller derinin yağlarından arındırılması-kurutulması amacı ile kullanılmaktadır. Ancak yüksek oranlarda deride iritasyon ve aşırı kurumalar yapabilmektedir. Ayrıca alkolik yağlar; losyonlar ve kremlerde içeriğin viskozitesini artırmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Setil alkol ve stearyl alkol toniklerdeki alkollere örneklerdir.
Tonik formları
Skin freshener tonikler
Bunlar orta ve hafif etkili toniklerdir. Bu nedenle kuru ve hassas cilt üzerinde kullanım için uygundur. Alkol bu ürünlerde düşük konsantrasyonlardadır ve buda cildin yağ yapısında daha az azaltma sağlamaktadır. İçeriklerinde daha çok bir bitki öz suyu; gül suyu ya da portakal çiçeği suyu gibi kullanılmaktadır. Bazen içeriklerinde deriyi sakinleştiren yatıştırıcı maddeler, azulene, papatya ve allantoin gibi kullanılabilmektedir.
Deri tonikleri
Bunlar skin freshenerlardan daha güçlüdür ancak etkileri ortadır. Bu nedenle kuru, hassas, olgun ya da normal ciltlerde kullanım için uygundur. Toniklerin içeriklerinde temelde alkol bulunmaktadır. Ancak alkol içerikleri nadiren % 10-15 den fazladır. İçerik % 25 den fazla olduğunda deride ciddi bir kuruluk yapmaktadır.
Sıkılaştırıcı tonikler
Daha çok duyarlı olmayan ancak yağlı olgun ciltlerde kurutucu ve sıkılaştırıcı etkileri ile tercih edilmektedir. Ancak bunlar derideki tüm yağı ortadan kaldırmaktadır. Bu ürünlerin kuru ciltlerde Ph dengesinide bozmaları nedeni ile kullanımı sınırlıdır.
Astrajenler alkol temellidir yada bileşiklerinde borik ast veya çinko + su ve gliserin içermektedir. Bu özellikleri deryi daha az kurutmaya dönüktür.
Sıkılaştırı tonikler özellikle gözeneklerin tıkalı olduğu akneli ve komedonlu ciltlerde gözenekleri daha fazla tıkıyacakları için kullanılmamalıdır.
Düzeltici /Akne Tonikleri
Özellikle aşırı yağlı ve gözenekleri tıkalı ciltlerde bu tonikler kullanılmaldır.
Bu losyonlar kurutucu ve püstülleri iyileştirici, yağı deriden uzaklaştırıcı ve komedonları açıcı özelliktedir. Tüm yüze farklı dilüsyonlarda formaları kullanılmaldır. Özellikleri içeriğine antiseptikler bu amaçlarla eklenmiştir. Salisilik asit en sık içerik olarak kullanılanıdır.