Deri tiplerine geçmeden önce etnik deri tiplerini biraz tanımlayalım.

Etnik deri tipleri aslında tamamen deride pigmentasyon ile ilişkilidir. Aslında tüm ırklarda melanosit sayısı aynı sadece içeriklerinde melanosom tipleri ve yoğunlukları farklıdır.

Cilt bakımında derinin tiplerinin tayini son derece önemlidir. Deri tipimizi belirleyen genetik faktörler, cinsiyet, çevresel koşullar ve etnik özelliklerdir.

Doğru bir cilt tip tayinin yapılması ve buna özgü bakım ve tedavilerin planlanması, ürün seçimi son derece önemlidir. Cildi ancak böylece sağlıklı, çevre koşulları ile hormonik, estetik, genç ve canlı gösterebilmek mümkündür.

Deri tiplerinin belirlenmesinde 2 protokol kullanılmakta;

1. Klasik Deri Tip Tanımı

2. Yeni Deri Tip Tanımı

Klasik Deri Tipleri

Bu deri tanımlaması daha kolay ve anlaşılabilir bir yapıda. Belkide daha kolay ürün seçimine dönük. Çünkü deri bakım ürünlerinin pazarlanmasındada aynı yöntem kullanılmakta.

Eskiden beri kullanılan klasik deri tiplerinin tanımında 2 parametre kullanılmakta.

  • Derinin sebum içeriği; bunlar keratinositler tarafından ve sebase bezler tarafından yapılmaktadır.
  • Derinin su içeriği; epidermis ve dermiste su içeriği

Ancak bu parametreler ile deri sadece normal, kuru, yağlı, karma ve duyarlı olarak tanımlanabilmektedir. Bu tanımlamada derinin duyarlılığı, pigmentasyon yapısı, yaşlanma düzeyi malesef değerlendirme dışında kalmaktadır

Klasik tanımlamanın diğer bir sorunu şu; normal deri tanımı.

Aşağıda klasik deri tipleri ve basit öneriler yer almaktadır.

Normal Deri

Aslnda hiç görmediğimiz ancak teorik olarak tanımladığımız deri tipidir. Normal deri derinin yağ ve nem içeriğinin dengeli olduğu, deri problemleri taşımayan, renklenmesi olmayan duyarlılık yaşamayan ve yaşlanmamış bir deri anlamına gelmektedir. Aslında belkide ergenlik dönemine kadar çocuklarda ve bebeklerde gördüğümüz deri tipi bunun belkide tek örneği. Sonrası mı normal deri kalmıyor. Öyleyse deri bakımında tek hedef olmalı bunun korunması.

Kuru Deri

Kuru deri tanımı aslında deride sebum ve/veya suyun olmamasını tanımlamaktadır. Bu aslında tamamen derinin sebum aktivitesi ile ilişkilidir. Sebum derinin doğal yağ içeriğidir ve lubrikantdır. Sebum olmadığında deri üzerinde stratum corneumda kayganlaşamadığı için kurumakta kepeklenmektedir. Sebum ayrıca derinin derin tabakalarının su kaybınıda azaltmaktadır. Kuru deri sıklıkla genetiktir. Çevresel koşullar ve yaşlanma ile ortaya çıkabilmektedir. Kişiler kuru deride cildini kuru ve gergin hissetmektedir. Kuru deri zamanla duyarlı ve kolay yaşlanan deri ile sonuçlanmaktadır.

Yağlı Deri

Yağlı deri genetiktir ve aşırı sebum yapımı ile ilişkilidir. Bunda yağlı deriye sahip kişilerin bu problemleri için yağı azaltacak aşırı ürün kullanımı ve bunun sonucu olarak derinin daha fazla sebum salgılaması sorumludur. Çünkü deri savunma sistemi bu yoğun ve aşırıuygulamaya aşırı sebum artışı ile cevap vermektedir. Bu cilt tipinde kişiler ciltlerindeki şikayetleri yağlı, kirli, kalın, kaba ve gün içerisinde hep parlak görünmesi ile tanımlamaktadır. Fondeten yüzde fazla kalmakta yada fondeten renkleri değişebilmektedir mesala portakal rengi yada turuncuya dönmesi gibi.

Kombine Deri

Belkide en sık deri tipidir. T-zone yağlı diğer alanlar U zone normal yada kurudur.

Duyarlı Deri

Dış fiziksel ve kimyasal tüm uyaranlara karşı derinin reaksiyonel cevap vermesidir.

Olgun Deri

Olgun deri 25-30 yaş sonrası için kullanılmaktadır. 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency