Vitiligo'nun Nedenleri

Vitiligonun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte aşağıda sıralanan hipotezler geliştirilmiştir. Enfeksiyonlar, nörolojik anormaliler, melatonin reseptör disfonksiyonu, melanosit deri göçünde yetersizlik ve genetik yatkınlık gibi. Neden tam olarak bilinmemekle birlikte vitiligoda hastalıklı alanda melaonistlerin fonksiyonlarını tam olarak yapamadıklarını biliyoruz.


İmmun Sistemin Yanlış Çalışması Hipotezi

Vitiligonun nedenleri tamamen anlaşılmamıştır ama tıbbı araştırmalar bunun immun sistemle (Vücudumuzun savunma sistemi) ilgili olduğunu düşündürmektedir. Vitiligolu hastalarda immün sistem kökenli bazı hastalıklar daha sık görülmektedir. Tiroid hastalıkları tip I diabet gibi. Vitiligolu hastalarda melanosit antijenlerine karşı antikorlar, tirozinaz ve tirozinaz ilişkili protein I ve II karşı antikorlar kanda yüksek oranlarda görülebilmektedir. Hepimizin kanında bulunan beyaz kan hücrelerinden T lenfosit hücreleri savunma sistemi denetimdeki sapma sonucu kendi renk hücrelerine saldırmaktadır.

Sinirsel-Nöral Hipotez

Nöral hipotez, stres ve ciddi emosyonel travmanın vitiligoyu başlatabileceği veya arttırabileceği gözlemlerine dayandırılmıştır. Melanositlerin ve sinir sisteminin ortak embriyolojik orijini ve segmental vitiligonun dermatomal yayılımı bu bakış açısını desteklemek için ortaya konulan söylemlerdir. Derideki nöropeptidlerin yaygın dağılımının keşfi ve onların bir kısmının melanosit farklılaşmasını düzenleme kabiliyeti olduğunun ortaya konulması nöral hipotezi daha da güçlendirmiştir. Vitiligolu hastaların derisinde, nöropeptid Y’nin artmış bir immün reaktivitesi veya sinir büyüme faktörü reseptörlerinin ve kalsitonin geni ile ilişkili peptidin değişmiş bir dengesi olduğu gözlemlenmiştir. Vitiligolu deride katekolamin yolundaki değişiklikler katekol-O-etil transferaz ve monoaminoksidaz aktiviteleri ve 2 reseptörlerin artmış üretimi tanımlanmıştır. Sinirlerden salınan nöropeptidler, ketakolaminler ve diğer metabolitler melanositleri veya renk maddesi melanin üretimini yok eder. Vitiligo deri bölgesinde ve çevresindeki sağlam deride otonom sinir fiberlerin dejenere ve rejenere oldukları, Schwann hücrelerinin bazal membranlarında kalınlaşmalar gösterilmiştir. Vitiligoda kutanöz serbest sinir uçlarıile epidermal melanositler arasında temas ortaya konulmuştur. Nöral hipoteze göre sinir sonlanmaları nın kenarlarından melanositler üzerinde toksik etki gösteren nörokimyasal mediatörler salınmaktadır.

Kendi Kendine Yıkım Hipotezi

Renk maddesi melanin sentezi renk hücresi olan melanositlerce yok edilebilir. A.B. Lerner tarafından ilk olarak ortaya konulan bu hipoteze göre vitiligoda melanositler melanogenezis yolundaki toksik ara ürünleri veya metabolitleri elimine eden intrinsik koruyucu mekanizmay ıkaybetmişlerdir. Bu model, melanin sentezi metabolitleri veya ara maddelerinin toplanmasını ve melanositleri yok etmesini tanımlar.
Genetik hipotez; Melanositlerin kalıtsal bir anormalliği, onların büyüme ve gelişimini engeller.

Mikrokimerizm Hipotezi

Yapılan bazı çalışmalarda gebelikte (anne ile bebek arasında), organ nakli veya kan transfüzyonunda kişiler arasında hücre transferi olduğu gösterilmiştir. Bu hücre veya DNA lar alıcıda on yıllarca kalarak mikrokimerizm durumu oluşturur. Vitiligonun da böyle bir yol ile oluşmuş olabileceği düşünülmektedir.

Viral Nedenler

Özellikle CMV(citomegalovirus) ‘e bağlı vitiligo ve para şeklinde saç dökülmeleri öne sürülmüş ve bu amaçla antiviral tedaviler uygulanmıştır.

B12 ve Folik Asit Eksikliği

B12 , B6 ve folik asit eksikliğine bağlı homosistein yüksekliğinin vitiligoya neden olabileceği düşünülmektedir. Bu aminoasidin yüksekliği kardiyovasküler hastalıklar ve sık kemik kırıklarına da sebep olduğu için önemlidir.


Bu teorilerin hiçbirisi tek başına yeterince tatmin edici olmadığından bir kaçını birden içeren teoriler de bazı uzmanlarca desteklenmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency