Cildin ihtiyacına göre seçilmiş bakım ürünleri tüm yüze yada problemli alanlarar yoğun olarak uygulanabilir. Bunlar yoğun bakım ürünleridir.

Yoğun Bakım Kremleri

Maçları derinin temizlenmesi yada nemlendirilmesinden değil içerikleri ile derinin yapısını değiştiren ürünlerdir. Yapılarında emolyentler bulunmaktadır. Bu emolyentler derinin nem derecesine göre seçilmektedir. Sıklıkla akşam yada gece kremleri olarak kullanılmaktadır.

Ampuller

Bunlar tek kullanımlıktır ve yüksek konsantrasyonlarda içerikleri vardır. Hafif masaj ile deri tarafından tamamen emilene kadar uygulanmaktadır.

Serumlar

Vitamin, lipidler ve antioksidanlar yüksek konsatrasyonlarda içeriklerinde bulunmaktadır. Derinin ihtiyaçlarına göre seçilerek uygulanmaktadır. Gece ve gündüz kullanılırlar. Sıklıkla 30-60 günlük kürler şeklinde uygulanır.

Göz kremleri ve jelleri

Göz çevresinde ince kırışıklıklar ve özellikle kaz ayaklarının ilerlemesinin durudurulması ve hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Hafif yağ asitleri içermektedir. Su içerinde yağ emülsyonları şeklindedir. Bunlar göz çevresine estetik bir görünüm vermesi için kullanılmaktadır. Özellikle göz çevresi torbalanmaları ve yorgun göz ifadesini azaltmaktadır.

Methyl cellulose gibi astrejenler içermektedir. Bitkisel ekstrelerden kollajen, papatya, mısır unu ve azulene kullanılmaktadır. Sabah ve akşam kullanılmaktadır.

Dudak balmları

Dudakların nemlendirilmesi ve daha düz görünmesi içn kullanılmaktadır.

Yoğun Bakım Ürünlerinin İçerikleri

Youn bakım ürünleri içerisinde solventler-çözücüler bulunmaktadır. Bunlar clt bakım ürünleri içerisinde diğer maddelerin çözünmesini ve deriye taşınmasını sağlamaktadır. Bir solvent bakım ürünlerindeki kimyasalların yapısını değiştirmeden, bunların çözünmesini, ürün içerisinde askıda kalmasını sağlayarak etki göstermektedir. Çeşitli türde alkoller için genellikle bitki özleri solvent olarak kullanılmaktadır.

Yoğun bakım ürünlerinde koruyucular-prezervatifler bulunmaktadır. Koruyucuların asıl amaçları cilt bakım ürünlerinde bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir. En sık kullanılanları; butilparaben, etillparaben ve propilparaben örnekleridir. Bazı bakım ürünlerinde esansiyel yağlar (bazı bitkilerin özlerinden elde edilmektedir.) antiseptik özelikleri ile doğal koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Antioksidanlar; oksidasyon yani okisjenin cilt bakım ürününde koku, renk ve kimyasal yapısında değişiklikler yapabildiğini biliyoruz. Bu olumsuzluk için ürünlerde antioksidanlar kullanılmaktadır. Antiokisdanlara serbest oksijen radikalleri kapanları denilmektedir. Antioksidan olarak vitaminler(vitamin C, E ve A), yeşil çay, benzoik asit ve coenzyme Q10 kulanılmaktadır. Bunlar serbest oksijen radikal kapanlarıdır. Antioksidanların kimyasal bu özellikleri dışında deri bakımı ve tedavilerinde de etkilidir. Özellikle güneş hasarlı ciltlerde tercih edilmektedir. Örneğin;

Vitamin C (askorbik asit) suda çözünmetedir ve deride kollajen yapımında görevlidir. Sağlıklı bir vücut ve cilt için gereklidir. İnce çizgileri ve kırışıkları düzeltmekte hatta haffif atrofik skarlarda etkilidir. Son yıllarda Vit C nin esterleri vitamin C Ester (ascorbyl palmitate) daha fazla kullanılmakta.

Vitamin E (tokoferol) cildin nemini sağlamakta. Deriyi korumakta, sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Güneş hasarını azaltmaktadır.

Vitamin A; en etkin deri antioksidandır ve retinoidler olarakta bilinmektedir.

Coenzyme Q10; güneş hasarının onarımında etkilidir.

Yeşil Çay;

Alfa lipoik asit

Peptidler; bunlar arasında en sık bilinenleri

Bakır peptidler; derinin kendisini koruma yeteneğini arttırmakta, kolajen ve elastin yapımını arttırmakta, derinin iyileşme sürecini sağlamaktadır.

Pentapeptidler; bakır peptdlerle aynı etkiye sahiptir. Ayrıca güneş hasarlı ciltte onarımıda sağlamaktadır.

Asetil hekzapeptid-3; deri düz kaslar üzerinden etkileri ile deri çizgilerini hafifletmektedir.

Palmotoil oligopeptide

Antiagingler

Alfa hidroksi asitler-AHA; öncelikle eksfoliant ancak aynı zamnada deri için stimülan derinin kalınlığını, elastikiyetini arttırmaktadır.

Retinoik asitler(tretinoin)

Lipozomlar; lipid yapısında kürelerdir. İçlerinde asıl kullanılacak aktif made konulmakta  Ancak kendileride derinin nemi üzerinden anti-aging etkilidir.

Nanosferler; liposomların daha küçükleri ve bunların aktif maddeyi deride daha derine penetre ettiği ifade edilmektedir.

Poliglukanlar(beta glukanlar); ağırlığının 100 katı suyu yapısında tutabilmektedir. 

Renklendriciler;kimyasal maddelerin doğal renkleri bulunmaktadır. Cilt bakım ürünleri hazırlanırken amaç bu renkler ile ürünleri estetik olarak deri ile uyumlu ve daha hoş yapmaktır. Bu amaçla doğal yada sentetik renklendiriciler kullanılmaktadır ancak bunlar deride allerjik reaksiyonar yapmatadır. Örneğin mavi papatya içeriği temizleyiciye doğal bir mavi renk vermektedir.

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency