Vitiligo'nun İç Organlardaki Bir Hastalıkla İlişkisi Var Mıdır?

İç organlarla ilgili bir hastalık değildir. Ancak vitiligoyla beraber otoimmün bazı hastalıklar görülebilmektedir: tiroid hastalıkları, pernisyöz anemia, Addison hastalığı, SLE,  RA, psoriasis, geç başlayan Diabet hastalığı, alopesi gibi

Eşlik Edebilen Deri Anormallikleri

Vitiligolu hastaların %9 ile %45’inde kıllarda ve saçta beyazlaşma=lökotrişi (poliosis) görülmektedir. Beyazlamış saçlar vitiligo ile birlikte veya vitiligo olmadan da görülebilir. Hastalıklı alandaki beyaz kıllar tedaviye olumsuz cevap vereceğinin göstergesi olabilir. Vitiligolu hastalarda saçların erken grileşmesi %37 oranında görülür.

Halo nevüs de nadir değildir ve sıklıkla vitiligonun başlangıcı ile aynı zamanda olur. Bir veya birkaç halo nevüs bulunabilir. Nevüslerin kaybolma döneminde lezyonların birleşmesi ile taraksı sınırları olan vitiligo benzeri bir makül oluşturabilirler.

Vitiligo alanları bazen malin melanomalı hastalarda hem kanser çevresinde hemde uzağında gelişebilmektedir.

Vitiligolu hastalarda aktinik hasar ve deri kanserleri sıklığı beklenenden daha düşük bulunmuştur. Bunun muhtemel nedeninin hastaların güneşten koruyucu kullanmaları olduğu düşünülmektedir.

Alopesi areata – saç kıran vitiligolu hastaların %16’sında bildirilmiştir.

Vitiligonun ilişkili olduğu düşünülen diğer hastalıklar; sarkoidoz, Crohn hastalığı, aktinik granüloma, yirmi tırnak distrofisi, kronik aktinik dermatit, liken skleroatrofikus, atopik dermatit , Lepramatöz lepra, pemfigus vulgaris ve dermatitis herpetiformis vb.

Psoriasis ve vitiligonun birlikte görülebileceği vurgulanmış ancak bunların arasında herhangi bir ilişki olmadığı, ikisinin de sık görülen dermatozlar olduğundan bu beraberliğin beklenebilir olduğu bildirilmiştir.


Oküler - Göz Problemleri

Melanositler nöral crestten kaynaklanır ve deri,beyin, kulak ve göze göç ederler. Dikkatli bir muayene ile %30’a varan gözde koroidal anomalilere ve %5 iritise rastlanır. Görme normalde etkilenmemiştir.


Kulak Problemleri

Bazı vitiligolu hastalarda kulakta duyma kaybı tanımlanmış olsa da kulak anomalilerle ilgili açık bir tanım yoktur.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency