Vitiligo'nun Sınıflandırılması

Vitiligo Hastalığı(Ala Hastalığı) vücutta yerleşim alan yaygınlığı ve özelliklerine sınıflandırılmakta; 

Lokal Vitiligo

  • Fokal: Bir veya daha fazla vitiligoya ait plaklar mevcut ancak segmental değil

  • Segmental: Bir veya daha fazla yama ancak dermatom denilen belli vücut hatlarında yerleşim gözlenir. Her yaşta olmakla birlikte daha çok 5-30 yaşta yani erken yaşta başlamaktadır. Bir anatomik alandan başlamakta ancak hızla belli bir anatomik alan içinde sınırlı kalacak şekilde yayılmaktadır. Ancak yayılma vücuudn karşı tarafına geçmez yani orta hatta kalmaktadır. Erkeklerde en fazla yüzde sonra sırası ile gövde, boyun, ekstremitelerde ve saçlı deride olmaktadır. Saçlı deri tutulumunda açlarda beyazlaşmaktadır. Kadınlarda en fazla yüzde sonra sırası ile boyun sonrada kol ve bacaklarda yerleşmektedir.

    Tek göğüste vitiligo başlangıcı sıklıkla segmental tutulum işaretidir. Segmental vitiligoda vitiligoyu arttıran faktörler fazla rol oynamaz. Bu faktörler daha çok nonsegmentalde etkilidir.

    Segmental vitiligoda de otoimmun hastalıklar nonsegmantale gore daha azdır. Segmental vitiligoya daha sıklıkla allerjik ve immünolojik belirtiler eşlik etmektedir. Atopik dermatitis gibi Segmental vitiligo vücudun tek tarafında, birden fazla dermatom alanında ancak vücudun iki tarafında olabilmektedir. Bu nonsegmental ile karışmaktadır. Poliosis yani vitiligo lanında kılların beyazlaşması 48.6% kadar yüksektir ve sıklıkla kaş ve saçlı deride olmaktadır.



Segmentel Vitiligo Yüz Tutulum Bölgeleri
  • Segmentel Vitiligo Yüz Tutulum Bölgeleri
  • Segmentel Vitiligo Yüz Tutulum Bölgeleri

  • Segmentel Vitiligo Yüz Tutulum Bölgeleri


Jeneralize Vitiligo

  • Akrofasiyal: Yüz ve elleri tutan çok sayıda lezyonlar
  • Yaygın: Düzensiz fakat yaygın dağılımlı lezyonlar


Universal vitiligo

Birkaç normal deri alanı dışında vücudun nerede ise tamamı depigmentasyonlu


Karma vitiligo

Diğer şekillerin iki veya daha fazlasının kombinasyonu

En sık tutulan bölgeler yüz boyun ve saçlı deridir. Deri kıvrımları da sık olarak tutulur.

En sık tutulan yerler tekrarlayan travmaya maruz kalan kemik çıkıntılar , önkol dışyüzü, bilek iç yüz, el sırtı, el parmağı gibi bölgelerdir

Vitiligo oldukça sık olarak dudak, genital bölge, diş etleri, areola ve meme başı gibi bölgelerin çevresinde ortaya çıkar. Vitiligolularda çevresinde beyaz halka bulunan halo nevus denen benler sıktır. Saçlı deri vitiligosu genellikle beyaz veya gri saçın bölgesel yamaları şeklinde ortaya çıkar, fakat tüm saçlı derinin total beyazlaşması da görülebilir.

Saçlı deri tutulumu görülmektedir. Bunu sırasıyla kaş ,kasık bölgesi ve koltuk altı tutulumu izler. Kıllarda beyazlaşma tedavi edilebilirlik için kötü bir işaret olabilmektedir. (Vitiligoda tedavi ile yada kendiliğinden renklenme kıl köklerinde bulunan melasitlerden olmaktadır.)

Vitiligo küçük bir alanda sınırlı ise buna “lokal vitiligo”, belli bir anatomik alanda ise örneğin bir kolun tamamı gibi buna “segmental vitiligo”, tüm vücutta yaygın ve simetrik ise “vitiligo vulgaris” ve tüm vücudu kaplayacak şekilde yaygın ise “universal vitiligo” tanımlamaları kullanılmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency